Bulgur: Recepty výborné pro zdraví
Bulgur je skvělou potravinou, pokud držíte dietu, protože má nízký obsah tuků. Perfektní je ale také pro lidi s nedostatkem času, či peněz. Jeho příprava je velmi rychlá a moc velkou díru do kapsy vám neudělá. Navíc je i nutričně vhodný – obsahuje například vitamíny A, K, B1, nebo B3, ale také minerály jako je hořčík, vápník, selen, fosfor, zinek a železo.
Bulgur s kuřecím masem a zeleninou
Ingredience: 3 hrnky bulguru, 3 kuřecí prsa, 6 hrnků horké vody, 2 červené papriky, 2 pórky, zakysaná smetana, kari koření, sójová omáčka, sůl, olej, strouhaný sýr (volitelné)
Příprava: Bulgur zalijte horkou vodou a počkejte, až nabobtná. Mezitím si osmahněte kuřecí prsa, nakrájená na kousky a ke konci přidejte nakrájenou zeleninu. Úplně nakonec dejte do směsi zakysanou smetanu.
Do směsi masa, zeleniny a smetany vmíchejte hotový bulgur. Můžete okamžitě podávat. Jídlo ještě vylepšíte, když na talíři bulgur posypete strouhaným sýrem.
Zapečený bulgur s tuňákem
Ingredience: 300 g bulguru, plechovka tuňáka ve vlastní šťávě, 100 g uzené mozzarelly, zakysaná smetana, 100 g černých oliv, 3 rajčata, 1 pórek, olivový olej, bazalka, kari, sůl, italské koření
Příprava: Bulgur nechte nabobtnat podle návodu. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C. Olivovým olejem si vymažte zapékací misku, na dno dejte uvařený bulgur, který pokladete nakrájeným pórkem, olivami a kousky tuňáka. Posypte italským kořením a trochou kari. Navrch dejte kolečka rajčat, potřete je zakysanou smetanou a posypte bazalkou.
Dejte péct na asi 15 minut. Mezitím si nakrájejte na tenké plátky mozzarellu, kterou po 15 minutách přidejte nahoru na rajčata a zapékejte ještě do zlatova.
Rajčata plněná bulgurem
Ingredience: 200 g bulguru, 12 pevnějších rajčat, 100 g mraženého hrášku, 100 g balkánského sýra, 2 jarní cibulky, svazeček pažitky, olivový olej, lžíce protlaku, sůl, pepř, cukr podle chuti
Příprava: Bulgur nechte nabobtnat podle návodu. Cibulky očistěte a nasekejte nadrobno i s pažitkou. Hrášek nechte rozmrazit a krátce povařte ve slané vodě. Sceďte a nechte okapat a vychladnout. Mezitím si nadrobte balkánský sýr.
Vychladlý bulgur si v míse promíchejte s cibulkou, pažitkou, hráškem a sýrem. Zakapejte olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem.
Dnes 13.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Rajčata umyjte, osušte, seřízněte pod stopkou, vydlabejte a naplňte směsí s bulgurem. Poklaďte je do pekáčku vymazaného olejem a nechte v troubě předehřáté na 180 °C zapékat asi 15 minut.
Vydlabané vnitřky rajčat rozmixujte s protlakem a krátce povařte. Omáčku dochuťte solí, pepřem a cukrem. Před koncem zapékání ji nalijte na rajčata.