Recept na lečo: Tenhle už jste zkusili?
Lečo je synonymum pro rychlé letní jídlo, které není potřeba moc hlídat. Ne každý mu ale přijde na chuť. V dnešním článku vám však ukážeme, že tato klasika rozhodně nemusí být nuda.
Když se řekne lečo, většina z nás si představí směs vajec a rajčat, ve které plave nějaký ten párek. Vyzkoušet ale můžete i spoustu dalších variant, z nichž některé budou vyhovovat i opravdovým gurmánům.
Pokud nevěříte, inspirujte se těmito třemi recepty na lečo.
Klasické lečo
Budete potřebovat: 3 lžíce másla, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 paprik, 500 g loupaných rajčat, ½ lžičky soli, pepř, 17 dkg rajčatového protlaku, 500 g uzeného masa, 3 vejce
V hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj orestovat nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Krátce na to dejte do základu papriku a pořádně ji promíchejte, tak, aby byla cibule s česnekem červená. Očistěte a nakrájejte papriky, přidejte je do směsi a nechejte je 20 minut opékat. (Na hrnec nezapomeňte dát poklici.) Posléze do hrnce přidejte oloupaná a nakrájená rajčata, sůl, pepř a nakrájené maso. Vše pečte dalších 20 minut s trochou vody. Nakonec do hrnce rozbijte všechna vejce (pozor, musíte je pořádně míchat) a odměřený protlak, který lečo zahustí.
Lečo s cuketou
Budete potřebovat: 3 lžíce oleje, 3 papriky, ½ cukety, sůl, pepř, 4 rajčata, 1 klobásku, 4 vejce, 1 cibuli
Začněte tak, že si očistíte a nakrájíte veškerou zeleninu, kterou budete do leča přidávat. Následně dejte olej do hrnce a dejte na něj upéct nakrájenou cibuli. K ní přidejte na kostky, nebo na kolečka nakrájenou klobásu a nechejte ji pořádně upéct ze všech stran.
Jakmile je tento základ hotový, do hrnce přidejte předpřipravenou zeleninu. (V tomto případě se rajčata neloupou.) Do hrnce přidejte trochu vody a přiklopte ho pokličkou. Jakmile je zelenina měkká (cca 20 minut), rozšlehejte vajíčka a přilijte je do hrnce. Lečo před podáváním nezapomeňte opepřit a osolit.
Dnes 10.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Lečo s čočkou
Budete potřebovat: 800 g rajčat, 6 paprik, 2 cibule, 100 g červené čočky, olej, 1 pálivou klobásu, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžičku kurkumy, 1 lžíci nakrájené petržele, sůl, pepř
Oloupejte a nakrájejte rajčata, cibule, klobásu a papriky. Do velkého hrnce nalijte olej a orestujte na něm cibuli. Jakmile získá nazlátlou barvu, přidejte k ní mletou papriku. Poté dejte do hrnce čočku a zalijte ji cca 400 ml vody. Jakmile se začne čočka vařit, přidejte do vody kurkumu, nakrájenou papriku, rajčata a klobásku. Hrnec přiklopte poklicí a vše vařte po dobu 15 minut. Nakonec lečo dochuťte pepřem, solí a petrželkou a můžete podávat.
Jaký je váš oblíbený recept na lečo? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.