Řapíkatý celer: 3 důvody, proč byste mu měli dát šanci

Aktualizováno dne 30.10.2019 – Tajemství zdraví
Když se řekne zelenina, patrně vám na mysl přijde rajče, mrkev nebo okurka. Málokdo si ale hned na první pokus vzpomene na řapíkatý celer. To je škoda, protože obsahuje řadu cenných látek, které pomáhají udržovat lidský organismus v kondici. Proč byste měli řapíkatý celer zařadit do svého jídelníčku? To se dozvíte v tomto článku.
Řapíkatý celer se v našich končinách netěší tak velké oblibě, jako je tomu u jiných druhů zeleniny. Ti svědomitější z vás ho čas od času přidají do některé z polévek. A tím povědomí o něm končí.
Byla by ale chyba, kdybychom celer zařadili na vedlejší kolej. Má totiž mnoho příznivých účinků na lidské zdraví.
Zároveň se s jeho konzumací pojí i několik málo rizik, která je potřeba dobře znát. Jedině tehdy tato zázračná zelenina odvede svoji práci dokonale a bez vedlejších účinků.
Jaké má pojídání řapíkatého celeru výhody a na co si dát raději pozor?
Obsah
Celerová dieta
Možná znáte někoho, kdo ve snaze zhubnout přešel na celerovou dietu. Hned v úvodu ale musíme říct, že aby řapíkatý celer fungoval, nemusíte ho jíst po kilech. Naopak stačí, když si jím jídelníček pouze zpestříte.
Pokud chcete zhubnout, můžete celer konzumovat jak vařený, tak syrový. Za nejlepší úpravu se pak považuje povaření celeru v páře, která jej nepřipraví o vitamíny a důležité látky.
Dnes 27.1.2021 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Těmi jsou:
- Vitamín K, který pomáhá se srážlivostí krve
- Draslík, který pomáhá udržovat svaly v dobré kondici
- Kyselinu pantothenovou, která zlepšuje funkci metabolismu
- Vápník, který posílí vaše kosti
A mnoho dalších prospěšných látek, které oceníte nejen během redukční diety.
Celer můžete do jídelníčku zařadit s nejrůznějšími dipy, jako džus, v salátu či v polévkách. Tipy na některé recepty z řapíkatého celeru najdete na konci tohoto článku.
Bojovník s rakovinou
V době, kdy je rakovina jednou z nejvíce skloňovaných civilizačních chorob je jistě dobré této nemoci předcházet. Jedním z možných způsobů, jak na to, je právě konzumace řapíkatého celeru.
Celer v sobě obsahuje luteolin, který je důležitým zdrojem antioxidantům. Vědecké studie se přiklání k závěrům, že má tato látka pozitivní vliv na potlačení prvních příznaků rakoviny a doporučuje se jako vhodná prevence.
Vědci také věří, že luteolin oslabuje již existující rakovinné buňky, které se pak nemohou tak dobře bránit léčbě.
Posiluje imunitu
Řapíkatý celer obsahuje i celou řadu látek, které napomáhají posílení imunity. To oceníte zvláště v zimním období, kdy je organismus náchylnější k nejrůznějším nemocem.
Už v dávných dobách se celeru připisovaly i antibakteriální účinky, které likvidují první zárodky nemocí.
Celer obsahuje:
- Vitamín C, který je známým bojovníkem proti nachlazení
- Vitamín A, který vám vykouzlí perfektní zrak
- Riboflavin, který je důležitý pro správnou činnost srdce
Na co si dát pozor?
Jak jsme zmínili v úvodu, řapíkatý celer má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Pokud ho však budete konzumovat v nadměrném množství, mohli byste si spíš ublížit.
Proto vám přinášíme několik pravidel, nad kterými byste se měli v rámci vlastní bezpečnosti důkladně zamyslet.
Mezi důležité informace o řapíkatém celeru patří:
- Celer u vás může vyvolat závažnou alergickou reakci
- Můžete být citlivější na sluneční záření
- Vyhněte se celeru, pokud jste těhotná, nebo právě kojíte
- Celer nejezte, pokud máte problémy s ledvinami či s nízkým tlakem
Samozřejmě, malé množství celeru (např. v polévce) vám pravděpodobně nic neudělá. Pokud jste se ale poznali v některém z výše uvedených bodů, pak se celeru raději vyvarujte. Pro jistotu.
Chutné recepty z celeru
A nakonec pro vás máme několik tipů na recepty z řapíkatého celeru. Věříme, že svého oblíbence si mezi nimi najde každý.
Celerová polévka
Budete potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 300 g celeru
- 1 stroužek česneku
- 200 g brambor
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml mléka
Celer pokrájejte na kousky a zbavte ho tuhých částí. Uvařte brambory a rozkrájejte je na kostky. Celer i brambory spolu s česnekem vložte do hrnce a na oleji je mírně osmažte. Přidejte trochu vody, sůl a vařte zhruba 15 minut.
Jakmile se směs v hrnci trochu povaří, nalijte do ní zeleninový vývar a vše pomalu vařte další půl hodinu. Když je směs dostatečně rozvařená, ponorným mixérem ji rozmixujte spolu s mlékem.
Salát z řapíkatého celeru
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- Špetku soli a pepře
- 2 – 3 jablka, nakrájená najemno
- 1 celer
- Pažitku
- 1 červenou cibuli
Připravte si zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Nakrájejte celer, jablka a cibuli a vložte je do větší mísy, do které přilijete připravenou směs. Nakonec přidejte trochu pažitky na dochucení.
Máte rádi celer?