Rychlé bezmasé večeře: Získejte inspiraci na dnešní večer!
Co si budeme povídat. Nadměrná konzumace masa nemusí prospívat vašemu zdraví. Navíc, maso je drahé, takže se ho nevyplatí jíst několikrát denně. Co když vás ale nenapadá žádný zajímavý recept na bezmasou večeři? Nevadí, zkuste některý z těch, které vám nabídneme níže.
Maso obsahuje bílkoviny a další důležité živiny. Z hlediska životního prostředí ale není jeho produkce příliš udržitelná. Pokud vás tento problém netrápí, zkuste myslet na to, že nejnovější trendy ve výživě vyzdvihují konzumaci rostlinných bílkovin nad těmi, které jsou živočišného původu.
Když navíc změníte přístup ke svému stravování, uvidíte, že nakonec si odpočine i vaše peněženka. Zvlášť když si budete vybírat sezónní druhy zeleniny, které jsou oproti těm cizokrajnějším či mimosezónním o něco levnější. V úvahu můžete vzít i širokou nabídku mražené zeleniny, která má delší trvanlivost a je srovnatelně kvalitní.
Už ale nebudeme déle chodit okolo horké kaše a podíváme se na to, jaké bezmasé večeře si můžete dneska večer připravit.
Nejlepší čočková polévka
Budete potřebovat: ¼ hrnku olivového oleje, 1 střední cibuli, 2 mrkve, 4 stroužky česneku, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku kari, ½ lžičky sušeného tymiánu, 1 plechovku rajčat, 1 hrnek hnědé čočky, 4 hrnky zeleninového vývaru, 2 hrnky vody, sůl, kousky chilli, pepř, 1 lžíci citronové šťávy, nakrájenou brukev zelenou (cca 1 hrnek)
Postup:
- Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci a dejte na něj orestovat najemno nakrájenou cibuli a mrkev.
- Po cca 5 minutách průběžného míchání přidejte do hrnce česnek, kmín, kari a tymián.
- Po 30 vteřinách dejte do hrnce rajčata z plechovky, vodu, čočku a vývar.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a chilli.
- Jakmile se začne vařit, stáhněte plamen a nechte polévku probublávat 25-30 minut.
- Dvě naběračky pak můžete dát do mixéru a rozmixovat je na pyré, a pak je zase vrátit do polévky.
- Úplně nakonec nakrájejte do polévky brukev a dejte ji vařit na 5 minut.
- Po sejmutí polévky z plamene do ní zamíchejte citronovou šťávu a máte hotovo.
Lasagne se zeleninou
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 3 velké mrkve, 1 červenou papriku, 1 menší cuketu, 1 žlutou cibuli, sůl, 140 g baby špenátu; Na rajčatovou omáčku: 1 plechovku rajčat, ¼ hrnku nahrubo nakrájené bazalky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, česnek, chilli; Zbytek ingrediencí: 2 hrnky sýru cottage, sůl, pepř, 9 lasagní bez vaření, 2 hrnky mozzarelly
Postup:
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- Rozpalte troubu na 220 °C a nakrájejte si zeleninu.
- V menší pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou mrkev, papriku, cuketu a cibuli.
- Zeleninu osolte a přidejte k ní po 12 minutách špenát.
- Jakmile špenát zavadne, zeleninu sejměte z plotny.
- Mezi tím nalijte rajčata do cedníku a odstraňte z nich šťávu.
- Rajčata následně rozmixujte v mixéru.
- K nim přidejte bazalku, olivový olej, česnek, sůl a chilli vločky.
Dále:
- Umyjte mixér, a poté do něj dejte sýr cottage a rozmixujte.
- Opět umyjte mixér a dejte do něj rozmixovat směs se špenátem.
- Špenát a sýr cottage pak smíchejte dohromady.
- Nakonec navrstvěte do zapékací mísy těstoviny a všechny druhy omáček.
- Poslední patro zasypejte sýrem mozzarella, přikryjte nádobu a dejte těstoviny péct na 18 minut do trouby.
- Po tomto intervalu těstoviny odkryjte a snižte teplotu na 180.
- Takto pokračujte v pečení ještě 10-12 minut.
Vegetariánské tacos
Budete potřebovat: nakládanou cibuli, krémový dip z avokáda, fazole v omáčce, 8 tortil, nakrájené zelené zelí, sýr feta, nakrájenou limetku, salsa omáčku, čerstvý koriandr
Postup:
Nakrájejte si nakládané cibulky. Pak rozmixujte avokádo s malým množstvím sýru cottage, aby vám vznikla krémová omáčka. Také nezapomeňte ohřát fazole v omáčce.
Jakmile máte tohle všechno hotové, ohřejte tortily na pánvi. Do středu každé tortily pak dejte fazole, avokádo a cibuli. Podle chuti můžete přidat ještě sýr, bylinky a další ingredience, které jsme zmínili výše.
Nakonec každou tortilu pořádně zabalte a můžete podávat. V případě, že vám některé ingredience zůstanou, můžete je použít v průběhu dalšího vaření. Hodí se například na rychlý oběd do krabičky, kterou si pak vezmete další den do práce.
Jaká je vaše nejoblíbenější bezmasá večeře?
Zdroje informací
https://cookieandkate.com/29-best-vegetarian-recipes/ – Recepty na bezmasé večeře (anglicky)