Máte doma moc vajíček? Poradíme vám, co z nich uvařit
Vajíčka jsou důležitou součástí každé kuchyně. Využijete je při sladkém pečení, v salátech, ale i při obalování svátečního řízku. Jenže, jejich trvanlivost je omezená, takže je v našem vlastním zájmu je spotřebovat co nejdříve. Dnes se proto podíváme na ty nejlepší a nejzajímavější recepty z vajíček.
Vajíčka byla ještě poměrně nedávno na černém listu potravin. Hlavně kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě, která by mohla negativně ovlivnit hladinu špatného cholesterolu v těle. V dnešní době tento trend pomalu slábne a na vejce se pohlíží jako na kvalitní zdroj bílkovin.
Ať už se řadíte do kteréhokoliv tábora, faktem je, že tradiční česká kuchyně s používáním vajec vyloženě počítá. (Jmenovat můžeme třeba vaječný likér, omelety nebo žloutkové řezy.) Proto se každá domácnost pokouší mít vždycky nějaké v lednici. Občas se ale stane, že nadhodnotíme svou spotřebu a koupíme jich více, než jsme schopní sníst. Aby se jimi nemuselo plýtvat, hledáme způsoby, jak je maximálně využít.
Za inspiraci si můžete vzít některý z níže uvedených receptů.
Obsah
Sněhové pusinky s ovocným přelivem
Nejjednodušší způsob, jak se zbavit přebytečných vajec je ten, že z nich uděláte pusinky. Jejich příprava vám nezabere příliš mnoho času a také se zbavíte části svého problému.
Budete potřebovat:
Na pusinky
- ½ hrnku malinové marmelády
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 4 vaječné bílky
- Špetku soli
- ¼ lžičky vanilkového extraktu (nebo pravé vanilky)
- 1 a ¼ hrnku šlehačky
- 1 lžíci perlového cukru
Na ovocnou omáčku
- ¼ hrnku cukru krystal
- 1 a ½ lžičky kukuřičného škrobu
- Špetku soli
- 1 a ½ hrnku malin
- 1 hrnek vody
- 1 lžíci citronové šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilky viz výše)
Dnes 21.1.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 100 °C a vyložíte plechy pečicím papírem. Do velké mísy odměřte škrob s krystalovým cukrem a obě ingredience pečlivě smíchejte. Oddělte bílky od žloutků (ty uchovejte pro budoucí použití stranou) a vyšlehejte je do kompaktní pěny. Ideálně pro to použijte mixér, kterému to bude trvat zhruba jednu minutu. Nezapomeňte do sněhu zapracovat i špetku kuchyňské soli. Jakmile bude sníh dostatečně tuhý, začněte do něj postupně přidávat cukr se škrobem a v neposlední řadě také vanilku. To, že je sníh hotový poznáte tak, že získá silně lesklý vzhled a metličkou mixéru budete schopní vytvarovat samostatně stojící (vyšší) špičku. Nakonec rozehřejte malinovou marmeládu v mikrovlnné troubě a nakapejte ji do sněhu, tak, abyste dosáhli nepravidelného zabarvení hmoty.
Poté formujte jednotlivé pusinky na plech a dejte je sušit na 1,5 hodiny. Dále nechte pusinky pod zapnutým světlem dalších 12 hodin. Omáčku připravíte tak, že svaříte všechny ingredience dohromady a poté jí přelijete již hotové pusinky. Šlehačku s cukrářským cukrem podávejte jako sladkou ozdobu.
Špenátové košíčky se šunkou
Ideální recept na rychlou snídani, kterou stačí vzít jen do ruky a můžete ji klidně konzumovat cestou.
Budete potřebovat:
- Několik zmražených palačinek, nebo lívanců
- 4 velká vejce
- ¾ hrnku smetany na vaření (12%)
- 1 balení zmraženého špenátu (už rozmrazeného)
- 1/3 hrnku nakrájené šunky
- 2 nakrájené jarní cibulky
- 1 lžíci kopru
- 2 lžičky Dijonské hořčice
- Sůl, pepř
Začněte tím, že předehřejete troubu na 190 °C a rošt umístíte do její nejnižší pozice. Poté sáhněte po plechu na muffiny (s otvory), vymažte je trochou tuku a napasujte do nich odložené těsto. (Pokud jsou palačinky/lívance příliš velké, můžete je zmenšit, aby udělaly tak akorát velký košíček.) V případě, že takto odložené těsto nemáte, můžete pro tento základ použít i toastový chléb, který vytvarujete podle potřeby.
Poté si v misce rozšlehejte vejce, špenát, smetanu, nakrájenou cibulku, šunku, hořčici, kopr, sůl a pepř a tuto směs nalijte do připravených košíčků. (Pozor, aby tekutina nevytekla ven, nebo nepřesáhla výšku košíčku.) Vše pečte cca 25 minut. (Pokud je základem toastový chléb, buďte v pohotovosti už dříve, jinak by se mohl připálit.)
Domácí majonéza
Ani nad majonézou není potřeba ohrnovat nos. Její příprava je rychlá a v kuchyni ji použijete téměř kdykoliv.
Budete potřebovat:
- 2 žloutky
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 1 a ½ lžíce octa
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky bílého pepře
Dejte žloutky do misky a udělejte z nich pěnu. Do ní vmíchejte 2 a ½ lžičky oleje a dále spolu míchejte. Takto pokračujte dál, dokud se vejce s olejem zcela nespojí. Nakonec co majonézy přidejte i ocet, pepř a sůl.
Krémový vajíčkový salát
Vajíčkový salát můžete použít při výrobě chlebíčku, nebo jako rychlou svačinku k čerstvě upečenému pečivu.
Budete potřebovat:
- 85 gramů krémového sýra
- ¼ hrnku majonézy
- ½ lžičky soli
- Špetku pepře
- ¼ šálku krájené sladké červené papriky
- ¼ šálku jemně nakrájeného celeru
- ¼ šálku jemně krájené sladké (nakládané) okurky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 8 uvařených vajec (najemno krájených)
Vezměte velkou mísu a do ní vložte sýr, majonézu, sůl a pepř a vše smíchejte do krémové hmoty. Poté do ní zamíchejte nakrájenou papriku, okurku, celer a pažitku. Vejce si nechte nakonec, abyste je při míchaní nerozbili na nevzhledné kousky.
Ďábelská vejce
Ďábelská vejce se hodí servírovat jako chuťovku na narozeninách a dalších společenských oslavách.
Budete potřebovat:
- 8 uvařených vajec
- ¼ šálku majonézy
- ¼ hrnku zakysané smetany
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíci hořčice
- Sůl, pepř
- 4 plněné olivy
- Pálivou papriku na poprášení
Uvařená vejce rozkrojte na půlku a vyberte z nich žloutky. V míse je rozbijte spolu s majonézou, zakysanou smetanou, strouhankou, hořčicí, solí a pepřem. Směs rozdělte do vydlabaných jamek (nejspíš vám nějaká náplň zůstane, takže ji můžete vložit do mrazáku a použít ji někdy později). Poté už jen nakrájejte olivy na menší kolečka, která dáte na náplň a vše poprašte trochou mleté pálivé papriky.
Máte nějaký vlastní recept, ve kterém hrají hlavní roli vajíčka? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů.