Bramborový salát 3x jinak
Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí tradičních českých Vánoc. Ne vždy ale máme chuť dopřávat si ho v jeho klasické verzi. Kromě toho, že nám nemusí dlouhodobě chutnat nám může způsobovat i nepříjemné zdravotní problémy. Proto se dnes podíváme na tři nejlepší recepty na bramborový salát, který bude chloubou vaší letošní štědrovečerní tabule.
Možná jste o tom nikdy neměli příležitost přemýšlet, ale skutečnost okolo bramborového salátu je taková, že nám nejvíc chutná ten vlastní. Někdy je ale nutné rodinné tradice trochu pozměnit. Třeba v situaci, kdy nechcete nabrat hmotnost, nebo trpíte nějakou nezáviděníhodnou nemocí. (Vysokým cholesterolem počínaje, problémy se žlučníkem konče.) Možná se vám ale jenom nedaří váš bramborový salát vyšperkovat k pomyslné dokonalosti.
Naštěstí, s tím správným receptem zvládnete překonat nejeden gastronomický zádrhel.
Obsah
Klasický bramborový salát
Klasický bramborový salát si na Vánoce dopřává většina z nás. Pokud ale nejste kovaní v dlouholeté rutině jeho příprav, je docela možné, že má vaše snažení pokaždé jiný výsledek. S tímto receptem ale bude váš bramborový salát vždycky perfektní.
Budete potřebovat:1 konzervu sterilovaného hrášku, 1 balení majonézy, 4 petržele, ½ kelímku bílého jogurtu, 2 kg brambor, 2 cibule, 5 sterilovaných okurek, 3 vejce, 1 celer, 4 mrkve; 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžíci octa, sůl, 1 lžičku cukru krupice, 5 kuliček celého pepře; mletý pepř, hořčici
Postup
S přípravou salátu začněte už odpoledne, nebo večer předešlého dne. A to tím, že dáte uvařit celé brambory ve slupce. Druhý den brambory opatrně oloupejte, uvařte vejce natvrdo a uvařte do měkka kořenovou zeleninu v hrnci. (V nálevu z vody, bobkového listu, nového koření, octa, soli, cukru krupice a celého pepře.)
Jakmile jsou všechny ingredience studené, začněte je tlačit přes strunu kulatého kráječe. Jím můžete protlačit i oloupaná celá vajíčka. (Ušetří to čas.) Potom nakrájejte všechnu zeleninu a přidejte ji do mísy. Do ní poté vsypejte i scezený konzervovaný hrášek. Nakonec k tomu všemu dejte majonézu, bílý jogurt a malé množství hořčice. Salát dochuťte solí a pepřem, vše důkladně promíchejte a posléze salát uložte na několik hodin do chladu. Pokud chcete, můžete do salátu přilít i malé množství nálevu, ve kterém se vařila zelenina.
Lehký bramborový salát
Pokud držíte dietu, pak jistě nechcete své snažení pohřbít porcí kalorického bramborového salátu. Nemusíte se ale ničeho bát. Při konzumaci tohoto lehkého bramborového salátu zůstane vaše linie v naprostém bezpečí.
Dnes 23.1.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Budete potřebovat:500 g brambor, 3 vejce, 150 ml zeleninového vývaru, 1 cibuli, 3 sterilované okurky, 6 lžic kefíru, ½ svazku petrželky, sůl, pepř, 1 lžíci citronové šťávy
Postup
Připravte si brambory, tak, že je uvaříte ve slupce. Jakmile trochu vychladnou, oloupejte je a nakrájejte je podle potřeby. (Můžete je protlačit přes mřížku, nebo je nakrájet na silnější kolečka.)
Pokapejte je teplým vývarem a nechte je, ať se do nich vstřebá. Poté do mísy přidejte nasekaná vejce, najemno nakrájenou cibuli, okurky a petržel. Aby nebyla celá směs příliš suchá, dejte do ní malé množství (neochuceného) kefíru. Salát dochuťte solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Posléze salát uložte na několik hodin do chladu.
Vídeňský bramborový salát
Bramborový salát není jen specialitou Česka. Svůj vlastní mají i v nedalekém Rakousku. Oproti tomu našemu se liší v tom, že jde o bramborový salát bez majonézy. Kdo ví? Třeba si ho zamilujete natolik, že se stane stálicí vašeho vánočního repertoáru. (Při troše invence ho lze konzumovat i jako letní bramborový salát.)
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 250 ml hovězího vývaru, 20 ml vinného octa, 40 ml oleje, sůl, pepř, 1 cibuli, 2 sterilované okurky
Postup
Opět začněte tím, že si připravíte brambory. Ty uvařte (ve slupce) v osolené vodě a nechejte je vychladnout. Potom je oloupejte a nakrájejte na stejně silné plátky.
V rendlíku ohřejte vývar a přidejte do něj ocet s olejem. Směs opepřete a osolte. Jakmile se všechny chutě spojí, přelijte tekutinou nakrájené brambory. Vše důkladně promíchejte vařečkou, lžicí, nebo rukou. Nakonec do salátu přidejte najemno nakrájenou cibuli a okurky.
Další tipy, co lze do salátu použít
Jak už jsme naznačili o několik řádků výš. Co Čech, to unikátní recept na salát.
Pokud vám chybí inspirace, můžete do salátu přihodit:
- Konzervovanou (slitou) kukuřici
- Uzeninu
- Kapary
- Ančovičky
- Olivy
- Jablka
- Červenou řepu
Důležité je jen to, aby spolu všechny ingredience ladily. A pak samozřejmě to, aby salát uspokojil vaše chuťové pohárky. Fantazii během vaření se meze nekladou.
Máte svůj vlastní osvědčený recept na bramborový salát? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů.