Přemýšlíte co k obědu? Máme pro Vás 7 receptů

Přinášíme skvělé recepty pro inspiraci. Pokud stále přemýšlíte, co k obědu, nyní budete vědět, jak udělat rychlý oběd. Naše recepty zahrnují typ na nedělní oběd, skvělou večeři i dezert.
Telecí medailonky s jahodovou omáčkou a dvoubarevný štrůdlem
Suroviny
- 500 g telecí svíčkové
- barevné koření
- sůl
- 100 ml oleje
Štrúdl
- 400 g fialových brambor
- 1/2 ks máslové dýně
- 120 g másla
- 200 g lístkového těsta
- pepř černý mletý
- sůl
- 1 ks vejce na potření
Jahodová omáčka
- 150 g jahod
- 1 polévková lžíce jahodového džemu
- 2 polévková lžíce javorového sirupu
- 200 ml růžového vína
- 30 g másla
- 1 polévková lžíce maizeny
Postup přípravy
Na štrúdl použijeme fialové brambory, které uvaříme ve slané vodě, očistíme a rozmačkáme. Dochutíme solí, pepřem a přidáme máslo. Očištěnou dýni nastrouháme, orestujeme na másle, osolíme a opepříme. Promícháme a směs dáme na třetinu rozváleného těsta. Na zbytek dáme bramborovou nádivku. Stočíme do štrúdlu, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Na jahodovou omáčku v pánvi zahřejeme jahodový džem, javorový sirup, přidáme růžové víno a povaříme. Přidáme nakrájené jahody a zjemníme máslem. Podle potřeby zahustíme maizenou.
Z telecí svíčkové nakrájíme medailonky, osolíme, opepříme a grilujeme na oleji z obou stran. Na talíř servírujeme upečenou štrúdl, grilované telecí medailonky a přelijeme jahodovou omáčkou.
Prsa z husokačeny s jahodovou omáčkou a polentovou kaší
Suroviny
- 4 ks prsou z husokačeny, kachny či husy
- pepř černý mletý
- sůl
- tymián a jiné bylinky podle chuti
Portská omáčka
Dnes 8.6.2023 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- 150 ml portského vína
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 polévková lžíce jahodového džemu
- 1 polévková lžíce maizeny
Glazované jahody
- 150 g jahod
- 1 polévková lžíce medu
Polentová kaše
- 250 g polenty
- 500 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- 50 g parmazánu
- jedlé sušené květiny
Postup přípravy
Kůži na prsou nařízneme, osolíme a opepříme. Na rozehřáté pánvi opečeme kůží dolů, přidáme bylinky a dáme péct do trouby.
Na portskou omáčka z třtinového cukru připravíme karamel, zalijeme portským vínem, přidáme jahodový džem, necháme povařit a nakonec zahustíme maizenou.
Na glazované jahody čerstvé jahody očistíme, nakrájíme a glazujeme medem.
Polentová kaše se dělá tak, že nejprve dáme svařit mléko, do kterého za stálého míchání nasypeme polentu, osolíme, necháme nabobtnat a zjemníme smetanou. Do kaše na závěr přidáme strouhaný parmezán a sušené květiny.
Při podávání kachní prsa prořízneme na polovinu a podáváme s polentovou kaší, glazovanými jahodami a portskou omáčkou.
Kuřecí špíz se zeleninou
Suroviny
- 600 g kuřecích prsou
- 2 ks cukety
- 2 ks červené papriky
- 8 ks chery rajčat
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- čerstvý tymián
- čerstvá šalvěj
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžička hořčice
- petrželová nať
- pažitka
- 2 polévkové lžíce oleje
- pepř černý mletý
- sůl
Postup přípravy
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, potřeme olivovým olejem, přidáme sůl, pepř a čerstvý tymián. Cuketu a papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky.
Na špejle nebo jehly střídavě napichujeme maso, zeleninu a rajčata. Na rozehřátou pánev přidáme olej a špízy opékáme z každé strany. Do výpeku přidáme šalvěj.
Na omáčku vmícháme jogurt se zakysanou smetanou, přidáme hořčici, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vše promícháme. Podáváme se špízy.
Hrášková omáčka se smetanou
Suroviny
- 600 g vyloupaného hrášku
- 1 ks cibule
- 500 ml smetany na vaření
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- olej
- máslo
- pepř černý mletý
- sůl
Postup přípravy
Na směsi oleje a másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme vyloupaný hrášek, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody a dusíme doměkka asi 10 až 15 minut.
Ve smetaně dobře rozmícháme metličkou mouku a přidáme do hrášku, promícháme a ještě povaříme několik minut. Podáváme s knedlíkem a případně s vajíčkem nebo i samostatně.
Listový salát s jahodami, kozím sýrem a se šunkovými chipsy
Suroviny
- míchaný listový salát
- 200 g jahod
- 200 g kozího sýra
- 100 g prosciutta
- 50 g medu
- 1 polévková lžíce černého sezamu
Dresink
- 50 ml olivového oleje
- 1 polévková lžíce dijónské hořčice
- pepř černý mletý
- limetková šťáva z 1 limetky
- sůl
Postup přípravy
Na grilovací pánvi grilujeme kozí sýr potřený medem. Plátky prosciutta usušíme ve vyhřáté troubě.
Z olivového oleje, dijonské hořčice, soli, pepře a z limetkové šťávy připravíme dresink.
Jahody omyjeme a nakrájíme.
Do hlubokého talíře dáme míchaný listový salát, přidáme jahody, grilovaný kozí sýr, posypeme černým sezamem a přidáme sušené prosciutto. Nakonec přelijeme dresinkem.
Jahody v strouhankovo-kokosové kůrce s vanilkovým krémem
Suroviny
- 400 g jahod
- 100 ml medoviny
- 2 polévkové lžíce medu
- 50 g strouhanky
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g másla
Vanilkový krém:
- 1/2 balení vanilkového pudinku
- 400 ml mléka
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1 ks vanilkového lusku
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
Postup přípravy:
Omyté a očištěné jahody zalijeme medovinou a necháme marinovat asi 3 hodiny. Na pánvi rozpustíme med, přidáme jahody a krátce glazujeme. Glazované jahody obalíme ve strouhance, kterou jsme opražili na másle a přidali do ní kokos. Z mléka, vanilkového lusku, krystalového a vanilkového cukru i pudinku uvaříme vanilkový krém. Na talíř dáme uvařený krém a přidáme obalené jahody. Můžeme podávat s čokoládovou zmrzlinou.
Skořicové lívance s ricottovou pěnou a jahodovým coulis
Suroviny
Lívance
- 300 g Hladké mouky
- 1 ks vejce
- 500 g mléka
- 20 g droždí
- 50 g krystalového cukru
- 1 g mleté skořice
- špetka soli
- olej
Ricottová pěna
- 250 g ricotty
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
Coulis (Coulis označuje přecezenou hustou omáčku nebo pyré)
- 300 g jahod
- 100 g třtinového cukru
- máta
Kromě toho
- 200 g jahod na plnění lívanců
Postup přípravy
Do teplého mléka přidáme cukr, vejce, sůl, droždí, mouku a mletou skořici. Rozmícháme metličkou, aby vzniklo těsto na lívance. V pánvi na vdolečky pečeme na oleji lívance.
Na ricottovou pěnu do misky dáme ricottu, přidáme smetanu, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny ponorným mixérem.
Na coulis z třtinového cukru připravíme karamel, přidáme nasekané jahody a trochu vody. Vaříme, dokud jahody nezměknou a nakonec rozmixujeme. Přidáme najemno nasekanou mátu.
Lívance plníme ricottovou pěnou, nasekanými jahodami a podáváme s jahodovým coulis.