Čekanka: Recepty na chuť a pro lepší zažívání
Čekanka je u nás dnes vnímána spíš jako exotický doplněk kuchyně, ale ještě naše babičky ji měly za běžnou. A právem. Čekanka je zdravá a – pokud se správně připraví – tak i velmi chutná. Dokáže nás pročistit a upraví nám metabolismus. Vyzkoušejte ji, pochutnáte si.
Obsah
Potravina, která nám vylepší zdraví
Čekanka obsahuje hodně vlákniny a díky ní má prospěšný vliv na zažívání. Také snižuje hladinu cholesterolu, váže těžké kovy a tak zabraňuje jejich ukládání v těle. Obsahuje i řadu nezbytných minerálů, jako je železo, draslík, hořčík nebo fosfor.
Polévka se zeleninou a čekankou
- 6 puků čekanky
- 2 pórky
- 1 cibule
- 50 g másla
- 4 větší brambory
- 1,5 l bujonu
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
- 2 vejce
- 1dcl mléka
- ořech másla
Nakrájíme čekanku a pórek na proužky a nasekáme cibuli. Opečeme je na másle za občasného míchání. Přidáme brambory, zalijeme teplým bujonem, osolíme a opepříme. Přidáme tymián a bobkový list. Pak vaříme hodinu na mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujeme a je-li příliš hustá, zředíme ji bujonem. V druhé nádobě rozšleháme dva žloutky s mlékem, zalijeme vřelou polévkou a přidáme kousek másla.
Čekankový salát s avokádem
- 2 avokáda
- 4 čekankové puky
- 1 menší hlávka červené čekanky
- 200 g listů římského salátu nebo směs listů různých salátů
- hrubě mletý pepř
- citronová šťáva na zakapání
- pečivo k podávání
Dresing:
- šťáva z 1/2 citronu
- 6 lžic olivového oleje
- 2–3 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- 1–2 lžičky cukru krupice
Suroviny na dresing rozšleháme v misce metličkou, osolíme, popřípadě dochutíme cukrem. Listy salátu omyjeme a osušíme. Čekanku rozčtvrtíme, vykrojíme tuhý střed, listy opereme a osušíme. Avokádo vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Poklademe ho společně s čekankou na talíře, zakápneme citronem, osolíme a přidáme natrhaný salát. Pak přelijeme dresingem, poprášíme nadrceným pepřem a podáváme s pečivem.
Zapékaná čekanka po francouzsku
- 4 čekankové puky
- 4 plátky drůbeží šunky
- plísňový sýr
- kozí sýr
- kousek másla
Čekankové puky podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky dáme plátky nakrájeného sýra, zabalíme do plátku šunky a propíchneme párátkem, aby se pokrm nerozbaloval. Čekanku vložíme do máslem vymaštěného pekáče, posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme 15 minut. Posledních několik minut přepneme troubu na gril, aby se sýr opekl dohněda. Podáváme s čerstvou bagetou.
Nadívaná čekanka
- 4 čekankové puky
- 400 g mozzarelly
- 8 plátků uzené šunky
- moučné brambory
- 2,5 cl kyselé smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Čekanku uvaříme v osolené vodě a v jiné vodě uvaříme brambory. Ty scedíme, osolíme, rozmačkáme, opepříme a přidáme do nich muškátový oříšek. Vytvoříme z nich podklad v zapékací míse. Čekanku nařízneme tak, aby se nerozpadla. Nakrájíme mozzarellu a vložíme ji do čekanky. Tu zabalíme do šunky, poklademe na brambory a zalijeme zakysanou smetanou. Pečeme 35 minut na 200 °C.
Čekankový koláč
- 4 puky čekanky
- 3 cl olivového oleje
- 1 listové nebo křehké těsto
- ¼ camembertu
- 2 vejce
- 120 g šlehačky
- sůl, pepř
Nakrájené čekankové puky osmahneme na olivovém oleji, poklademe na těsto, na ně dáme sýr a vylijeme vejce, rozšlehané se šlehačkou, osolené a opepřené. Pečeme asi 25 min, aby těsto na okrajích zezlátlo.
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.