Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamíny se dělí do dvou základních skupin: rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma skupinami spočívá v tom, jak dlouho dokáže takové vitamíny tělo uchovávat. Vitamíny rozpustné ve vodě s v těle dlouho nezdrží, jejich přebytek je vylučován v moři. Proto se těmito vitamíny, mezi které patří například vitamín B a C, nedá předávkovat, zato je potřeba je pravidelně doplňovat. Jedinou výjimkou je vitamín B12, který může vytvářet v játrech zásobu až na čtyři roky.
Vitamíny rozpustné v tucích se naopak ukládají v játrech a fungují jako rezerva pro případ nedostatku těchto vitamínů. Proto je potřeba dávat pozor na to, kolik těchto vitamínů přijímáme – předávkování vitamíny rozpustnými v tucích může být i životu nebezpečné.
Mezi vitamíny rozpustné v tucích patří následující:
Vitamín A můžeme přijímat z rostlinné stravy ve formě betakarotenu, nebo z živočišné v podobě retinolu. Je důležitý pro zdravý zrak, jeho nedostatek se může projevit špatným viděním potmě, suchostí očí nebo rozpraskaných koutků úst. Najdeme ho především v rybím tuku, v játrech, v mrkvi a další oranžově či červeně zbarvené zelenině či ovoci. Vitamín A má v našem organismu tyto funkce:
- Udržuje zdravý zrak, chrání před šeroslepostí
- Závisí na něm správná funkce imunitního systému
- Jako silný antioxidant chrání tělo před poškozením volnými radikály
- Udržuje zdravou a pružnou pleť
Vitamín D v našem organismu vzniká díky vystavení pokožky slunečnímu záření – na vytvoření potřebné denní dávky tohoto vitamínu je potřeba vystavení obličeje a paží slunečním paprskům alespoň třikrát týdně po dobu patnácti minut – u lidí s tmavou pletí může tato doba být o něco delší, protože tmavší pleť vstřebává menší množství slunečního záření. Vitamín D najdeme například v rybím oleji, tučných rybách, mléčných výrobcích a žloutku. Vitamín D je nezbytný pro zdraví kostí a tím pádem i svalů. Tento vitamín je potřebný pro:
- správné využívání vápníku organismem – v případě jeho nedostatku hrozí nesprávný vývoj kostí u dětí
- prevenci osteoporózy
- udržení zdravého chrupu
- správnou funkci nervů
Vitamín E aneb tokoferol je spolu s vitamínem C důležitým antioxidantem, který chrání organismus před poškozením volnými radikály. Najdeme ho v rostlinných olejích a tucích, dále v ořeších, semenech, luštěninách, obilných klíčcích a tmavé zelenině jako je brokolice nebo špenát. Tento vitamín je účinnější, pokud se užívá spolu s vitamínem C a selenem. Vitamín E je potřebný k:
- Správné funkci imunitního systému
- Ochraně organismu před škodlivými vlivy okolního prostředí
- Prevenci srdečně-cévních onemocnění
- Předcházení vzniku šedého zákalu
Vitamín K dostal jméno podle své hlavní funkce v našem organismu, kterou je krevní srážlivost. Tento vitamín je nezbytný pro její správné fungování při vnitřních i vnějších poraněních. Je také potřebný pro zdraví kostí, protože se podílí na ukládání vápníku do kostní hmoty. Část potřebné dávky tohoto vitamínu si dokáže tělo vyrobit díky aktivitě střevních bakterií, ale další číst je potřebné doplňovat stravou. Vitamín K najdeme v listové zelenině, sójových bobech, žloutku, rybím tuku, játrech a zeleném čaji.