Dna a dieta – co můžete jíst vs. zakázané potraviny?

Onemocnění dna je typ zánětu kloubů, tedy artritidy, postihující v dnešní době asi 10 % populace České republiky. Nejčastěji postihuje muže nad 40 let. Jde o metabolickou nemoc způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové.
Dieta
Je třeba důsledné dodržování diety s omezením přívodu nukleoproteinů. Nejvíce se vyhýbáme potravinám jako vnitřnosti, sardinky, ančovičky, masové extrakty a či omáčky. Omezujeme potraviny jako červená masa, luštěniny, mořské i sladkovodní ryby a obecně maso. Vždy je zakázán alkohol, zejména destiláty včetně piva, červeného vína i sůl. Uvedené potraviny zvyšují hladinu kyseliny močové a přispívají k akutnímu záchvatu dny. Některé léky jako diuretika často užívány ke kontrole vysokého tlaku krve a ke snižování otoků mohou způsobit také akutní záchvat dny. Dále je to třeba stres či infekce.
Přehled potravin s obsahem purinů v mg/100g
- Maso a uzeniny:
- vepřové 48,
- telecí 48,
- skopové 46,
- hovězí 40,
- kuřecí 40,
- zvěřina 35 až 39,
- králičí 38,
- anglická slanina 25,
- šunka 24
- Ryby:
- sardinky 120,
- sleď 69,
- pstruh 56,
- kapr 54,
- štika 48,
- losos 22
- Vnitřnosti:
- telecí brzlík 400,
- játra 95,
- ledvinky 80,
- jazyk 55
- Mléko a vejce:
- žloutek 5,
- bílek 2,
- mléko 1
- Zelenina a luštěniny:
- zelený hrášek 80,
- čočka 70,
- hrách 45,
- fazole 44,
- špenát 23,
- chřest 14,
- květák 10,
- celer 10,
- lískové ořechy 10,
- mandle 9,
- červené zelí 8,
- brambory 6,
- ředkvička 6,
- kedlubna 5,
- bílé zelí 5,
- červená řepa 5,
- hlávkový salát 5,
- houby 5,
- rajčata 4,
- okurky 3,
- mrkev 2,
- cibule 1
- Ovoce:
- jahody 5,
- borůvky 2,
- jablka 1,
- hrušky 1,
- švestky 1,
- hroznové víno 1,
- pomeranče 1,
- meruňky 0
- Pečivo:
- kakaový prášek 1 900,
- ovesné vločky 30,
- celozrnný chléb 14,
- bílé pečivo 8,
- žitná a pšeničná mouka 0

Co jíst – vhodné potraviny
Doporučuje se pití velkého množství čisté vody bez bublin. Alkalické minerální vody napomáhají alkalizaci moči a k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku a předchází tvorbě močových konkrementů. Je třeba také zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu.
Doporučená je i hnědá rýže, kukuřice, zelenina jako vařené zelí a kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, ale i ovoce jako datle, čerstvý kokos, avokádo. Ovoce jako banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, grepy, kiwi, čerstvé neslazené ovocné a zeleninové džusy či pečené brambory se zakysanou smetanou. Dále pak med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky, čerstvé, tvarohové farmářské sýry, kysaná smetana, oříšky a semínka i mandle. Zejména hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice poskytuje veškeré bílkoviny a aminokyseliny, které jsou v mase, ale bez purinů.
- Zařaďte čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, zejména šťávu z třešní, jahod a celeru, které neutralizují kyselinu močovou.
- Zařaďte i zrniny, mandle, semena a ořechy.
- Užívejte vitaminové doplňky, zejména kyselinu pantotenovou, tedy vitamin B5. Dále vitamin A, C a E zmírňujících zánět. Dále pak bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižující hladinu zánětlivých leukotrienů poškozujících tkáň.
- Z bylinek snižujících hladinu kyseliny močové doporučujeme vojtěšku, kopřivu a lopuch.

Zakázané potraviny
Nevhodné potraviny s vysokým obsahem purinů či oxalátů, jako vnitřnosti, brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jitrnice, masové koncentráty i vývary, zvěřina, kořenící směsi a koncentráty ve formě Maggi, sójové omáčky a masových kostek. Dále pak maso a masné výrobky jako nakládaná masa i masa mladých zvířat, tedy telecí, jehněčí, kuřecí i uzeniny. V malých porcích je však vhodné vařené, dušené vepřové maso (nejlépe libové), králičí či drůbeží maso. Ryby a rybí výrobky, jako sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy i nakládané ryby. Dále pak obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny, droždí, čokoláda, kakao, špenát, rebarbora, červená řepa a fíky. Je třeba vybírat potraviny s nízkým obsahem purinů.
- Vynechte smažená jídla, pražené ořechy a poživatiny s obsahem oleje prošlé varem. Oleje po vystavení vysokým teplotám často žluknou a ničí vitamin E, což vede ke zvýšení tvorby kyseliny močové.
Zdroje
https://www.ikem.cz/cs/dna-a-vysoka-hladina-kyseliny-mocove/a-1989/