Vánoční hrachovka: Proč se vaří? + recept
Štědrý den se kvapem blíží. A spolu s ním i sváteční večeře. Mnoho lidí si zvyklo jíst na Vánoce jen kapra s bramborovým salátem. Akceptovatelný je i klasický řízek nebo filé. Věděli jste ale, že na vánoční tabuli patří i hrachová polévka?
Vánoce máme spojené s půstem, který nám umožní vidět zlaté prasátko. Pravda je ale taková, že naši předci vnímali půst trochu jiným způsobem. O Štědrém dnu se mohlo jíst. Pokrmy ale nesměly obsahovat maso.
Se zimními svátky se však pojí i jiné tradice. Někdo ukrývá pod talíře rybí šupiny, které mají zajistit členům rodiny celoroční bohatství. Jinde se zase vaří čočková polévka. (Množství čočky představuje množství peněz.) Věděli jste ale, že někteří lidé nedají dopustit na vánoční hrachovou polévku?
Proč vánoční hrachovou polévku vařit a jak vám vysvětlíme níže.
Obsah
Proč se vaří hrachová polévka?
V první řadě se hodí říct, že vánoční hrachovka se obvykle servíruje k večeři. Můžete na to jít ale i jinak. Pokud máte malé děti, které jsou v průběhu dne hladové, vánoční hrachovku můžete podávat i jako “menší” oběd. (Všichni víme, že hrách je poměrně sytý.)
Tradice hrachové polévky se spojuje se staročeskými svátky. Na začátku večerní hostiny se podával hrách. Jeho klíček se připodobňuje ke kalichu. Podle tradice má tedy tato podobnost spojovat všechny hodovníky. Hrách hospodyně servírovala i domácím zvířatům, která dostala jídlo jako první. Jelikož si dnes nikdo z nás neumí moc představit, že by jedl pouze hrách, hrachová polévka se jeví jako dobrý kompromis.
Kvůli tomuhle zařaďte hrách do jídelníčku!
Než se pustíme do popisování receptu, podíváme se na to, jaké všechny výhody vám může pravidelná konzumace hrachu nabídnout.
Hrách obecně má pozitivní vliv na podporu normální funkce zraku. Také po něm budete mít mnohem lepší trávení. (Sušený se považuje za luštěninu.) V neposlední řadě, kvůli obsaženým látkám podporuje normální stav imunitního systému.
Dnes 21.1.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Pro představu v něm najdeme:
Recept na vánoční hrachovku
Budete potřebovat:
- 250 g hrachu
- Zeleninový vývar
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 plátky slaniny
- sůl, pepř, majoránku
Aby byl hrách na polévku měkký a nezničil vám váš milovaný tyčový mixér, je potřeba ho namočit. Uvádí se, že minimálně na hodinu. Je ale lepší ho dát do vody večer před vařením a nechat ho v ní přes noc.
Další den můžete začít namočený hrách vařit. Není nutné mu vodu předtím měnit. Podmínkou je, že voda by neměla být osolená. Učinit tak můžete až zhruba v polovině vaření, kdy bude hrách měkký. (Což zjistíte, když si jednu kuličku vylovíte na lžičku a ochutnáte.)
Jakmile projde hrách varem, můžete do hrnce nalít připravený vývar. Ideální je, pokud je připravený doma. Pokud na to nemáte čas, je přípustná i kostka. Následně můžete rozmačkat česnek a přilít do hrnce smetanu. Ochutnejte a podle potřeby polévku opepřete a osolte.
Pokud máte v plánu připravovat krémovou hrachovou polévku, s přiléváním smetany chvíli počkejte a hrách nejprve rozmixujte tyčovým mixérem. Doporučujeme, abyste mixovali na nižší výkon, jinak hrozí, že se vám vánoční hrachovka rozlétne po kuchyni. Což určitě nechcete.
Aby byla v tomto případě polévka dokonale hladká, můžete ji ještě projet přes sítko, do kterého se zachytí uvolněné slupky. Teprve pak přidejte smetanu.
Před servírováním se hodí mít připravenou opečenou slaninu. Přidat můžete i opečený chleba, který nakrájíte na kostičky. Při servírování lze také polévku ozdobit malým množstvím sušené majoránky. (Malým kvůli tomu, že ve větším množství je majoránka dusivá.)
Připravujete hrachovou polévku? Pokud ne, máte nějaký jiný pokrm, který nesmí na vaší sváteční tabuli chybět?
Zdroje informací
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas – Vše o hrachu (anglicky)