Jak zpracovat a uchovat houby

Čekání na houbařskou sezónu trvá skoro věky. Když přijde, ve víru vášně posbíráte všechny houby ve svém dosahu. Jenže, jakmile je přinesete domů, váš úlovek ze změní v tak trochu malou past. Co se všemi těmi houbami budete dělat, aby se nemusely vyhodit? To si prozradíme v dnešním článku.
Určitě znáte to období v roce, kdy se každý druhý člověk fotí se svým plným košíkem. Je to nejspíš proto, že sbírání hub je pro nás nejen skvělá forma relaxace, ale tak trochu i národní sport. Svá místa, kde hub roste nejvíc pečlivě tajíme, aby nám je nikdo nevybral. Pak svou kořist zvážíme a jdeme se pochlubit světu, jak se nám houbařská sezóna zase jednou povedla.
Trochu menší radost nás ale čeká hned za dveřmi domova. Kromě toho, že se houby musejí roztřídit, prohlédnout a vyčistit je také nutné je nějak skladovat. Nikdo totiž nezvládne sníst několik kilogramů hub najednou. Leda, že by se do jejich konzumace pustili sousedé a celá široká rodina. Bohužel, takto ideální případy se objevují jen velmi zřídka. Proto nemalá část hub skončí svou životní pouť na dně odpadkového koše.
Aby tomu tak nebylo, je potřeba znát způsoby, jak zpracovat a uchovat houby, tak, aby vydržely déle a daly se hned použít.
Obsah
Čištění hub
První důležitý bod celého programu je čištění hub. Hned na úvod je potřeba říct, že všechny houby (snad až na smrže) podléhají stejnému principu očisty. Stačí si tedy osvojit jeden správný postup a ten můžete použít prakticky na cokoliv, co si jednoho dne přinesete domů.
Zcela klíčové je, abyste při čištění houby příliš dlouho nenamáčeli. Protože ze své přirozenosti pohlcují vodu, jejich konzistence nebude tak dobrá, jako když vyzkoušíte některé jiné postupy.
Houby očistěte tak, že:
- Je otřete navlhčeným ubrouskem
- Je otřete navlhčeným (měkkým) kartáčkem
- Je lehce namočíte a pak je důkladně otřete do suché utěrky, nebo ubrousku
Všechny nakousnuté, nebo nahnilé části hub odřízněte nožíkem. Určitě zařízněte i spodní část nožky. (Zvlášť, pokud jste je v lese sbírali ve spěchu.) Poté nakrájejte houby podle potřeby.
Čerstvé houby, které chcete uložit do lednice pro pozdější zpracování nezavírejte do plastových krabiček a sáčků. (Musí dýchat.)
Způsoby uchovávání hub
Když už jsou houby nakrájené a čisté, přichází otázka, co s nimi uděláte dál.
Můžete je:
- Usušit
- Naložit
- Rozdrtit na prášek
- Macerovat
- Zmrazit
Sušené houby
Jako první varianta se většině lidí nabízí sušení. Sušené houby se pak nejčastěji používají jako ingredience při vaření polévek. Podle toho, jaké máte vybavení je můžete sušit buď v sušičce hub, nebo v troubě.
Sušení hub v sušičce probíhá tak, že:
- Houby očistíte (viz postup výše)
- Odříznete nožičky od klobouku (a vše nakrájíte na kousky)
- Houby rozložíte do všech pater sušičky a kolem každé necháte dostatečný prostor
- Je budete sušit na 55 °C po dobu 6 hodin (průběžně je ale kontrolujte)
To, že jsou houby hotové poznáte tak, že budou křehké a křupavé. Po vytažení ze sušičky je před další manipulací nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Sušení hub v troubě probíhá tak, že:
- Očistíte a nakrájíte houby (viz výše)
- Před sušením v troubě z nich odstraníte veškerou přebytečnou vlhkost (bohatě stačí stlačit houby utěrkou, aby z nich vytekla přebytečná voda)
- Vyložíte kousky hub na připravený plech s pečicím papírem
- Předehřejete troubu na 65 °C
- Je budete sušit v troubě jednu hodinu
- Po hodině houby otočíte a vrátíte je zase zpátky do trouby (na další hodinu)
- Pokud nejsou po dvou hodinách stále ještě křupavé, otočíte je a budete je sušit dalších 30 minut (pokud to stále ještě nebude ono, znovu je otočte a vraťte se k nim za další půl hodinu)
Po vytažení z trouby je taktéž nutné nechat houby vychladnout.
Nakládané houby
Další způsob uchování hub je ten, že je naložíte do sklenic.
Na to budete potřebovat:
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky jablečného octa
- 3 lžíce drceného česneku
- 2 lžíce nakládacího koření
- 1 lžíci soli
- 1 lžíci čili vloček
- 450 g očištěných a nakrájených hub
Připravte si velký hrnec a do něj dejte vodu, ocet, česnek, koření, sůl a vločky čili. Vše nechte pořádně povařit. Potom dejte do tekutiny všechny houby a uvařte je do měkka. To by mělo trvat zhruba 2 minuty. Nakonec dejte houby i s tekutinou do velké čisté sklenice s těsně přiléhajícím víčkem.
Drcené houby
Pokud jste příznivci experimentální gastronomie, můžete se pokusit z hub udělat jemný prášek, který budete podle potřeby přidávat do jídla. Případně ho můžete použít na zdobení dalších pokrmů. (Jako jsou polévky, pomazánky, jednohubky nebo omáčky.)
Prášek z hub uděláte tak, že:
- Houby usušíte (viz výše)
- Proženete je výkonným mlýnkem
Nakonec je uskladněte do vzduchotěsných skleniček, ze kterých si budete odebírat prášek podle potřeby. (Pokud potřebujete, aby prášek vypadal na jídle více esteticky, prosejte ho na jídlo sítkem. Jestli máte nějaké šablony, můžete z něj udělat i velmi zajímavé tvary.)
Zmrazené houby
Poslední jednoduchý způsob, jak nenechat houby podlehnout zkáze je ten, že je dáte zmrazit. Hodně ale záleží na tom, abyste to udělali správně. Jinak nebudou tak dobré, jako za čerstva.
Postupujte tak, že:
- Houby očistěte a omyjte
- Zařízněte nožičku na spodní straně
- Nakrájejte je na kousky
- Dále houby buď opečte na másle (vařte 5 minut), nebo je uvařte v páře (u celých hub cca 5 minut, u nakrájených zhruba 3 minuty)
- Nechte houby vychladnout
- Položte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte je zmrazit
- Jakmile budou houby dostatečně zmrzlé, zavřete je do sáčku a vraťte je zpět do mrazáku
Dávejte pozor, aby v houbách před zmrazením nebyl přebytek vlhkosti. To by mohlo vést k tomu, že houby nebudou po rozmrazení tak dobré.
Macerované houby
Jako zajímavost na závěr můžete vyzkoušet macerování hub. To znamená, že je naložíte do čistého alkoholu a uděláte z něj ochucený nápoj.
Před každou manipulací s houbami se ujistěte, že jsou jedlé. Pokud nevíte, mějte po ruce atlas, nebo někoho, kdo houbám rozumí. Případně je vůbec nejezte. Mohlo by to mít značně neblahé následky.
Jakým způsobem uchováváte houby vy? Napište nám svoje tipy a postupy do komentářů.