Palačinky na různé způsoby
Palačinky jsou oblíbeným jídlem malých dětí i dospělých. Jíst ale pořád ty stejné se vám může celkem rychle omrzet. Proto vám přinášíme 6 zajímavých receptů, které dodají vaším snídaním zaručeně šmrnc.
Palačinky máme ve většině případů spojené s našim dětstvím. Nejspíš proto, že nám vždy trvalo, než se nám podařilo rodiče přemluvit k tomu, aby nám je šli připravit. Tohle kouzlo palačinkám zůstalo ve většině případů až do dneška.
Jíst ale ty samé palačinky až do konce života jim může na jejich magičnosti trochu ubrat. A to i když si je nebudete dopřávat každý den. Proto jsme sestavili seznam 6 receptů, které byste měli alespoň jednou vyzkoušet. Kdo ví? Třeba mezi nimi najdete nového favorita, který si získá vaše srdce i žaludek.
Jste připravení?
Obsah
Francouzské palačinky
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 a ¼ hrnku mléka
- 3 velká vejce
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2-3 lžíce cukru
- Špetku soli
- 115 g hladké mouky
- Prášek do pečiva
Vezměte si dostatečně velkou mísu s metličkou. Poté odměřte mléko, rozbijte do něj vejce a obě ingredience důkladně rozšlehejte do sebe. Potom dejte do mléka s vejci olej a opět vyšlehejte metličkou. Dále už jen postupně přimíchávejte cukr se špetkou soli a mouku s práškem do pečiva. Přestat můžete až ve chvíli, kdy vám z tekutiny vznikne palačinkové těsto. Potom ho přikryjte fólií, nebo utěrkou a dejte ho na 20 minut vychladit.
Nyní vás čeká nejsložitější část přípravy francouzských palačinek, která se týká jejich smažení. Najděte dostatečně velkou pánev a nechte ji zahřát na mírném plamenu. Mezi tím vezměte kuchyňskou utěrku (nebo mašlovačku) a povrch pánve jemně přetřete rozpuštěným máslem. Zamíchejte těsto (to udělejte před každým nalitím na pánev) a udělejte velkou a zároveň tenkou palačinku. Oproti jiným palačinkám můžete ty francouzské opékat jen na jedné straně. Zároveň by neměly být po opečení hnědé. (Je tedy potřeba je opravdu pečlivě hlídat.)
Palačinky pak můžete podávat s marmeládou, ořechovou pomazánkou, čokoládou, ovocem či šlehačkou.
Dnes 13.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Palačinky na slano
Na přípravu budete potřebovat:
- 2/3 hrnku vody
- 2/3 hrnku mléka
- 2 vejce
- 1 lžíci oleje
- Špetku soli
- ¾ hrnku hladké mouky
- Prášek do pečiva
Příprava slaných palačinek je velmi snadná. Dáte do misky vodu, mléko, vejce, olej a sůl a vše spolu vyšleháte do tekutého základu. Nakonec do něj pomalu přidávejte mouku s práškem do pečiva. Potom těsto zakryjte a dejte ho na 1 hodinu uležet do chladu. Rozpalte pánev s olejem a formujte jednotlivé palačinky, které budete opékat 2-4 minuty z každé strany. Podávat je můžete se slaninou, sýrem, zeleninou či špenátem.
Banánové palačinky
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 banán
- 2 velká vejce
- Vanilkový extrakt
- ½ hrnku nakrájených ořechů
- Olej
- Javorový sirup
První věc, kterou musíte udělat je ta, že oloupete a rozmačkáte banán. Dejte si na tom záležet. Správně by měl banán vypadat jako pudink a neměl by obsahovat žádné větší hrudky.
Potom k němu přidejte nakrájené ořechy (druh závisí na vašich preferencích a chuti) a vanilkový extrakt. Nakonec do něj rozbijte dvě vejce a pořádně vše zamíchejte do sebe. Neděste se. Směs bude oproti jiným palačinkám dost tekutá. Ale tak je to správně.
Rozehřejte pánev s trochou oleje a lžící formujte malé palačinky. Ty opékejte z každé strany zhruba jednu minutu. (Že jsou hotové poznáte tak, že budou z obou stran zlatě hnědé.) Během servírování můžete palačinky zakápnout javorovým sirupem.
Palačinky s tvarohem
Na přípravu budete potřebovat:
- 450 g tvarohu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 3 lžíce medu
- 1/3 hrnku rozinek
- 1 hrnek hladké mouky (+ 2 lžíce navíc)
- Prášek do pečení
- 2 lžíce olivového oleje
Postup je takový, že rozbijete všechna vejce do misky. Rozšleháte je a pomalu do nich zamícháte veškerý odměřený tvaroh. K tomu všemu přidáte vanilkový extrakt, med a rozinky a vytvoříte směs.
Do druhé misky dejte všechnu mouku, včetně těch dvou lžic, které máte navíc a přidejte k ní prášek do pečiva. Potom obsah obou misek spojte do jedné a pokuste se o to, aby finální konzistence měla co nejmenší množství hrudek.
Jakmile je těsto na palačinky s tvarohem hotové, předehřejte pánev se dvěma lžícemi oleje. Palačinky dělejte na pánvi spíš menší. (Měly by připomínat bochánky.) Z každé strany je pečte asi 2 minuty. Po sejmutí z plamene je přelijte javorovým sirupem, ozdobte je ovocem a můžete je podávat.
Zapečené palačinky
Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 3 lžíce másla
- ½ hrnku hladké mouky
- Prášek do pečiva
- ½ hrnku mléka
- 2 vejce
- 1 lžičku cukru
- Špetku soli
- Šťávu z ¼ citronu
Předehřejte troubu na 220 °C a vrhněte se na přípravu těsta. To připravíte smícháním mouky, mléka, vajec, cukru a soli. Potom vezměte dostatečně velkou zapékací misku (ideální bude kulatá, ale zvládnete to i s hranatou) a důkladně ji vymažte máslem. Dobré bude, když dáte misku zahřát (i s máslem) na několik minut do trouby.
Do horkého másla nalijte směs na palačinky a vše společně uložte do trouby. Palačinku pečte zhruba 20-25 minut. Že je hotová poznáte tak, že bude na okrajích hnědá a po zapíchnutí párátka, nebo špejle doprostřed hmoty bude dřívko suché a bez přilepeného těsta.
Po vyjmutí z trouby palačinku ozdobte ovocem, cukrem a zakápněte ji šťávou z jedné čtvrtky citronu.
Jaký je váš nejoblíbenější recept na palačinky? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů.