Typické recepty do podzimního počasí

Podzim už je v plném proudu a s ním přichází i změna našich stravovacích návyků. Spíše, než po studených salátech budeme sahat po vydatných krémových polévkách, ovocných koláčích a hutných omáčkách. Inspirace ale není nikdy dost, takže se dnes zaměříme na ty nejlepší recepty do podzimního počasí.
Pro jarní a letní měsíce je typická lehká strava, která nezatěžuje žaludek. Není tedy ani trochu zvláštní, že si dopřáváme ovocné a zeleninové šťávy, libové druhy masa a nejrůznější studené pokrmy.
Na podzim se ale situace mění. V nízkých teplotách se zahříváme pálivým kořením, čaji i dobrou polévkou. Také ostatní jídla jsou mnohem kaloričtější než během první poloviny roku. Kuřecí, nebo krůtí prsa vystřídá pořádně propečený bůček, nebo pečená kachna se zelím.
Níže se na všechna specifika podzimní kuchyně zaměříme trochu blíž. Jste připraveni?
Obsah
V hlavní roli živiny
Než se pustíme do samotných receptů, podíváme se na výživovou hodnotu některých sezónních potravin. Nejen proto, že je můžete využít na tisíc různých způsobů, ale i proto, že vám dodají velkou porci živin. Podzimní deprese ani rýma už nebudou mít u vás doma šanci.
Až půjdete na pravidelný nákup, nezapomeňte si do košíku přihodit:
- Mrkev
- Kapustu
- Maliny
- Houby
- Brambory
- Jablka
- Dýni
- Růžičkovou kapustu
- Květák
- Červenou řepu
Většina těchto potravin obsahuje látky, které mají pozitivní vliv na naši obranyschopnost. Třeba taková obyčejná mrkev vám dodá spoustu antioxidantů, vitamínu K1, vitamínu B6 a vitamínu A. Dýně je zase zásobárnou vitamínu A, C, E a B2. Kromě jiného obsahuje i železo a měď. Ani kapusta nezůstává pozadu. V jejím nitru se skrývají vitamíny A, K, C a B6.
Nejlepší podzimní recepty, které stojí za to vyzkoušet
Dokonalý hovězí guláš
Hovězí guláš je nestárnoucí klasika, která si získala místo v mnoha českých kuchyních. Zkuste ale tradiční recept trochu vylepšit. Uvidíte, že se vám pak guláš bude doslova rozplývat na vašem mlsném jazýčku.
Budete potřebovat: 3 polévkové lžíce oleje, 2 velké cibule, 2 kg hovězího masa (podle preferencí kuchaře), 4 papriky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky pálivé uzené papriky, 1 lžičku sladké uzené papriky, 4 polévkové lžíce rajčatového pyré, 500 ml hovězího vývaru, 300 ml zakysané smetany, petržel na ozdobu
Postup
Nejprve si připravte všechny ingredience tak, aby se daly postupně přihazovat do hrnce. Cibuli nakrájejte najemno, z masa udělejte libovolně velké kostky, papriky nakrájejte na cca 4 cm velké kousky a rozmělněte česnek.
V hrnci orestujte (omyté) kousky masa na dvou lžících oleje. Že je maso připravené k vyjmutí na talíř poznáte tak, že bude hnědé ze všech stran. Jakmile bude hrnec prázdný, nalijte do něj zbytek oleje a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Nijak s restováním nespěchejte a klidně se mu věnujte 8-10 minut. Poté do hrnce vložte nakrájené papriky s česnekem a nechte je společně opékat po dobu dalších 5 minut. (Česnek může hořknout, takže je potřeba ho neustále hlídat.) Nakonec přidejte mouku a veškeré koření. Směs v hrnci nechte ještě asi 2 minuty opékat a poté do ní přilijte rajčatové pyré s vývarem. Do hrnce vložte i maso a vše pomalu vařte po dobu 7 hodin.
Guláš podávejte s chlebem, zakápnutý zakysanou smetanou, kterou ozdobíte kousky petržele.
Gratinovaný květák
Květák jíme nejraději smažený. Existují ale i další jeho úpravy, které stojí za to vyzkoušet. A kdo ví? Třeba se tento recept stane stálicí vaší podzimní kuchyně.
Budete potřebovat:300 g orza (speciální druh rýže), 4 polévkové lžíce sýru mascarpone, 75 g strouhaného parmezánu, 2 polévkové lžíce krájených mandlí, 2 polévkové lžíce panko strouhanky, 1 větší květák, ½ velké tykve muškátové, 1 lžíci oleje
Postup
Nejprve očistěte květák a tykev a vše nakrájejte na menší kostky. Mezi tím si předehřejte troubu na 180 °C. Jakmile budete se zeleninou hotoví, vezměte dostatečně velký pekáč, nalijte do něj olej a vše dejte péct do trouby asi na 25 minut. Během toho si připravte orzo podle návodu. Poté ho smíchejte s parmezánem a sýrem mascarpone.
Jakmile je zelenina hotová, přidejte ji do krémové směsi a vše poté dejte zpátky na pekáč. Úplně nahoru nasypte strouhanku a nakrájené mandle. Vše uložte do trouby a pečte dalších 20 minut. Případně do doby, kdy bude na jídle patrná zlatá krusta.
Hruškové chutney
Na podzimní stůl patří i ovocné pomazánky. Ty můžete natřít na pečivo, naplnit jimi koláče nebo je podávat k některým masům.
Budete potřebovat:200 g třtinového cukru, 200 ml jablečného octa, 100 ml hruškového cideru, 1 badyán, 1 lžičku mletého kmínu, 2 červené cibule, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 10 hrušek, 50 g rozinek, čili papričku
Postup
Nakrájejte cibuli na co nejjemnější kousky. Rozpulte papričku na půlku a také očistěte hrušky. Ty pak nakrájejte na jednotlivá sousta. (Ideální jsou kostky.)
Poté vezměte dostatečně velký hrnec a postavte ho na plamen. Do něj dejte cukr, ocet hruškový cider, badyán, kmín, cibuli a zázvor a vše spolu nechte několik minut povařit. Dále přidejte nakrájené hrušky s čili papričkou. Přiklopte pokličkou a vařte zhruba 40 minut. Po sejmutí z plotny zamíchejte do hrušek s kořením i sultánky a směs rozdělte do čistých zavařovacích sklenic.
Podzimní kuřecí casserole
Hledáte recept, kterému se nebudete muset příliš věnovat, ale zároveň bude chutný a výživný? Podzimní kuřecí casserole je v tom případě ideální volbou.
Budete potřebovat: 2 polévkové lžíce olivového oleje, 900 g kuřecích prsou, sůl, pepř, ½ cibule, 2 sladké brambory, 450 g růžičkové kapusty, 2 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu, 1 lžičku papriky, ½ lžičky mletého kmínu, 125 ml kuřecího vývaru, uvařenou rýži, ½ hrnku sušených brusinek, ½ hrnku krájených mandlí
Postup
Opět si připravte všechny ingredience, které budete postupně přidávat na pekáč. Nakrájejte maso, cibuli, sladké brambory, růžičkovou kapustu a rozmačkejte česnek. Mezi tím si předehřejte troubu na 180° C.
Do pekáče nalijte 1 lžíci oleje a vložte do něj osolené a opepřené kousky kuřete. Dejte ho péct do trouby a průběžně ho kontrolujte. Až se vám bude zdát dostatečně tepelně upravené, vyndejte ho z trouby ven.
Mezi tím rozpalte pánev, dejte do ní druhou lžíci oleje a na ní opečte cibuli spolu s brambory, růžičkovou kapustou, česnekem, tymiánem, paprikou a kmínem. To by mělo trvat asi 5 minut. Poté všechno zalijte ½ vývaru a zakryté vařte po dobu 5 minut.
Do pekáče dejte (hotovou) rýži, kuře, brusinky, zeleninovou směs (z pánve) a druhou půlku vývaru. Vršek posypejte pokrájenými mandlemi a dejte péct na 15-20 minut.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější podzimní recepty? Napište nám je do komentářů.