Cholesterol – jak jej snížit a jaké existují druhy?
Slýcháme o něm jako o zabijákovi a řada z nás si pod tímto pojmem představí jakýsi jedovatý tuk, který pomalu ucpává naše cévy a dělá z nás nemocné a obézní pacienty. Opak je však pravdou – cholesterol je životně důležitá látka, která nesmí v našich žilách chybět. Jen ho tam nemůže být příliš. Pojďme se s ním proto seznámit o něco důkladněji.
Obsah
Co je to ten cholesterol?
Z chemického hlediska patří tato látka mezi steroidy, tedy organické sloučeniny ze skupiny tuků (lipidů), tvořící základ pro řadu chemických látek v našem těle, například některé hormony. Cholesterol alespoň v nepatrném množství nachází v každé tělesné buňce a je nezbytným faktorem pro správný chod celé řady fyziologických tělesných funkcí. Mimo jiné má následující úkoly:
- je součástí žlučových kyselin: pomáhá rozkládat (tedy štěpit) tuky přijaté v potravě a umožňuje tak jejich trávení a vstřebávání
- tvoří součást buněčných stěn
- napomáhá syntéze ženských pohlavních hormonů
- účastní se tvorby vitaminu D, který produkují buňky pokožky v kontaktu se slunečním zářením
Co na snížení cholesterolu – nejlépe hodnocené prášky pro rok 2024
HDL a LDL cholesterol
Možná jste se již setkali s pojmy „hodný“ a „zlý“ cholesterol. Toto zjednodušené pojetí je symbolickým označením dvou základních kategorií cholesterolu. „Hodný“ cholesterol – HDL – naše tělo produkuje samo od sebe a slouží k transportu tukových kapének „zlého“ – LDL – cholesterolu přímo do jater. Zde je „zlý“ cholesterol zpracováván, v případě nadbytku se však usazuje tam, kde nemá co dělat. Za normálních okolností dokážou molekuly LDl cholesterolu „vychytat“ molekuly HDL cholesterolu a přemístit je do jater, kde nijak neškodí. Potíž nastává v případě, kdy se v organismu nachází již tolik molekul HDL cholesterolu, že na něj přirozené mechanismy již nestačí. V potravě samozřejmě přijímáme oba druhy, pouze ten hodný nám však je prospěšný.
Optimální hodnoty cholesterolu
Hladinu cholesterolu u pacienta snadno urči jednoduché laboratorní vyšetření krve. Lékaři uvádějí jako ideální hodnoty v rozmezí 3,9 – 5,2 mmol/l, rizikové je množství v 5,2-6,2 a hodnota vyšší než 6,2 mmol/l již znamená vysokou zátěž a jednoznačné varování, že je třeba začít hledat pomoc. Nechcete-li rovnou navštívit lékaře a nechat si předepsat léky (které rozhodně nejsou optimálním řešením), je možné pokusit se snížit hladinu LDL cholesterolu i přirozenou cestou. Jen to bude vyžadovat trochu více trpělivosti a především změnu životního stylu.
Cholesterol – tabulka hodnot dle věku
Všechny hodnoty jsou v mmol/l (miligramy na decilitr) a jsou založeny na měřeních nalačno.
Dospělí:
Celkový cholesterol | HDL cholesterol | LDL cholesterol | Triglyceridy | |
---|---|---|---|---|
Dobré | Méně než 11,11 (čim nižší, tím lepší) | Ideální je 3,33 nebo více; ale, 2,22+ pro muže nebo 2,77+ pro ženy je přijatelné | Méně než 5,55; pod 3,9, pokud je přítomna ischemická choroba srdeční | Méně než 8,27; ideálně pod 5,56 |
Hraničně až mírně zvýšené | 11,11–13,33 | není k dispozici | 7,22–8,89 | 8,33–11,11 |
Vysoké | 13,33 nebo více | 3,33 nebo více | 8,89 nebo více; 10,56 je považováno za velmi vysoké | 11,11 nebo více; 27,78 je považováno za velmi vysoké |
Nízké | není k dispozici | méně než 2,22 u mužů a méně než 2,78 u žen | není k dispozici | není k dispozici |
Děti:
Celkový cholesterol | HDL cholesterol | LDL cholesterol | Triglyceridy | |
---|---|---|---|---|
Dobré | 9,44 nebo méně | Více než 2,5 | Méně než 6,11 | Méně než 4,17 u dětí 0–9 let; méně než 5,5 u dětí 10–19 let |
Hraniční | 9,44–11,11 | 2,22–2,5 | 6,11–7,17 | 4,17–5,5 u dětí 0–9 let; 5–7,17 u dětí 10–19 let |
Vysoké | 11,11 nebo více | není k dispozici | 7,22 nebo více | 5,56 nebo více u dětí 0–9 let; 7,22 nebo více u dětí 10–19 let |
Nízké | není k dispozici | Méně než 2,22 | není k dispozici | není k dispozici |
Tabulky převzaty z: https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/levels-by-age
Proč moc cholesterolu škodí
Doporučená denní dávka cholesterolu zkonzumovaného v potravě je zhruba 300 mg. V játrech se denně navíc vytvoří dalších 500 mg. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je jednoznačně škodlivá. Jednou z charakteristických vlastností tukových kapének je totiž schopnost usazovat se na vnitřních stěnách cév, kde se jejich ložiska postupně zvětšují a ztěžují volný průchod krve ke tkáním. K rizikovým faktorům přispívajícím ke vzniku tzv. aterosklerózy patří nezdravý životní styl, tedy:
- kouření
- přemíra strav s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin
- nedostatek pohybu
- nadváha
- příliš mnoho stresu
Protože cholesterol úzce souvisí s příjmem tuků v potravě, je při regulaci jeho množství klíčové zaměřit se právě na tento faktor. Doporučuje se zejména zavést režim tzv., racionální výživy, tedy:
- omezit příjem smaženého jídla
- snížit množství uzenin, masa a tučných mléčných výrobků v potravě
- preferovat kvalitní oleje s vyváženým poměrem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin (převažovat by měly omega 3 kyseliny, které mají schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu)
- snížit příjem vajec a živočišných tuků
- nevhodné oleje jsou palmový nebo kokosový, vhodné naopak dýňový, řepkový nebo slunečnicový
- omezit příjem jednoduchých cukrů (pro začátek stačí méně sladit)
Potraviny – tabulka hodnot
Název potraviny | Obsah cholesterolu na 100g potraviny v mg |
---|---|
Vejce | 470 |
Hovězí ledvinky | 400 |
Vepřová játra | 300 |
Máslo | 280 |
Hovězí játra | 270 |
Sádlo | 107 |
Smetana ke šlehání 33% | 100 |
Poličan salám | 79 |
Vepřové maso (průměrně) | 75 |
Kuřecí maso | 75 |
Šunkový salám | 70 |
Kapr | 70 |
Králičí maso | 65 |
Treska filé | 60 |
Niva sýr | 60 |
Hovězí přední maso | 59 |
Makrela | 50 |
Hermelín | 46 |
Mozzarella | 46 |
Tvaroh tučný | 42 |
Smetana do kávy | 37 |
Krůtí maso | 36 |
Mléko plnotučné | 14 |
Nízkotučné jogurty (průměrně) | 7 |
Mléko nízkotučné | 3 |
Cholesterolová dieta
Co by tedy mělo být součástí jídelníčku pacientů usilujících o snížení hladiny cholesterolu v krvi?
- dostatek vlákniny (tu dodá zejména ovoce, zelenina a celozrnné produkty) – ideální denní dávka je 30 gramů
- vitaminy
- tučné ryby, které ve svém mase obsahují zdravé nasycené mastné kyseliny (losos, makrela, sleď)
- ořechy
Netřeba jistě dodávat, že ruku v ruce se zavedením zdravějšího stravovacího režimu by mělo přijít i navýšení fyzické aktivity. Pokud kouříte a podaří se vám tento zlozvyk omezit nebo dokonce zcela přestat, případně nebudete-li nadměrně holdovat alkoholu, jste na správné cestě a úspěch v podobě snížených hodnot hladiny nebezpečného HDL cholesterolu se jistě brzy dostaví. Prokážou jej výsledky krevního obrazu, dobrou předzvěstí je však snižování hmotnosti související s omezením nezdravé stravy a navýšením pohybu. Důležité je rovněž zapracovat na tom, abychom se svých životů odstranili dlouhodobý stres a naučilis žít v psychické pohodě a vyrovnanosti. Více o cholesterolové dietě v našem článku.
Liečba vysokého cholesterolu je celoživotná záležitosť aj kvôli možným genetickým predispozíciám. Ako všade, aj tu platí, že prevencia má väčší význam než liečba. Ide o to, aby sme žili kvalitný život bez stresu, s dostatkom pohybu, vyváženou a racionálnou stravou. A keď to nestačí, dopomôžem si prírodnými výživovými doplnkami (na cholesterol je dobrá masticha). Určite je to lepšie než chemické farmaceutiká – statíny, ktoré telo zničia možno aj viac než samotná choroba.