Jak dlouho vařit vejce natvrdo, naměkko nebo nahniličko
S koncem roku přichází čas na příjemnější a jednodušší témata. A protože většina z nás bude připravovat salát a další občerstvení, rozhodně není ke škodě se zaměřit na to, jakými všemi způsoby je možné připravit vajíčka. Díky těmto tipům a postupům budou jednoduše dokonalá.
Obsah
Vejce naměkko
Toto vejce není úplně uvařené. Zatímco bílek je již tuhý, žloutek se ještě roztéká. Na to pozor, protože nesmíme zapomínat na to, že u málo uvařených vajec hrozí salmonela. Tato vejce by se měla vařit cca 3-4 minuty ve vroucí vodě. Chcete-li mít jistotu, že vajíčka budou tak akorát, můžete je vařit klidně i 5 minut.
Vejce nahniličko
Tohle je tak zhruba někde na půl cesty. V případě, že chcete zvolit tento způsob přípravy, vejce se bude ve vroucí vodě vařit 7 minut. Nezapomeňte si tedy nastavit minutku a vajíčko včas sejmout z plotny.
Vajíčka natvrdo
Vejce natvrdo jsou vhodná na bramborový salát či na chlebíčky. Aby nebyl žloutek zcela rozdrobený, doporučuje se vajíčka vařit 9, maximálně 10 minut. Vejce by se navíc měla šokově ochladit studenou vodou, ideálně 1-2 minuty.
Vejce do skla
Vejce do skla jsou vajíčka, která uvaříte naměkko, zbavíte je skořápek a dáte je do skleničky, ve které je rozmačkáte vidličkou. Pro dochucení použijte sůl, pepř či bylinky. Vzhledem k tomu, že jsou vejce bohatá na bílkoviny, jde o poměrně luxusní způsob jejich doplnění.
Vejce Benedikt
Hodně lidí se také ptá, jak dlouho vařit vejce Benedikt a jaký je vlastně správný technologický postup přípravy. Je pravda, že tento návod je trochu náročnější, tak se před případnými pokusy ujistěte, že jste vše pochopili správně.
U Benedikta jde o to, že se vejce vaří specifickým způsobem bez skořápky. A to tak, že se vejce rozklepne do vařící vody. (Pro jednodušší přípravu doporučujeme vařit vejce v naběračce.) Ve vodě navíc nesmí chybět sůl a ocet. (Stačí jedna lžíce.) Při rozklepnutí vejce do naběračky ve vodě musí voda kolem vířit, takže můžete pro roztočení použít třeba vařečku. Následně se pak vejce vaří pouhé 3 minuty. Poté vejce opatrně vytáhněte a zajistěte odstranění přebytečné vody. Pravděpodobně se vám to na první pokus nepovede podle představ, ale trénink dělá mistry.
Přečtěte si: Co umí draslík a fosfor?
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Vaření vejce v mikrovlnce: Nebezpečný nápad?
V mikrovlnce se dá dnes připravit spousta věcí, zrovna u vajec to ale není vždycky dobrý nápad, protože tento pokus by mohl skončit nebezpečnou explozí. (Při vaření se kapalina ve vejci transformuje na páru, čímž dojde ke zvětšení objemu, kterému stojí v cestě pevná skořápka.) Existuje ale několik odvážlivců, kteří se pokoušeli vejce v mikrovlnce uvařit bez nežádoucích škod. Pokud si tedy troufáte, můžete tento postup vyzkoušet.
Pokud chcete vejce naměkko, nejlepším způsobem vaření je jeho rozklepnutí do vymazaného šálku. Ještě před zahájením vaření nezapomeňte propíchnout žloutek. Poté se hrnek zakryje poklopem a vejce se dá vařit na minutu na poloviční výkon. Vejce natvrdo pak získáte stejným způsobem, jen je budete vařit tři minuty.
Tip: V jakých potravinách najdeme zinek?
Jak uvařit vajíčko bez prasknutí skořápky
Trápí vás při každém vaření vajíček popraskaná skořápka, kvůli které část vajec vytekla ven? V první řadě se snažte pracovat s čerstvými a dokonale neporušenými vejci. Opravdu čerstvé vejce poznáte podle toho, že ho ponoříte do osolené vody a klesne až ke dnu. O něco starší vejce (cca týden) se budou houpat asi v půlce a ta nejstarší budou na povrchu sklenice.
Do vody při vaření by se neměla vejce dávat přímo z ledničky, protože pak zažijí teplotní šok. Mějte je tedy nachystaná mimo ledničku asi hodinu před plánovaným vařením. Také vejce vkládejte již do vroucí vody.
V neposlední řadě by se měla vejce vařit v dostatečně velké nádobě. Pokud vaříte hodně vajec na salát nebo na chlebíčky, mějte po ruce dostatečně velký kastrol. V opačném případě do sebe budou vejce narážet a způsobí to škody. Vyzkoušet můžete i vaření vajec ve slané vodě. Soli se však nedává špetka, ale klidně i 5 polévkových lžic. (Na každý litr vody.)
Jak vejce při vaření připravujete vy?