Atkinsonova dieta: Jídelníček a recepty

Atkinsonova dieta je založena na přijímání velmi nízkého množství cukru. Během prvních 2 týdnů by nemělo překročit 20 gramů za den. Tuto dietu vymyslel praktikující kardiolog, který potřeboval účinnou dietu pro své pacienty.
Obsah
Jak vypadá typický jídelníček
V první fázi je povolený denní příjem sacharidů jen 20 gramů. Jídelníček pak může vypadat takto:
1. den
Snídaně: míchaná vajíčka (2 ks), 40 g šunky, cibule, lžíce oleje
Svačina: 200 g jogurtu (například neochucená Hollandia 200 g)
Oběd: 150 g kuřecích prsou na žampionech (150 g kuřecího) se lžící oleje bez zahuštěné omáčky, zeleninový salát
Svačina: Balkánský salát (100 g sýru, paprika, okurek, rajče, cibule)
Večeře: 100 g filé, zeleninová obloha
Energie: 4 547 kJ
Bílkoviny: 99,14 g
Sacharidy: 19,20 g
Tuky: 69,14 g
Cholesterol: 630 mg
2. den
Snídaně: 2 – 3 kuřecí pochoutkové párky (100 g), hořčice
Svačina: 150 g nízkotučného jogurtu, 10 g vloček
Oběd: 200 g hovězího steak s křenovou nezahuštěnou omáčkou, zelenina
Svačina: 1 vejce na hniličku
Večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha
Energie: 3 646 kJ
Bílkoviny: 82,45 g
Sacharidy: 20,20 g
Tuky: 50,7 g
Cholesterol: 630 mg
Na čem si můžete pochutnat
Květákový chléb s olivami
200 g strouhaného květáku
20 g ovesných otrub
20 g mletého lněného semínka
10 g strouhaného parmazánu
4 ks vejce (1 celé, 3 oddělené bílky od žloutků)
1 sáček zelených vypeckovaných oliv
80 g šunky (na kostičky)
60 g tvrdého sýru (na kostičky) 1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
2 plátky sušených rajčat (pokrájených – pro oko)
Bylinky (bazalka, oregano)
Smícháme květák, otruby, lněné semínko, parmazán, 1 celé vejce, 3 žloutky a všechny ostatní přísady kromě bílků. Z těch vyšleháme tuhý sníh a opatrně smícháme s ostatními surovinami a dáme do jemně máslem vymazané formy na biskupský chlebíček. Pečeme v troubě, předehřáté na 175 °C, asi 45 minut.
Plněné žampiony
5 středně velkých žampionů
50 g gorgonzoly nebo nivy
1 stroužek česneku
1 větvička rozmarýnu
5 malých plátků anglické slaniny (tence nakrájené)
Žampionům vydlabeme nožičky, které nakrájíme, česnek utřeme bez soli, rozmarýnové lístky nasekáme a vše důkladně utřeme se sýrem na tuhou pastu. Pastou naplníme žampiony až po okraj. Každý žampion pokryjeme plátkem slaniny. Troubu předehřejeme na 220°C. Žampiony vyskládáme na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme 15 min.
Krůtí prsa se žampiony ve smetanové omáčce
400 g krůtích prsou
150 g anglické slaniny na plátky
1 střední cibule
200 g žampionů
250 ml vývaru
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
200 ml kysané smetany
Sůl, pepř
Prsa nakrájíme na kousky, slaninu na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, malé žampiony na čtvrtky. Na pánvi rozehřejeme máslo a olej a kousky masa osmahneme. Maso vyjmeme z pánve – tuk ponecháme.
V kastrolku nebo jiné pánvi mírně opražíme slaninu (pustí tuk, příp. trochu oleje přilijeme), přidáme cibuli a žampiony a osmahneme a podusíme. Poté tuto směs nalijeme do pánve a zaprášíme moukou a chvíli při stálém míchání restujeme.
Potom přilijeme teplý vývar, rozmícháme a necháme částečně vyvařit a zhoustnout. Přidáme zpět krůtí kousky a pepř a sůl. Poté vmícháme smetanu a necháme projít mírným varem.
Brokolicové karbanátky
1 ks brokolice
100 g tvrdého sýra (část nastrouhaná najemno, část nahrubo)
50 g uzeného masa – na kostičky
2 vajíčka
2 lžíce ovesných otrub
olej na smažení
sůl, pepř
Brokolici rozebereme, košťál oloupeme jako kedlubnu a nakrájíme na kostičky. Uvaříme ve slané vodě s trochou jedlé soli, aby brokolice neztratila barvu.
Vyjmeme, necháme dobře okapat a potom v míse rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, sýr, uzené maso, pepř a sůl a otruby (cca 1 lžíci). Dobře promícháme a vytvoříme placky. Obalíme v otrubách.
Na pánev dáme olej – minimální množství a smažíme z každé strany pár minut, aby byly dozlatova.
Polévka z uzeného masa se zelenými fazolkami
1 ks uzeného kolena bez kosti
200 g zelených fazolek
1 cibule
2 stroužky česneku
1 střední mrkev
1 střední petržel + pár větviček natě
150 g celeru
Sůl, pepř, nové koření
2 malé brambory
Koleno dáme do hrnce (4 l) a zalijeme studenou vodou, přidáme oloupanou cibuli a česnek, koření, sůl a nať. Přivedeme k varu a ztlumíme, vývar necháme táhnout asi 1,5 hod. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a necháme probublávat asi ½ hod.
Potom přidáme pokrájené fazolky a oloupané přepůlené brambory a uvaříme do měkka. Vaříme celkem asi 2,5 hod.
Uzené maso obereme a použijeme např. s dušenou kapustou jako hlavní chod. Výborné je i s křenem.
Podpořte své hubnutí kvalitními doplňky z prověřeného e-shopu
Kila půjdou dolů mnohem rychleji, když své úsilí podpoříte ještě vhodně zvolenými preparáty či doplňky stravy přírodního původu. E-shop prozdravi.cz nabízí takových prověřených přírodních prostředků celou řadu.
Jedním z nejúčinnějších je Fiber Star, který obsahuje vlákninu z několika přírodních zdrojů. Vláknina nás zasytí, takže necítíme hlad, nemá prakticky žádné kalorie a naváže na sebe část tuků, které pak nestrávené vyloučíme. Skvělým spalovačem tuků je také bromelain z ananasu a papain z papáji. Oba je najdete ve velmi účinném doplňku stravy Klas Super Bromelain+Papain.