Potraviny obsahující vitamín K

Vitamín K potřebují nutně naše játra, aby dokázala tvořit bílkoviny, které potřebujeme ke srážení krve. Je to tedy vitamín, který brání krvácení a je rozpustný v tucích. Jeho nedostatek trápí většinou lidi s nemocemi trávicího traktu a předčasně narozená miminka.
Obsah
Když nám vymře mikroflóra, máme rázem nedostatek vitamínu K
Vitamín K ovšem nezajišťuje jen správnou srážlivost krve, ale také hraje klíčovou roli v ochraně před zubním kazem, osteoporózou, ucpáváním a praskáním tepen, ale i před rakovinou nebo Alzheimerovou chorobou.
Tento vitamín může náš organismus získávat ze dvou zdrojů. Pokud máme v pořádku střevní mikroflóru, tak naše střevní bakterie dokážou bez problémů produkovat tolik tohoto vitamínu, že pokryjí denní spotřebu. Problém nastává, pokud je mikroflóra narušena, což se stává, když bereme příliš mnoho nebo příliš dlouho antibiotika.
Ty totiž mohou část těchto kamarádských bakterií zničit a tak se můžeme dostat do stavu, kdy nám vitamín K začne chybět. Pokud dojde k vybití střevní mikroflóry, pak potřebujeme vitamín K získat jinou cestou a tady nastupuje potrava na tento vitamín bohatá.
Ve skutečnosti však, když mluvíme o vitamínu K, jde přesněji o vitamín K2. Existuje také vitamín K1, kterého v potravě přijímáme až desetkrát víc, než K2, takže jeho nedostatkem trpíme jen velmi vzácně. Do jisté míry umíme tento vitamín K1 měnit na K2, ale tato přeměna je velmi neefektivní, proto je lepší přijímat ve stravě rovnou vitamín K2.
Potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu K2
- Kuřecí, hovězí a vepřové maso
- Vnitřnosti – zejména játra
- Vaječné žloutky
- Máslo
- Smetana
- Listy tuřínu
- Brokolice
- Kapusta
- Kedlubny
- Zelí
- Hlávkový salát
- Špenát
- Hrášek
- Řeřicha
- Zrající sýry
- Tvrdé sýry
- Mléko
- Olivový, sójový a řepkový olej
Protože je vitamín K rozpustný v tucích, nezískáme ho ani z nízkotučných produktů, ani z úplně libové svaloviny. Co se týče kvalitních potravinových doplňků s vitamínem K, je obtížné je sehnat, proto je v případě jeho nedostatku správná skladba stravy nesmírně důležitá.
Denní spotřeba vitamínu K
- U dětí 15-30 mikrogramů
- U mužů 80 mikrogramů
- U žen 65 mikrogramů
Nemusíme však tuto dávku příliš úzkostlivě dodržovat, protože předávkování vitamínem K v podstatě nehrozí.
Nedá se předávkovat? A co jeho podpora srážlivosti krve?
Dobrý den, Sylvo. Ano, ve vzácných případech se tímto vitamínem předávkovat dá. Nadbytek vitamínu K pak způsobuje hemolýzu. K předávkování ovšem nemůže dojít z potravy, ale pouze z vitamínových a potravinových doplňků konzumovaných ve vyšší míře než je doporučeno – tedy dlouhodobě víc než 600 mg vitamínu K denně.
Dobrý den, chci se zeptat, zda se vitamin K ničí varem ? Děkuji.
Dobrý den, Karin. Vitamín K není příliš citlivý na teplotu ani na kyslík, takže var mu nevadí, ale nemá moc rád světlo. Takže vařit můžete bez obav, jen se snažit nevystavovat potraviny s tímto vitamínem zbytečně slunci a světlu.
Dobrý den.Denně se mne pouští krev z nosu. A jenom z levé nosní dírky. Pomůže mne vitamin K ? Děkuji
Dobrý den, Alžběto. V tomto případě bych rozhodně se samodiagnostikou nehazardovala, ale raději navštívila lékaře.
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat začala jsem brát Warfarin kolik mohu třeba denně sníst např.špenátu,zelí ,pažitky atd.Na příbalovém letáku píší vyváženě.To znamená 5dkg nebo 10dkg.Co si mám pod tím představovat.Děkuji za odpověd.
Lído, stačí se řídit tím, že doporučená denní dávka vitamínu K při léčbě Warfarinem by neměla překročit 250 mikrogramů. Pak už si jen vygooglit tabulku s obsahem vitamínu K v potravinách a spočítat si, kolik čeho denně sníst. Jednu tabulku najdete třeba http://www.vyziva-poradna.cz/news/vite-jak-se-stravovat-pri-lecbe-warfarinem-/, ale určitě vám jich vyběhne ve vyhledávání mnohem víc.
Beru tablety proti srážlivsti krve co mohu použít