Červená čočka + 5 receptů
Červená čočka je zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin. Lze jí nahradit maso a pomůže nám zhubnout. Červená čočka je stejně zdravá a plná hodnotných látek, jako ty ostatní, navíc ji nemusíte namáčet a uvaříte ji za 10 až 15 minut.
Červená čočka v jednom šálku obsahuje 18 gramů bílkovin, vitamíny a minerály. Kromě draslíku, hořčíku, manganu, fosforu, selenu, vápníku a zinku obsahuje mnoho železa. Jeden šálek má 37 % doporučené denní dávky. Jde o kvalitní zdroj vlákniny, jeden šálek čočky jí obsahuje 16 gramů a denní doporučená dávka je 30 gramů.
Zasytí na dlouhou dobu a upraví trávení. Obsahuje důležité vitamíny skupiny B, zejména vitamín B6 neboli pyridoxin. Ten zlepšuje náladu, odstraňuje deprese, podporuje mozkové funkce a kvalitu kůže. U těhotných žen zmírňuje ranní nevolnosti. Přinášíme i recepty z čočky.
Obsah
Červená čočka nenadýmá
Většina luštěnin způsobuje nadýmání, to ale neplatí u červené čočky. Má nízký glykemický index 30. Reguluje hladinu krevního cukru, zasytí a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Je lehce stravitelná a vhodná pro redukční diety i diabetiky. Zlepšuje činnost střev a je prevencí proti zácpě. Červenou čočku není nutné pasírovat a klidně ji rozvaříte až na hebkou kaši. Dochuťte ji majoránkou, kmínem, česnekem a cibulí. Lze přidat papriku, pepř, skořici, kari, kurkumu a kmín. Červenou čočku lze osolit na začátku vaření, změkne i tak, ale možná se ji naučíte jíst i bez soli.
Polévka z červené čočky
- 160 g červené čočky
- 1 kus mrkve
- 1 kus šalotky
- 2 kusy brambor
- 1 kus řapíkatého celeru
- 2 kusy bobkového listu
- panenský olivový olej
- těstoviny, rýže nebo kroupy na zavářku
Očištěnou zeleninu nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce, přidáme propláchnutou čočku, bobkový list, zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Odstraníme bobkový list a rozmixujeme. Uvaříme těstoviny, rýži nebo kroupy, rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme polévkou a nakonec zakapeme olivovým olejem. Přisolíme podle chuti.
Červená čočka s pohankou
- 1 šálek pohanky
- 2 šálky červené čočky
- 1 klobása
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- olivový olej
- zeleninový vývar
- bobkový list
- mořská sůl
- mletý pepř
- balzamikový ocet
Mrkve, petržel a celer nakrájíme na kolečka, dáme vařit do litru vody. Přidáme zeleninový bujon a bobkový list. Na pánvi na olivovém oleji osmažíme na kostky nakrájenou cibuli s klobáskou nakrájenou na tenká kolečka a přidáme do hrnce se zeleninou. Přidáme propláchnutou pohanku a červenou čočku a 8 minut vaříme. Pak odstavíme, osolíme, opepříme, okyselíme balzamikem a necháme pod pokličkou 15 minut odstát.
Červená čočka s rajčaty a cuketou
- 250 g červené čočky
- 1 mladá cuketa
- 4 rajčata
- 2 až 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kostka zeleninového bujonu s droždím
- 1 špetka drceného kmínu
- 1 cibule
- 1 lžička libečku
- sůl
- voda
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně jako oloupanou cibuli s česnekem. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibulku. Přidáme cuketu, rajčata, česnek a 5 minut restujeme. Zelenina pustí vodu, do ní přidáme zeleninovou kostku s droždím, která se dá koupit ve zdravé výživě, přidáme červenou čočku, libeček, kmín a přilijeme 2 dl vody. Podle potřeby můžeme přidat. Dusíme 12 minut za občasného promíchání.
Dnes 9.11.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Indická čočka dhal
- 2 dl červené čočky
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 4 nakrájená rajčata nebo rajský protlak
- 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžičky koření garam masala
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička kari
- 0,5 lžičky kurkumy
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička pasty sambal oelek z chilli papriček a soli
- citronová šťáva
Cibuli pokrájíme najemno a lehce ji osmahneme na oleji. Připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu, promícháme, zalejeme vývarem, přidáme čočku, nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata či protlak. Dusíme asi 15 minut, dokud čočka nezměkne. Lze posypat sekaným koriandrem či petrželkou a podávat s rýží.
Čočka s jarními bylinkami
- 200 g vařené červené čočky
- 200 g směsi bylinek, jako šťovík, bršlice, kerblík či polníček
- 40 ml vinného octa
- 100 ml olivového oleje
- 1/2 lžičky hořčice
- 1 lžička mletého římského kmínu
- sůl
Červenou čočku uvařte do měkka, pak ji slijte přes cedník a dejte do misky. Ocet smíchejte s hořčicí, kořením, solí, olejem a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na teplou čočku a promíchejte. Nechte vychladnout, přidejte nasekané zelené byliny a promíchejte. Podávejte s uzeným masem, vejci nebo samostatně.