Letní osvěžení – skvělá domácí zmrzlina
S prvními parnými dny skokově narůstá spotřeba zmrzliny. Nejen, že výborně chutná, ale také příjemně osvěží. Pokud se ale zamyslíme nad tím, kolik zmrzliny během léta sníme, začneme přemýšlet o tom, zda se nám nevyplatí si ji vyrobit raději svépomocí doma. Jak na to si povíme v dnešním článku.
Zmrzlina chutná jak malým, tak velkým mlsounům. A protože nabídka obchodů je velká, tu svoji si vybere i ten nejnáročnější z náročných. Výhodou zmrzliny je i to, že je dostupná v mnoha různých podobách. Je tedy čistě na vás a vašich preferencích, jestli dáte přednost klasické kopečkové, měkké točené, zmrzlině na špejli či rodinnému zmrzlinovému dortu.
Pokud jste dostatečně dobře vybaveni, můžete si zmrzlinu vychutnat naprosto kdekoliv. Tedy nejen doma, na zahradě, nebo ve městě, ale třeba i u vody v kempu či na cestách.
Protože jsou ale některé druhy zmrzliny poměrně drahé, nejeden z nás už přemýšlel nad tím, zda by podobného výsledku nedosáhl i v domácích podmínkách. Samozřejmě, vykouzlit lahodně krémovou zmrzlinu i mimo specializovaný provoz opravdu lze. Pokud se vám ale do rukou nedostane léty osvědčený (a hlavně fungující) recept, z experimentů obvykle vzejde něco, co nemá se zmrzlinou z obchodu skoro nic společné.
Proto se pojďme podívat na to, co úspěšná výroba domácí zmrzliny vlastně obnáší.
Obsah
Něco málo o zmrzlině
I když se může zdát, že zmrzlina je vynálezem moderní doby, ve skutečnosti ji znaly skoro všechny starověké civilizace. Každá ze zmrzlin se lišila podle dostupných ingrediencí a dalších místních specifik. Pravda je ale taková, že si na ní pochutnávali jak ve starém Řecku, Číně i Persii.
Později, když se zmrzlina dostala do Evropy, byla její konzumace po mnoho staletí výsadou šlechty. Pro obyčejné lidi se tato pochoutka zpřístupnila až v 18. a 19. století.
Typy zmrzliny
Jak už bylo uvedeno výše, druhů zmrzliny je neskutečně mnoho. Některé druhy dokážete připravit i doma, u jiných je úspěšnost výroby podmíněna vhodnou technologií.
Mezi zmrzlinami objevíme:
Dnes 9.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Zmrzliny z tvarohu
- Vodové zmrzliny
- Smetanové zmrzliny
- Ovocné zmrzliny
- Zmrzliny v kornoutku
- Zmrzlinové dorty
- Kopečkové zmrzliny
- Točené zmrzliny
Za speciální druhy “zmrzliny” můžeme označit ještě sorbety a ledovou tříšť.
Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače
Nyní se dostáváme k praktické části tohoto článku. Tedy k problematice toho, jak vyrobit domácí zmrzlinu bez použití zmrzlinovače. Ten v mnoha případech výrazně ulehčuje výrobu mraženého krému, ale zvládnete to doma i bez něj. Inspiraci na domácí zmrzliny objevíte níže.
Domácí banánová zmrzlina
Tento recept na zmrzlinu je tak úžasně rychlý a levný, že budete koukat. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit v libovolném množství a zároveň je i relativně zdravý. (Takže se hodí i pro děti.)
Budete potřebovat:Několik přezrálých banánů (kolik jich bude potřeba se liší podle plánovaného množství zmrzliny), trochu mléka, špetku soli
Postup
Banány zbavte slupky a nakrájejte je na menší kousky. Ty schovejte do sáčku a nechte je namrznout v mrazáku. Jakmile jsou dostatečně studené a tuhé, nasypte je do výkonného mixéru, přidejte do něj špetku soli a několik lžic mléka a celou směs rozmixujte do hladka. Pokud se vám textura banánové zmrzliny ještě nezdá, dejte ji ještě asi na půl hodiny zmrazit.
Domácí jahodová zmrzlina
Tento recept je trochu náročnější. Výsledek se ale přibližuje klasické kopečkové zmrzlině.
Budete potřebovat:1 kg jahod, 1 lžíci cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 plechovku kondenzovaného mléka, 500 ml smetany
Postup
Očistěte jahody, nakrájejte je na menší kousky a dejte je péct posypané cukrem při teplotě 160 °C asi na 45 minut. Poté na plech vymačkejte šťávu a vraťte ji do trouby, maximálně však na dalších 15 minut. (Stále plech kontrolujte.) Jahody se šťávou pak rozmixujte do hladka.
Jakmile jsou jahody studené, přidejte do nich kondenzované mléko a vanilkový extrakt. Nakonec vyšlehejte šlehačku a opatrně ji přidávejte do základu z jahod. Nakonec dejte celou směs zmrazit asi na 12 hodin do mrazáku.
Domácí zmrzlina z tvarohu
Tato zmrzlina je velmi jednoduchá na výrobu. Jsou na ni totiž potřeba pouhé dvě ingredience. Ke všemu je zdravá, takže ji mohou jíst i osoby, které dodržují proteinovou dietu.
Budete potřebovat:Vaničku měkkého tvarohu, 1 hrnek mražených jahod, malin či borůvek (podle chuti a preferencí)
Postup
Rozmixujte tvaroh tak, aby měl co nejjemnější konzistenci a texturu. Poté jen přidejte ovoce a mixujte tak dlouho, dokud nebudete se vzhledem a vlastnostmi směsi naprosto spokojení. Podle potřeby dejte zmrzlinu ještě na půl hodiny zmrazit.
Domácí čokoládová zmrzlina
Čokoládovou zmrzlinu buď milujete, nebo naprosto nenávidíte. Tahle je ale tak jednoduchá, že se brzy stane stálicí ve vašem kulinářském repertoáru.
Budete potřebovat: 1 plechovku kondenzovaného mléka, 500 ml šlehačky, 2 lžičky vanilkového extraktu, ½ hrnku kvalitního kakaa
Postup
Spojte kondenzované mléko, vanilkový extrakt a kakao do směsi bez hrudek. Vše nechte pracovat 24 hodin v lednici (přikryté fólií kvůli pachům z ostatního jídla). Druhý den vyšlehejte šlehačku a nalijte do ní předpřipravenou čokoládovou směs. Vše velmi opatrně spojte. Nakonec nechte mrazit po dobu 12 hodin v mrazáku.
Domácí vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina je klasickou letní stálicí. Chutná výborně jen tak samotná, ale lze ji kombinovat třeba s čokoládovou, nebo jahodovou zmrzlinou.
Budete potřebovat:2 hrnky klasické šlehačky, 1 hrnek 12% smetany, 1 hrnek cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
Nachlaďte misku (kovovou či skleněnou), ve které budete zmrzlinu vyrábět. Do ní pak přidejte šlehačku, smetanu, cukr i vanilkový extrakt. Tuto směs poté bez šlehání zchlaďte na půl hodiny v mrazáku. Poté zkontrolujte, jestli se při okrajích nezačaly tvořit ledové krystalky. Pokud ano, vytáhněte misku ven a směs vyšlehejte ručním mixérem. Poté opět vraťte do mrazáku na další půl hodinu. Tento proces (včetně mixování) opakujte do doby, dokud nemá zmrzlina požadovanou tuhost a konzistenci.
Domácí citrónová zmrzlina
A nakonec tu máme něco pro milovníky kyselé, ale pokaždé velmi osvěžující citrónové zmrzliny.
Budete potřebovat:250 ml šlehačky, 120 ml kondenzovaného mléka, 250 ml měkkého tvarohu, citrón
Postup
Z tvarohu a citrónu ušlehejte hladkou směs. Poté vyšlehejte šlehačku a zašlehejte do ní kondenzované mléko. Nakonec přidejte citrónový tvaroh a dejte mrazit do mrazáku přes noc. Pokud chcete, do zmrzliny můžete nastrouhat kousky citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.
Jaká je vaše nejoblíbenější zmrzlina?