Nejlepší recepty: Losos
Losos je dravá ryba, která žije v přírodě v mořích a řekách. Dá se však pěstovat i v sádkách, odkud pochází většina u nás prodávaných lososů. V přírodě získává svůj typický růžový až cihlový odstín masa pojídáním korýšů, ale v sádkách se pro tento odstín musí přikrmovat karotenem. Jeho maso je jemné, šťavnaté a po správné přípravě se lehce rozpadá. Podívejte se na nejlepší recepty z lososa.
Obsah
Steak z lososa s kůží na rozmarýnu – 2 porce
- 500 g lososa s kůží
- 500 g brambor
- Střední cibule
- Přepuštěné máslo
- Masový vývar
- Rozmarýn
- Mořská sůl
Lososa vykostíte a uděláte z něho steaky, které nasolíte mořskou solí a obalíte v rozmarýnu. Na pánvi rozpustíte přepuštěné máslo, do kterého položíte lososa kůží dolů. Zprudka ho opečete z obou stran a dáte dopéct na plech do trouby na 90 stupňů. Uprostřed musí být losos propečený do růžova.
Do použité pánve nalejete vývar, přidáte kousek másla a osolíte, čímž vznikne sos na přelití ryby. Brambory uvaříte a ušťoucháte je se zesklovatělou cibulkou.
Steak z lososa s fazolkami – 2 porce
- 2 ks steaku z lososa
- 250 g zelených fazolových lusků
- 1 zakysaná smetana
- 3 lžíce suchého bílého vína
- 1 cibule šalotka
- Kopr
- Citronová šťáva
- Zeleninový vývar
- Olivový olej
- Sůl a pepř
Fazolky očistíte, omyjete a nakrájíte na kousky. Šalotku nakrájíte na jemné kostičky. Stejně tak očistíte a nasekáte kopr najemno. Očištěné steaky z lososa zakapete olejem, citronem, osolíte a opepříte.
Cibuli osmahnete, vmícháte fazolky a orestujete je. Směs zalijete vínem. Až se odpaří, přilijete vývar a dusíte fazolky do poloměkka. Pak k nim přidáte smetanu a kopr, vše dochutíte a udržujete teplé.
Na oleji opečete z obou stran zprudka steaky a ihned podáváte na nahřátých talířích s fazolkami. Jako přílohu můžete podávat opékané nebo vařené brambory.
Filety z lososa se smetanovou omáčkou – 2 porce
- Filety z lososa
- 500 g brambor
- Malá cibule
- 1 smetana
- Citron
- Hladká mouka
- Sůl
- Koření dle chuti
Nejprve dáte vařit brambory. Mezitím oloupete a najemno nakrájíte cibuli. Filety z lososa osolíte, pocitronujete, popřípadě dochutíte svým oblíbeným kořením, které později přidáte i do omáčky.
Filety pak po obou stranách pečete pár minut na másle po každé straně. Pak je přendáte na místo, kde si udrží teplotu.
Na pánev do zbytku po pečení přidáte cibulku a necháte zesklovatět. Zalijete smetanou. Omáčku přisolíte a trošku zaprášíte moukou a můžete přidat i koření. Dobře rozmícháte, povaříte a máte hotovo.
Dnes 10.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Losos na grilu
- Filety z lososa
- Olivový olej
- Citronová šťáva
- Koření na ryby
- Bazalka
- Sůl
Lososa necháte vcelku i s kůží. Z obou stran ho potřete olejem, pocitronujete, osolíte a okořeníte. Pár hodin necháte v lednici rozležet a grilujete v zavíracím roštu, aby se jemné maso nerozpadlo.
Patříte mezi ty, kteří věří, že vejce nejsou zrovna zdravá? Není vlastně pravda, klidně si můžete dopřát zdravou snídani ve formě vaječné omelety.
Postrádáte tu svůj oblíbený recept? Podívejte se na další losos recepty.
1 komentář
[…] nápoj, dukanova houska s krůtí kotletou a hořčicovou omáčkou Oběd: losos (koukněte na nejlepší recepty z lososa) Svačina: čaj nebo káva bez cukru, otrubové placky se skořicí Večeře: uzená […]