Protizánětlivý čirok – slyšeli jste o něm?

Čirok řadíme do čeledi lipnicovité a má asi 30 druhů. Některé jsou dokonce silně jedovaté, jiné zase velmi přínosné. Pěstují se pro obilky a z těch se mele mouka. Čirokové zrno je přirozeně bezlepkové a má mnoho pozitivních účinků.
Obsah
Má mnoho antioxidantů
Čirok je bohatým zdrojem přírodních chemických sloučenin, jako jsou taniny, fenolové sloučeniny, anthokyaniny či fytosteroly, které v těle působí i jako antioxidanty. Dokáže snižovat oxidační stres. Čirokové otruby mají vyšší antioxidační kapacitu než ovoce.
Velkou zajímavostí je, že tepelná úprava nesnižuje antioxidační kapacitu zrna či mouky a může ji i zvyšovat. Čiroková mouka se doporučuje spíše než na vaření raději na pečení pro zachování živin. I listy čiroku snižují oxidační stres a současně potlačují poškození ledvin, stejně jako semena.
Čirok je protizánětlivá bylina. Povíme Vám o ní víc
Čirok řadíme mezi protizánětlivé potraviny. Antioxidanty působí na menší oxidační stres a také nižší zánět.
Čirokové otruby a jejich extrakt je účinný při snižování zánětlivého otoku ucha a proti uvolňování zánětlivých cytokinů.
Vysoký obsah polyfenolů působí jako imunostimulant a vede k protizánětlivým účinkům. Používá se i při terapii chronického zánětlivého onemocnění.
Čirok dvoubarevný
Čirok dvoubarevný, latinsky Sorghum bicolor nebo Sorghum Bulhare, je nejrozšířenější druh čiroku pěstovaný celosvětově. Tento čirok se dělí na 4 významné variety:
- Sorghum bicolor var. eusorghum – čirok zrnový
- Sorghum bicolor var. saccharatum – čirok cukrový
- Sorghum bicolor var. technicum – čirok technický
- Sorthum bicolor var. sudanense – sudánská tráva
Je to zdroj bílkovin a vlákniny
Čirok je dobrým zdrojem bílkovin a zejména vlákniny. Z minerálů obsahuje především draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, zinek a železo. Z vitamínů především vitamín B6, B1, B2 i niacin. Čirok je vysoce protizánětlivý.
A hlavně pomáhá proti zánětu
- je protizánětlivý
- má antioxidační vlastnosti
- účinný na nervový systém
- proti únavě
- na problémy kůže
- blahodárný vliv na oči
- podporuje metabolismus
- snižuje hladinu cholesterolu
- upravuje hladinu cukru v krvi
- působí proti rakovině
Recepty z čiroku
Nejjednodušší je použít čirokovou mouku. Čirokové otruby lze také použít při pečení nebo na přípravu kaše. Čirok jako obilninu upravujte jako jáhly. Pražený čirok lze připravit podobně jako kukuřici na popcorn. Když přidáte med, máte skvělé snídaňové cereálie. Čirokové pivo je běžně dostání třeba v USA. Podívejme se na nějaké čirok recepty.
Čiroková kaše
Ingredience:
- 1 hrnek čiroku
- 1 menší třešňový, meruňkový či hruškový kompot
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- cukr, med, agávový sirup nebo stevia dle vlastní chuti
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- voda podle potřeby
Postup přípravy:
Čirok nejprve důkladně propláchneme a namočíme jej nejlépe přes noc do studené vody. Poté vodu slijeme, čirok zalijeme znovu vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad jeho povrch. Vaříme do měkka asi po dobu 50 až 60 minut. Podle potřeby jej během vaření doléváme vodou.
Jakmile je čirok měkký, vmícháme do něj na kousky nakrájené kompotované ovoce, nasekané oříšky a rostlinné mléko. Společně vše ještě několik minut povaříme. Čirok pustí škrob a vytvoří se nám mírná kaše. Dosladíme ji podle chuti a můžeme ji podávat.
Čirokové rizoto s houbami
Ingredience:
- 200 g čirokových zrn
- 50 g rýže
- 400 g mražených hub (mohou být i čerstvé)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- kmín, sůl a pepř
- trochu oleje
Postup přípravy:
Čiroková zrna namočíme a poté uvaříme do měkka, podle výše uvedeného návodu. Stejně tak uvaříme i rýži. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a přidáme houby, sůl, pepř i kmín. Dusíme asi 20 minut. Pak přidáme prolisovaný česnek a smícháme s čirokem uvařenou rýži.