6 kouzelných receptů z dýně
Dýně má jemnou a oříškovou chuť. V kuchyni ji můžeme různě kombinovat a připravovat ji ve sladké i slané podobě. Je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a obsahuje minimum kalorií. Můžete si ji dát, i když držíte dietu.
Obsah
1. Salát z pečené dýně s quinoou a sýrem feta
· 400 g propláchnuté quinoy
· 1 kg malé dýně Hokaido bez semen nakrájené na měsíčky
· 2 lžíce olivového oleje
· 1 červená nakrájená cibule
· 60 ml bílého vinného octa
· 2 lžičky krupicového cukru
· 1/2 hrnku nasekané hladkolisté petrželky
· 400 g cizrny v konzervě, scezenaé a propláchnuté
· mořská sůl a mletý pepř
Dnes 11.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
· 100 g rozdrobeného sýra feta
V kastrolu zalijte quinou 750 ml vody a nechte 15 minut namáčet. Pak ji přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte pokličkou a vařte 15 minut. Troubu předehřejte na 220 °C. Dílky dýně potřete polovinou oleje, dejte na plech a pečte 10 minut. Přidejte cibuli a pečte dalších 15 minut. Pak smíchejte ocet, cukr, petrželku, cizrnu a quinou, osolte, opepřete a podávejte s pečenou dýní a posypané fetou.
2. Dýňová polévka s cizrnou
· 1,2 kg očištěné dýně Hokaido nakrájené na kostky
· 2 chilli papričky
· 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
· 5 lžic panenského olivového oleje a na podávání
· sůl a pepř
· 250 g sušené cizrny namočené přes noc
· 6 nadrobno nakrájených šalotek
· 4 stroužky česneku
· 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
· strouhaný parmazán
· čerstvý koriandr nebo petrželka kudrnka na zdobení
roubu předehřejte na 200 °C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s rozpůlenými chilli papričkami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně změkne a zkaramelizuje asi hodinu. Sceďte cizrnu, zalijte
studenou vodou, přiveďte k varu a nezakrytou vařte do asi hodinu. Sceďte a uchovejte si litr tekutiny. V rendlíku rozehřejte 3 lžíce oleje a opečte šalotku asi12 minut, pak přidejte česnek a zamíchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a pak ji nahrubo podrťte vařečkou. Můžete dolít vodu z vařené cizrny. Dosolte, opepřete a podávejte s parmazánem ozdobené čerstvými bylinkami.
3. Zapečená dýně s jáhlemi a kysanou zeleninou
· 1 kg dýně Hokaidó
· 250 g uvařených jáhel
· 200 g kysaného zelí
· 3 velké cibule
· 2 lžíce másla
· 200 g nastrouhaného parmazánu nebo tvrdého ovčího sýru
· 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
· sůl
· panenský olivový olej
Dýni pokrájejte na menší kousky a vařte 20 minut doměkka. Nakrájejte cibuli na proužky a opékejte na oleji se solí doměkka asi 10 minut. Přidejte uvařené jáhly, kysané zelí, polovinu sýra a ořechů, dýni a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti dosolte a zjemněte olivovým olejem. Dejte do zapékací misky a posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě při 180 °C 30 minut. Posypte zbylými ořechy a nechte pod grilem zezlátnout.
4. Dýňová omleta se šalvějí a sýrem
· 1 lžíce olivového oleje
· 1 malá pokrájená červená cibulka
· 600 g dýňové dužiny nakrájené na kostičky
· hrst nahrubo nasekaných šalvějových lístků
· 6 zlehka prošlehaných vajec
· 100 g nastrouhaného tvrdého sýra typu ementál
· sůl a pepř
Gril v troubě předehřejte na střední teplotu, olej rozehřejte v pánvi, vsypte cibuli, dýni a šalvěj, opékejte 10 minut na středním plamenu, až začne zlátnout. V misce promíchejte vejce se sýrem, osolte, opepřete a směsí zalijte zeleninu na pánvi. Nechte tam vejce 5 minut a trochu jimi zahýbejte. Jakmile bude omeleta zespoda pevná, ale navrchu bude ještě stále polotekutá, vložte ji na chvilku pod gril, aby se zapekla i shora. Pak ji vyklopte na talíř a podávejte rozkrájenou na kousky.
5. Dýňové rizoto s medem
· 900 g dýně nakrájené na kostičky
· 60 ml olivového oleje
· 1/2 lžíce medu a troška na pokapání
· 850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
· 1 nadrobno nakrájená cibule
· 2 řapíky nakrájeného celeru
· kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
· 220 g rýže
· 160 ml bílého vína
· šťáva z půlky citronu
· 3 hrsti nasekané petrželky a trocha na ozdobu
· 2 lžíce mascarpone a trocha na zdobení
· sůl a pepř na dochucení
Předehřejte troubu na 220 °C, dýni dejte na plech, pokapejte 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete, pečte ji 15 minut, vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu. Plech vraťte do trouby a pečte 15 minut do měkka a zlatova. Zbývající olej zahřejte, přidejte cibuli a 3 minuty opékejte doměkka. Přidejte celerové řapíky, minutu opékejte, přidejte zázvor a rýži, minutu míchejte, aby se zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak přilévejte vývar po dobu 15 minut, dokud rýže nebude uvařená na skus. Přidejte citronovou šťávu, dýni, petrželku, sůl, pepř a mascarpone.
6. Dýňový závin s kuřecím masem
· 1 plát listového těsta
· 1 rozšlehané vejce
· dýňová semínka na posypání
Na náplň:
· 1 lžíce rostlinného oleje
· 2 cibule nakrájené najemno
· 3 snítky tymiánu
· 100g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa nakrájeného na kousky
· 1/2 menší dýně Hokaido nakrájená na kostky
· 150 ml bílého vína
· sůl a pepř
· 2 lžíce 33% smetany ke šlehání
Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v pánvi na rozehřátém oleji opečte 5 minut cibuli doměkka, přidejte tymiánové lístky, kuřecí maso a kousky dýně. Opečte, zalijte vínem, osolte, opepřete a nechte téměř všechnu tekutinu vyvařit. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte provařit, aby směs zhoustla. Náplň nechte vychladnout, rozložte ji na plát těsta a zabalte. Závin přesuňte na plech s pečicím papírem, potřete vejcem, posypte dýňovými semínky a pečte 20 minut až dozlatova.