Dušená mrkev s vepřovým masem a bramborem [recept]

Pokud chcete vařit zdravě, ale nemáte inspiraci na chutné a nutričně vyvážené jídlo, pak je naprosto jasné, že se budete muset zanořit do receptů, které byste mohli při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Dnes se proto podíváme na to, jak uvařit dušenou mrkev s vepřovým masem a bramborami.
Některá jídla, která známe ze školních jídelen, jsou sice zdravá, ale většina z nás se jim vyhýbá doslova jako čert kříži. Pravděpodobně to bude mít souvislost s tím, že zelenina byla skoro vždycky rozvařená a bez chuti. To samé platí o bramborách, které snadno získají drolivou a škrobovou konzistenci. A maso? I u něj se toho dá při špatné manipulaci s ním hodně pokazit. (Protože pak může být bez chuti a tuhé jako podešev.)
Přitom, pokud použijete vhodný postup a trochu koření, není vyloučeno, že to, co jste na základní škole nenáviděli vám bude v dospělosti chutnat. Stačí tedy jen překonat svou averzi a pustit se do toho.
Jak to tedy udělat, aby vaše snažení neskončilo fiaskem?
Chutná dušená mrkev s vepřovým masem a bramborami
Budete potřebovat:
- 400 g čerstvé mrkve
- 50 g cibule
- 200 ml vody
- špetku soli a pepře
- 250 g brambor
- 10 g másla
- 300 g libového vepřového masa (ideálně vepřová plec)
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- Kmín
- Malé množství mouky (nemusí být)
Začněte přípravou masa, které očistíte, umyjete ho pod tekoucí vodou, otřete ho ubrouskem a pak ho na prkénku nakrájíte na přiměřeně velké kostky. Následně nadrobno nakrájejte cibuli, kterou dáte orestovat na předem připravenou větší pánev. Jakmile bude mít cibule zlatistou barvu, přidejte k ní maso a opečte ho ze všech stran. (Aby se zatáhlo a nebylo na povrchu růžové.) Poté přidejte malé množství soli a pepře. Do menší sklenice nalijte čistou vodu a podlijte maso, které pak přiklopíte pokličkou. Průběžně maso pod pokličkou kontrolujte a v případě potřeby k němu lijte další vodu.
Mezi tím očistěte mrkev a nakrájejte ji na menší plátky. (Pokud chcete, můžete ji i nastrouhat, je to na vás.) Když maso ještě není ideálně měkké, přidejte mrkev a dolijte další vodu, aby všechen obsah pánve byl z většiny pod hladinou a dále spolu vařte.
V případě, že chcete docílit trochu hutnější omáčky s mrkví, přidejte do hrnce malé množství mouky, ale pro úspěšné dokončení tohoto receptu není bezpodmínečně potřeba. Maso s mrkví pak ještě dodatečně ochutnejte a v případě potřeby dochuťte malým množstvím soli a pepře.
V průběhu vaření masa také nezapomeňte připravit brambory, které dáte oloupané uvařit do vody s malým množstvím soli a kmínu. Že jsou hotové poznáte podle toho, že do nich píchnete kuchyňským nožem. Pokud bramborou nůž bez problému projede, můžete je slít a posypat je čerstvou petrželkou.
Dnes 8.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Máte nějaký vlastní tip, jak uvařit chutné maso v mrkvi s bramborem? Pokud ano, budeme rádi, když nám svůj recept napíšete do komentářů pod článkem.