Recept: Zdravá koprová omáčka

V české kuchyni existuje jedno poměrně výrazné specifikum. Milujeme omáčky na tisíc různých způsobů. Jenže, omáčky často vyžadují přidávání smetany, hodně tuku a mouky. Kromě toho, že to není dietní, tato jídla si nemohou dopřávat lidé se specifickými dietními požadavky. Proto se podíváme, jestli nelze tradiční koprovku připravit trochu jiným způsobem.
Pokud nevíte co k obědu, pravděpodobně dříve či později skončíte u české klasiky, kterou je koprová omáčka. Co když ale čekáte návštěvu, která nemůže lepek nebo mléčné výrobky? Existuje nějaká šance, že by si mohla tento pokrm vychutnat i přes existující omezení? A co když jste nedávno najeli na dietu, ale nechcete se vzdát jídel, která znáte z dětství?
Vyzkoušejte: Vepřové maso s mrkví
Ať už za normálních okolností vyhledáváte bezmasé večeře a čerstvé ovoce, s touhle koprovou omáčkou rozhodně nešlápnete vedle.
Recept na zdravější koprovou omáčku
Budete potřebovat: 1 petržel, 1 cibuli, čerstvý kopr, olej, sůl, zeleninový vývar, jablečný ocet, 3-6 lžic rostlinné alternativy smetany, 3 lžíce kukuřičného škrobu
Nakrájejte petržel a očištěnou cibuli na kostky. Poté ve větším rendlíku rozpalte trochu oleje a orestujte na něm cibulku. Poté ji osolte a přidejte nakrájenou petržel, kterou taktéž nechce za občasného míchání opéct ze všech stran.
Následně do hrnce nalijte horký zeleninový vývar a obsah hrnce přikryjte poklicí. Mezi tím v hrníčku s vodou rozmíchejte kukuřičný škrob. Obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte rostlinnou smetanu se škrobem. Vše několik minut pořádně povařte.
Nakonec přidejte do omáčky čerstvý kopr a malé množství octa pro dochucení. Tuto omáčku můžete podávat spolu s celozrnnými knedlíky či seitanem. Klidně do ní pak můžete uvařit maso, budete-li chtít. Vzhledem k odlehčené verzi receptu by však mělo být co nejvíce libové.
Znáte nějakou další odlehčenou verzi klasického receptu?