Recept na kopřivový sirup

Příprava kopřivového sirupu je snadná. Na jaře je na sběr mladých kopřiv nejvhodnější doba. Kopřiva se výborně hodí na jarní detoxikační čaj a vitaminovou a očistnou kúru pro posílení organismu.
Kopřiva se dá sbírat po celý rok, ale mladé výhonky kopřiv sbírané nejpozději do poloviny května jsou opravdu nejlepší. Rostlina je totiž plně nastartovaná k růstu a obsahuje největší množství našemu zdraví prospěšných látek. Bylinkáři považují kopřivu za výbornou a prospěšnou na mnoho neduhů.
Proč právě kopřiva
Kopřiva je močopudná, pročišťuje tělo, odhleňuje, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek a zlepšuje peristaltiku střev. Z minerálů obsahuje hlavně vápník, železo, draslík, sodík a křemík, z vitaminů hlavně B2, C, D, E a K. Vitamínu C obsahuje 2x více než citrony. Obsahuje karoten, kyselinu panthotenovou, mravenčí a křemičitou, která nám zvyšuje elastičnost cév. Blahodárně působících látek je však mnohem více. Zlepšuje třeba kvalitu vlasů.
Na co kopřiva pomáhá
- pomáhá proti únavě, způsobené nedostatkem vitaminů
- posiluje organismus
- snižuje hladinu cukru v krvi
- snižuje krevní tlak
- má pozitivní vliv na funkce srdce i cév
- působí povzbudivě na zažívací trakt
- prospívá při průjmu, nadýmání, vředech i v boji proti parazitům
- podporuje tvorbu červených krvinek
- podporuje činnost ledvin, jater a žlučníku
- čistí tělo od toxických a odpadních látek
- má močopudné účinky
- zmírňuje zadržování vody v těle
- odstraňuje záněty močového měchýře a močové trubice
- ulevuje při dně a dalších artritických stavech
- podporuje urychlení metabolismu
- čerstvé listy nebo kopřivová tinktura pomáhají zastavit krvácení z rány i nosu
- pomáhá na hojení popálenin a opařenin
- odvar z kopřiv pomáhá na kožní onemocnění
- na výplachy úst jako kloktadlo
- urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu

Rychlý kopřivový sirup
Na trhání a práci s kopřivou doporučujeme použít silné rukavice. Žahá totiž i přes ty latexové nebo plátěné. Bylinu na výrobu sirupu sbíráme hlavně v čistém prostředí a dbáme na to, aby nebyla napadena škůdci. Před použitím ji opláchneme.
Suroviny:
- 4 litry vody
- 4 citrony
- 125 vršků kopřiv (mladé lístky, asi 2 až 3 patra lístků)
- 6 lžiček kyseliny citronové
- 3,5 kg hnědého krystalového cukru
Postup přípravy receptu:
Vodu svaříme společně s citrony, které si dobře umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vodu vychladnout a přidáme do ní kopřivy. Promícháme a necháme kopřivy 24 hodin louhovat. Pak kopřivy vymačkáme a přecedíme. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a mícháme, dokud se nám cukr nerozpustí. Nalijeme do pečlivě vymytých lahví, uzavřeme a skladujeme je v chladu a temnu.
Domácí kopřivový sirup
Suroviny:
Dnes 15.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
- 1 bio citron nebo pomeranč
- 2 kávové lžičky kyseliny citronové
- 1,3 kg hnědého cukru
- 1,5 l vody
- proti kopřivové vůni kousek celé skořice nebo vanilkový lusk
Postup:
Omytý pokrájený citron zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Kopřivu pod tekoucí vodou opláchneme a dáme do mísy. Zalijeme je svařenou, lehce vychladnutou vodou s citronem, 5 minut vychladnutá stačí. Zatížíme ji plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená. Necháme ji stát 24 hodin.
Druhý den kopřivu scedíme přes plátno či papírový filtr. Zbytky vymačkáme, přidáme kyselinu citronovou a cukr. Do sirupu nepřidáváme chemické konzervační látky, cukr stačí. Při výrobě hnědého cukru se nepoužívá rafinace a bělení a zachovává si spoustu důležitých minerálů a dalších cenných látek.
Šťávu zahříváme a mícháme, aby se cukr rozpustil. Sbíráme pěnu, která se nám tvoří. Zahříváme dostatečně dlouho, ale udržujeme teplotu pod bodem varu. Cukr musíme pomalu důkladně rozpustit. Naléváme sirup do sterilizovaných lahví a uskladníme v chladu a temnu. Pokud chceme mít jistotu, můžeme sterilovat při 80 °C. Pak se nám sirup nekazí. Používat se dá jako šťáva do vody, ke slazení čaje, nebo preventivně 3x denně jednu polévkovou lžíci. Kopřiva by se neměla ale užívat dlouhodobě, jen jako kúra.