Kombucha a její pozitivní účinky
Kombucha je druh čaje vznikající kvašením neboli fermentací speciální kultury. Její tradice sahá tisíce let zpět. Má pozitivní účinky na náš organizmus, obsahuje probiotika i antioxidanty odstraňující škodlivé bakterie a mikroorganizmy z těla, čímž zmírňuje a odstraňuje některá onemocnění.
Co to je?
Kombucha pochází z Číny a Japonska. Jde o kolonii bakterií, kvasnic a cukru v černém nebo častěji zeleném čaji, která obvykle podléhá kvašení po dobu jednoho týdne. Během procesu se na povrchu nápoje vytvoří kolonie připomínající povrch houby. A právě proto se nápoji říká houbový čaj. Jde ale o symbiotickou kolonii bakterií a kvasinek pod názvem SCOBY a tu lze využít k vytvoření nového nápoje.
Při kvašení vzniká kyselina octová a další kyselé sloučeniny, jako plyny a alkoholy. Díky tomu jde o perlivý nápoj. Během kvašení dochází k produkci velkého množství bakterií. Probiotika pozitivně působí na váš zažívací trakt, zmírňují zánět a mohou pomoci i při hubnutí. Takovýmto obohacením stravy lze zlepšit i celkový stav zdraví.
Pozitivní účinky
- Kombucha a hubnutí
Zelený čaj řadíme mezi nejzdravější nápoje díky obsahu bioaktivních složek, jako polyfenoly, velmi silné antioxidanty, které obsahuje i Kombucha. Studie prokázaly, že pravidelným pitím lze zhubnout, spálit více kalorií snížit množství viscerálního tuku, snížit množství škodlivého cholesterolu a udržet hodnoty krevního cukru v normě. Snižujete riziko vzniku rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva.
- Kombucha a funkce jater
Kombucha obsahuje antioxidanty bojující s volnými radikály, které reaktivitou ničí struktury našich buněk. Přijímané antioxidanty ve stravě a pití jsou lépe vstřebatelné, než z doplňků stravy. Mají pozitivní vliv například na funkci jater. Studie prokazují, že pravidelným užíváním kombuchy je možné redukovat až 70 % toxického vlivu na naše játra způsobeného toxickými metabolity a látkami.
- Kombucha ničí bakterie
Kyselina octová, podobně jako polyfenoly, redukuje mnoho škodlivých bakterií v těle. Kombucha vyrobené z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální účinky zejména proti bakteriím působícím infekce a proti kvasinkám. Studie prokazuje, že kombucha má podobné antimikrobiální účinky jako antibiotika.
- Kombucha snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Studie dokládají, že užívání kombuchy má příznivý vliv na hladinu škodlivého LDL a pozitivního HDL cholesterolu. Změny hodnot v prospěch zdraví nastávají při užívání kombuchy už během 30 dní. Při pravidelném pití se až o 1/3 snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění srdce a cév.
- Kombucha pomáhá při léčbě cukrovky II. typu
Cukrovka II. typu postihuje více než 300 milionů lidí po celém světě. Diabetes, kdy je zvýšená hladina cukru v krvi, vykazuje znaky inzulinové rezistence. Studie prokazuje vliv kombuchy na snížení hladiny cukru v krvi a příznivě působí na funkci ledvin i jater. U 300 000 lidí při pravidelném pití bylo zjištěné o 18 % nižší riziko vzniku diabetu.
- Kombucha je prevencí rakoviny
Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve vyspělých zemích, kdy mutují buňky a nekontrolovaně rostou. V laboratorních testech kombucha pomocí polyfenolů a dalších antioxidantů zabraňovala vzniku a šíření nádorových buněk. Antioxidanty a polyfenoly blokují mutaci genů při přeměně zdravé buňky v nádorovou i růstové faktory nádorových buněk.
Dnes 21.1.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Negativní účinky
Negativní účinky se objevují zejména u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy a střevní potíže. Mohou to být důsledky pročišťování organismu, silná stimulace imunitního systému a překyselení žaludku. Zvyšte příjem tekutin, snižte množství kombuchy nebo ji pijte s jídlem. Může vzniknout i alergická reakce. Upozornit je nutné i na vyšší obsah kofeinu v zeleném i černém čaji, ze kterého se vyrábí.
Nápoj
Kombucha je zdravá v případě, že je správně připravená. Kombucha se dá sehnat ve specializovaných obchodech nebo si ji lze připravit doma. Kontaminovaná a nadměrně zkvašená kombucha může zapříčinit velmi závažné zdravotních komplikace. Domácí kombucha může obsahovat až 3% alkoholu, proto je mnohem bezpečnější si ji koupit ve specializovaném obchodě, což zaručuje její čistotu a obsah alkoholu v nápoji do 0,5 %. Vždy si projděte informace o složení a vyvarujte se kultur s vyšším obsahem přidaných cukrů. Pokud se ptáte, kde koupit kombuchu, prodej je obvykle ve zdravé výživě.
Výroba
Na přípravu 3 – 4 litrů nápoje potřebujeme:
- 1 čtyřlitrovou čistou sklenici
- 3,5 litru slazeného kvalitního zeleného či černého čaje
- 1 bakteriální a houbovou kulturu – SCOBY, zakoupenou nebo z předešlé kombuchy s 1/2 litrem staré kombuchy
- 1 filtrační papír na překapávanou kávu nebo tenké plátno
Pracovní postup:
Připravte si sladký čaj. Na 3,5 litru čaje použijte 8 až 10 čajových sáčků nebo odpovídající množství sypaného čaje. Přidejte 200 gramů organického, nerafinovaného cukru a nikdy nepoužívejte med. Nechte čaj vychladnout při pokojové teplotě. Kulturu nikdy nevkládejte do teplého čaje, jinak usmrtíte mikroorganizmy. Vychladlý čaj nalijte do čtyřlitrové sklenice a nahoře nechte 2,5 cm. Nalijte 1/2 litru předchozí kombuchy do čtyřlitrové sklenice nebo nové kultury – zákvasu asi 200 ml.
Naprosto čistýma rukama vezměte kulturu kombuchy a opatrně ji rozprostřete na povrch čaje se zákvasem. Pečlivě zakryjte čtyřlitrovou sklenici filtračním papírem na překapávanou kávu či plátýnkem a upevněte gumičkou. Sklenici umístěte do teplé místnosti 20 až 25 °C, ideálně do stálé teploty. Nechte kvasit 7 dnů.
Pak slijte do čisté sklenice, uzavřete vzduchotěsným uzávěrem a dejte do lednice. Můžete ji nechat dokvasit 2 až 7 dní v čisté sklenic. Kombucha bude mít výraznější chuť a více perlit. Správná chuť kombuchy je hořkosladká. Na další várku si zase nechte si zhruba 1/2 litru kombuchy.
Kombucha.
Zdravím, můžete mě někdo říct, jak se nápoj z kombucha užívá? Myslím tím kolikrát denně, nebo před jídlem /po jídle?
Děkuji za odpověď,
S pozdravem E. SN
Já si dělám 2,5 litru kombuchy, tak si ji šetřím, aby mi vydržela do příští várky – tj. týden. Když si ji vypijete třeba za dva dny, tak potom „sušíte ústa.“ do nové várky
Někde jsem se dočetl, 2 dcl nalačno po ránu. Tak se tím řídím.