10 receptů na přípravu brambor
Z brambor můžeme vykouzlit mnoho receptů. Spousta z nich je velmi rychlých a také velice chutných. Podívejte se na naše typy.
Obsah
1. Balkánské placičky
Ingredience:
- 4 syrové brambory
- 200 g balkánského sýru
- 2 vejce
- olej
Postup přípravy:
Brambory nastrouháme nahrubo, přidáme jemně nakrájený balkánský sýr a nakonec 2 vejce. Vše smícháme dohromady, lžící utvoříme placičky a pečeme je na pánvi na rozpáleném oleji.
2. Bramborové rizoto
Ingredience:
- 250 g rýže
- 200 g brambor
- 2 ks rajčat
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 feferonka nebo paprika – dle chuti
- 4 lžíce olivového oleje
- petrželová nať
- 50 g parmezánu
Postup přípravy:
Cibulku s česnekem osmažíme na olivovém oleji. Oloupeme rajčata a nadrobro nakrájíme spolu feferonkou a přidáme k cibulce. Zalijeme vodou a přidáme na kostky nakrájené brambory. Rýži uvaříme v dostatečném množství vody asi 15 minut, scedíme a přidáme k bramborám. Pak ještě společně povaříme 5 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželovou nať a parmezán. Podle chuti dosolíme.
3. Grenadýrmarš
Ingredience:
- 800 g vařených brambor ve slupce
- 100 g vařených těstovin – nejlépe fleky
- 50 g žampionů
- 1 větší cibule
- sladká paprika
- bazalka
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
Dnes 21.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony, přidáme uvařené těstoviny a oloupané, na drobné kostky nakrájené brambory. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
4. Bramborové šátečky
Ingredience:
- těsto na bramborové knedlíky
- škvarky, slanina nebo uzené maso
- vejce uvařené natvrdo
- česnek
- sůl
Postup přípravy:
Připravíme si bramborové těsto, rozválíme a rozdělíme jej na trojúhelníčky. Pak je naplníme náplní. Můžeme použít i různé náplně. Škvarky nasekáme nadrobno, přidáme natvrdo uvařené vejce, česnek a sůl. Vytvoříme z nich pastu. Můžeme plnit jen pokrájenými škvarky. Uzené maso či slaninu nakrájíme na malé kostičky. Naplníme trojúhelníčky, dáme na plech a pečeme na 180 ˚C do zhnědnutí. Jako přílohu můžeme přidat kysané zelí.
5. Bramborový šterc
Ingredience:
- 1 kg vařených brambor
- 1 vejce
- hladká mouka dle potřeby
- sůl
- tuk
- máslo
Postup přípravy:
Uvařené brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, sůl a mouku. Vytvoříme tak drobenku. Pak dáme rozpustit na plech tuk a drobenku nasypeme na plech. Pečeme v troubě na 180 ˚C a průběžně dvěma vařečkami promícháváme, aby se nám z drobenky neutvořily velké hroudy. Až jsou brambory krásně opečené dozlatova, omastíme je máslem. Podáváme s mlékem.
6. Bramborové karbanátky
Ingredience:
- 0,5 kg brambor
- 3 rohlíky nebo žemle
- 0,2 l mléka
- 1 cibule
- 2 vejce
- česnek
- majoránka
- sůl
- 1 bílek (lze použít i vejce)
- 4 lžíce strouhanky
- tuk na smažení
Postup přípravy:
Vařené brambory osušíme a pak je válečkem rozválíme. Přidáme v mléce máčené a vymačkané žemle, drobně nakrájenou a dozlatova osmaženou cibulku, majoránku, rozetřený česnek a vejce. Zpracujeme těsto a vytvoříme z něj menší karbanátky, které obalíme v bílku a strouhance. Pak karbanátky smažíme na pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem.
7. Granatýr
Ingredience:
- 2 kg brambor
- 1/2 kg hrubé nebo polohrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- voda dle potřeby
- 3 ks cibule
- olej
Postup přípravy:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě a scedíme. Na vál dáme mouku, přidáme 2 vejce, sůl, trochu vody a zpracujeme těsto, které vyválíme a nakrájíme na široké nudle. Pak je uvaříme v osolené vodě. Uvařené nudle scedíme a smícháme dohromady s vařenými bramborami. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova a přidáme do směsi brambor a nudlí. Podle chuti dosolíme a opepříme.
8. Moldavské brambory
Ingredience:
- 750 g brambor
- 30 g mouky
- 80 g másla (na jíšku a na pokapání)
- 250 ml smetany
- trocha horké vody
- 100 g strouhaného sýra
- kopr
- petrželka
- sůl
Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve sloupce, nakrájíme je na čtvrtky a rozložíme do vymazaného pekáče. Z části másla a z mouky připravíme světlou jíšku, (zbytek rozpustíme na pokapání) vmícháme horkou vodu a smetanu a povaříme. Nalijeme ji na brambory, posypeme petrželkou, koprem a sýrem. Povrch pokapeme zbylým rozpuštěným máslem a vše zapečeme v troubě na 180 ˚C.
9. Zapékané brambory s brokolicí
Ingredience:
- 10 brambor
- 1 brokolice
- 1 smetana
- máslo na vymazání formy
- sýr na posypání
- sůl
- pepř
- grilovací koření, Vegeta, Podravka nebo jiná zeleninová směs
- kysaná smetana
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka, polovinu rozložíme do máslem vymazaného pekáče a okořeníme. Brokolici rozdělíme na menší růžičky a rozložíme na brambory. Druhou polovinu brambor rozložíme na brokolici, okořeníme, zalijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě při teplotě 250 ˚C asi půl hodiny. Podáváme nejlépe s kysanou smetanou.
10. Chalupářské brambory
Ingredience:
- ½ kg vychladnutých a oloupaných uvařených brambor ve slupce
- kostka tvarohu na strouhání
- 1 velká cibule
- 50 g slaniny
- lžička sójového oleje
- mořská sůl
- lžička majoránky nebo oregana
- 2 lžíce strouhaného 30% Eidamu
- 2 vejce
- trochu piva
- tuk
Postup přípravy:
Vyhladnuté brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1 až 2 cm silné, na dno tukem vymazaného pekáče položíme plátky cibule a slaniny a na to brambory. Sůl a majoránku nebo oregano zamícháme se strouhaným tvarohem a posypeme brambory. Do tvarohu můžeme přidat i předvařenou brokolici, krájené žampiony nebo nakrájenou šunku. Vložíme do předehřáté trouby na 250 ˚C a zapékáme asi 5 minut. Pak přelijeme vejcem rozšlehanými s trochou piva a soli a zapečeme asi 10 až 15 minut. Těsně před podáváním posypte strouhaným sýrem.