Bulgur je skvělou potravinou, pokud držíte dietu, protože má nízký obsah tuků. Perfektní je ale také pro lidi s nedostatkem času, či peněz. Jeho příprava je velmi rychlá a moc velkou díru do kapsy vám neudělá. Navíc je i nutričně vhodný – obsahuje například vitamíny A, K, B1, nebo B3, ale také minerály jako je hořčík, vápník, selen, fosfor, zinek a železo.
Ingredience: 3 hrnky bulguru, 3 kuřecí prsa, 6 hrnků horké vody, 2 červené papriky, 2 pórky, zakysaná smetana, kari koření, sójová omáčka, sůl, olej, strouhaný sýr (volitelné)
Příprava: Bulgur zalijte horkou vodou a počkejte, až nabobtná. Mezitím si osmahněte kuřecí prsa, nakrájená na kousky a ke konci přidejte nakrájenou zeleninu. Úplně nakonec dejte do směsi zakysanou smetanu.
Do směsi masa, zeleniny a smetany vmíchejte hotový bulgur. Můžete okamžitě podávat. Jídlo ještě vylepšíte, když na talíři bulgur posypete strouhaným sýrem.
Zapečený bulgur s tuňákem
Ingredience: 300 g bulguru, plechovka tuňáka ve vlastní šťávě, 100 g uzené mozzarelly, zakysaná smetana, 100 g černých oliv, 3 rajčata, 1 pórek, olivový olej, bazalka, kari, sůl, italské koření
Příprava: Bulgur nechte nabobtnat podle návodu. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C. Olivovým olejem si vymažte zapékací misku, na dno dejte uvařený bulgur, který pokladete nakrájeným pórkem, olivami a kousky tuňáka. Posypte italským kořením a trochou kari. Navrch dejte kolečka rajčat, potřete je zakysanou smetanou a posypte bazalkou.
Dejte péct na asi 15 minut. Mezitím si nakrájejte na tenké plátky mozzarellu, kterou po 15 minutách přidejte nahoru na rajčata a zapékejte ještě do zlatova.
Rajčata plněná bulgurem
Ingredience: 200 g bulguru, 12 pevnějších rajčat, 100 g mraženého hrášku, 100 g balkánského sýra, 2 jarní cibulky, svazeček pažitky, olivový olej, lžíce protlaku, sůl, pepř, cukr podle chuti
Příprava: Bulgur nechte nabobtnat podle návodu. Cibulky očistěte a nasekejte nadrobno i s pažitkou. Hrášek nechte rozmrazit a krátce povařte ve slané vodě. Sceďte a nechte okapat a vychladnout. Mezitím si nadrobte balkánský sýr.
Vychladlý bulgur si v míse promíchejte s cibulkou, pažitkou, hráškem a sýrem. Zakapejte olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem.
Dnes 23.3.2023 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Rajčata umyjte, osušte, seřízněte pod stopkou, vydlabejte a naplňte směsí s bulgurem. Poklaďte je do pekáčku vymazaného olejem a nechte v troubě předehřáté na 180 °C zapékat asi 15 minut.
Vydlabané vnitřky rajčat rozmixujte s protlakem a krátce povařte. Omáčku dochuťte solí, pepřem a cukrem. Před koncem zapékání ji nalijte na rajčata.
Máte rádi své tělo? Já rozhodně! Snažím se hledat co a jak funguje. Ráda čtu a vzdělávám se v tomto oboru. Do mých článků dávám své doporučení, zkušenosti, zajímavosti a rady. Chci se cítit co nejlépe a Vy můžete se mnou!
Knihu BABSKÉ RADY - JAK ZŮSTAT FIT po omezenou dobu dáváme zdarma. Recepty našich babiček, jak zůstat fit. Hubnutí, péče o vlasy a pleť, imunita, pročištění organismu.
Používáme soubory cookies nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy.
Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v nastavení cookies pod záložkou Předvolby. Více informací:
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.