Letní nepečený dort
Konzumace dortů je kratochvílí dětí i dospělých v průběhu celého roku. Někteří jimi zahánějí podzimní a zimní chmury, jiní si je zase šetří na oslavu konce školního roku. Protože ale vysoké teploty neúprosně útočí a vám se nechce stát celé hodiny v kuchyni, určitě oceníte tipy na ty nejzajímavější letní nepečené dorty. Pojďte se inspirovat spolu s námi.
Mnoho lidí žije v mylné představě toho, že konzumace dortů je v tomto období naprosto nevhodná. Podle nich si nejen-že zničíte pracně získanou štíhlou linii, ale ještě riskujete řadu zdravotních problémů.
Nemůžeme tvrdit, že by tyto obavy byly úplně liché. Zvlášť, když si představíme těžké a mastné dorty plné másla, cukru a vajec. Ty jsou nejen-že opravdovým zabijákem vaší kondice, ale navíc u nich hrozí rychlé zkažení. Což může vést k velmi nepříjemným zažívacím problémům.
Pokud však ustoupíme ze zažité představy toho, jak klasický dort vypadá, otevře se nám široká paleta možností, která nám dovolí vykouzlit dokonalý letní dort. A to bez toho, aniž bychom při jeho přípravě vypustili duši, nebo riskovali nevolnost.
Říkáte, že se vám tento nápad líbí? Pojďme se tedy společně podívat, jak na to.
Obsah
Dort v létě?
Jak už bylo uvedeno výše, pokud se oprostíme od představy, že ke klasickému dortu patří těžké pláty těsta a hutný máslový krém, získáme mnohem větší pole působnosti k experimentování.
Ideální letní dort vyrobíte s pomocí:
- Ovoce
- Želatiny
- Tvarohu
- Smetany
- Piškotů
- Sušenek
A dalších cenově dostupných ingrediencí, které jsou mnohem lehčí, než je plná verze klasických dezertů. Navíc, při správném zacházení s nimi se vám během jejich konzumace vůbec nic nestane.
Dnes 20.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
TOP recepty na nepečené letní dorty
Nyní se podíváme na to, jak tato fakta využít, tak, abyste během chvíle vyrobili chutný nepečený dezert, který bude takřka bez práce. Pro tyto účely vám přinášíme několik receptů na nepečené letní dorty, které si užijete jak vy, tak celá vaše rodina.
Citronový cheesecake
Budete potřebovat: 200 g sušenek, 3 citrony, 300 g citronového tvarohu, 500 g sýru ricotta, 600 g sýru Philadelphia, 100 g másla, 1 lžíci kukuřičné mouky, 75 g cukru
Postup
Prvním úkolem je rozdrobit sušenky na co nejjemnější prášek. Toho docílíte tak, že je buď rozbijete válečkem (trvá to ale déle), nebo je rozmělníte v mixéru. Poté k sušenkám přidejte máslo a vše spojte do kompaktní hmoty. Tu pak napěchujte do formy tak, aby vytvořila pevný korpus pro později dodaný krém. (Nebojte se na směs tlačit prsty silněji a déle.) Poté základ korpusu uložte na několik hodin do chladu.
Aby bylo vše připravené, než bude korpus hotový, spojte kukuřičnou mouku se šťávou z jednoho citronu. Do této směsi přidejte citronový tvaroh, citronovou kůru (z jednoho citronu) a 2 lžíce cukru. Vařte společně asi minutu a poté odstavte z plotny.
Zatímco poleva chladne, spojte ricottu, Philadelphii, citronovou kůru, cukr a citronovou šťávu. Poté do krému zamíchejte ještě polovinu citronového rozvaru, který jste si připravili dříve. Nakonec krém naneste na korpus a přelijte ho zbytkem svařené citronové směsi. Dort pak nechte chladit alespoň 4 hodiny v lednici.
Jahodový dort s malinami (obsahuje vejce)
Budete potřebovat:150 g sušenek, ½ hrnku sušeného kokosu, 1 a ½ lžičky mleté skořice, 100 g rozpuštěného másla, 2 vaječné bílky, 1 hrnek cukru, 250 g jahod, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu, maliny na ozdobu
Postup
Rozbijte sušenky stejným způsobem, jako ve výše uvedeném receptu, tak, aby z nich byl jemný a poddajný prášek. K němu pak přidejte kokos, skořici a rozpuštěné máslo. Vše napěchujte do dortové formy, kterou vyložíte pečicím papírem. Opět se snažte o to, aby bylo stlačení hmoty co největší. Pro rychlejší ztuhnutí uložte korpus na několik minut do mrazáku. (Pokud má mrazák nižší výkon, bude to trvat o něco déle.)
Vezměte vaječné bílky, nakrájené jahody, cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a vše rozmixujte v kuchyňském robotu. Jakmile jste hotoví, tuto směs natřete na korpus. Vše chlaďte opět alespoň po dobu 4 hodin. Před servírováním vršek dortu ozdobte čerstvými malinami.
Extra tip:Pokud se zdráháte jíst dort, ve kterém jsou tepelně neopracované bílky, před výrobou krému je samostatně zahřejte nad teplem z vodní lázně. Do mixéru je však přidejte co nejvíce studené, jinak by se v krému mohly udělat hrudky.
S tímto opatřením se nemusíte bát, že byste vy, nebo vaši hosté onemocněli nepříjemnou salmonelou.
Kreativitě se meze nekladou. Velkou parádu uděláte i se smetanou, kterou rozdělíte na dvě části (jednu ochutíte kakaem) a obě je necháte spojit s dostatečným množstvím želatiny. Tuto směs poté nalijte ve vrstvách do dortové formy, do které přidejte vaše oblíbené ovoce, piškoty či sušenky. Dort nechte vychladit a můžete podávat.
Připravujete nepečené letní dorty? Napište nám do komentářů váš osvědčený recept.