Poradíme Vám jak na nejlepší Vejce Benedikt!

Vejce Benedikt jsou snídaňová lahůdka a vznikla jako skvělý lék na kocovinu. Najdete je na jídelním lístku každé kavárny i bistra s vynikající pověstí specializované na snídaně. Obliba pokrmu stoupá u těch, co snídají venku. Recept na Vejce Benedikt je minimálně starý 122 let.
Nevíte co to je? Řekneme Vám to!
Kolem Vejce Benedikt koluje několik legend. Autorství receptu není jisté. Obvykle je dáno tomu, kdo jej jako první publikuje, což neznamená, že jej i vymyslel. Kombinace v podobě opečené housky se šunkou, ztraceným vejcem a holandskou omáčkou je harmonická a dokonalá.
Newyorský burzovní makléř jménem Lemuel Benedict se krátce před smrtí v roce 1942, v rozhovoru pro The New Yorker svěřil s historkou z roku 1894. Krátce před polednem dorazil do restaurace hotelu Waldorf Astoria a chtěl něco na kocovinu. Jídelní lístek odmítl a číšníkovi nadiktoval na másle opečený toast se šunkou, ztraceným vejcem a holandskou omáčkou. Pokrm vrchní Oscar Tchirky zařadil na snídaňové menu.
Edward P. Montgomery v roce 1967 napsal do deníku New York Times dopis, že vejce Benedikt se pojí se jménem komodora Eliase Cornelia Benedicta. Jeho strýc byl komodorovým přítelem a recept stál na počátku. Obsahuje tytéž suroviny, ale od klasické verze Vejce Benedikt se obrovsky liší.
Šéfkuchař newyorské restaurace Delmonico Charles Ranhofer vybíravé klientce LeGrand Benedictové, která si na jídelním lístku nevybrala a chtěla vejce, připravil lehká a vláčná pošírovaná vejce s holandskou omáčkou. Recept na Vejce Benedikt zanesl do své knihy The Epicurean – Labužník.
Vejce benedikt recept
Počet porcí 4 a čas přípravy 90 minut
Ingredience:
- 2 žemle na hamburgery či anglické muffiny
- 2 čerstvé žloutky
- 2 ztracená vejce
- plátky šunky
- 4 plátky šunky
- 100 g másla
- 100 ml bílého vína
- 50 ml vinného octa
- šťáva z čerstvého citrónu
- celý pepř, nové koření a bobkový list
- lžička cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvý estragon či kerblík
Anglické muffiny:
- hladká nebo polohrubá mouka
- změklé máslo či sádlo
- voda nebo mléko
- droždí a sůl
Směs pak vyšleháme nad parou do pěny. Jakmile pěna začne houstnout, příliš se nám zvyšuje teplota, proto je třeba misku čas od času nadzvednout a nechat nahromaděnou páru pod ní ujít.Postup přípravy
Dnes 10.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Jako základ vejce Benedikt použijeme žemle na hamburgery, ale mnohem lepší jsou anglické muffiny. Dále použijeme holandskou omáčku a ztracená nebo také zastřená vejce.
Základem holandské omáčky je rozpuštěné, nejlépe přepuštěné máslo. K rozpuštěnému máslu přidáme vývar, víno, žloutky a špetku soli.
Do vyšlehané pěny si přidáme lžíci másla, trochu citronové šťávy a lehce vše promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme v horké lázni až do podávání.
Z mouky, vody, sádla a droždí vypracujeme těsto, vykrájíme kolečka a opečeme je nasucho v lívanečníku. Při pozvolném pečení nám muffiny pěkně vykynou.
Vodu s octem a solí přivedeme těsně pod bod varu. Do vody pak vložíme naběračku a do ní opatrně vlijeme rozklepnuté vejce, která vaříme 3 minuty.
Současně se ztraceným vejcem lze na pánvi osmažit šunku.
Opečený muffin si pak rozkrojíme, na jednu polovinu položíme opečenou šunku a osušené zastřené vejce. Vejce a šunku následně přelijeme holandskou omáčkou, ozdobíme snítkou čerstvého kerblíku či estragonu a podáváme.
Omáčku můžeme zapéct pod grilem nebo ji lehce oflambovat pistolí, čímž získáme zlatavou barvu a nebude nám dále stékat.