Z čaje hojicha můžete kromě jiného upéct i výborné koláče
Japonský čaj hojicha se vyrábí mletím lístků tradičního japonského čaje sencha, nebo z lístků japonského čaje bancha. Má příjemně nasládlou chuť a minimální množství kofeinu, což je společně s faktem, že se upravuje do práškové formy, dokonalý předpoklad pro všestranné využití v kuchyni.
Z odpadu k lahodnému čaji
Už samo jméno hojicha odkazuje na způsob zpracování – znamená to totiž pražený čaj. Objevil se zhruba ve 20. letech minulého století, kdy si ekonomicky smýšlející obchodníci uvědomili, že čajové větvičky, které byly dříve vyhazovány jako odpad, mohou také dobře posloužit.
Zkusili je upražit a unikátní čaj velmi rychle zachutnal nejen jim, ale také jejich zákazníkům. Milovníci čajů rychle zjistili, že se báječně hodí jako doplněk k sushi, ať už je ráno nebo večer. Tak se hojicha brzy stal nedílnou součástí východní kuchyně.
I u nás už jsme si zvykli velmi podobně využívat jiný práškový čaj – matcha tea. Hojichu můžete v kuchyni využít prakticky totožně. Je báječnou přísadou pro vaření, pečení, ale také chutným základem různých osvěžujících drinků. Nízký obsah kofeinu umožňuje jeho konzumaci před spaním, můžete ho nabídnout i dětem a těhotným ženám.
Co všechno můžete hojichou ochutit?
- Buchty
- Koláče
- Čokoládu
- Pudink
- Latté
- Frappé
- Zmrzlinu
- Různé krémy a kaše
Možná z něho ucítíte kávu
Na zdraví má hojicha vliv jako kvalitní zelený čaj:
- Podporuje trávení
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
- Posiluje imunitní systém
- Podporuje funkčnost cév
Hojicha se velmi rychle rozšířil do celého Japonska i do světa a nejlepší sklizně dnes pocházejí ze západního ostrova Kjúšú z čajových lístků senchi. Po otrhání lístků senchi nebo banchi a jejich napaření se Hojicha ještě upravuje pražením nad dřevěným uhlím.
Tak čaj získává nezaměnitelnou červeno-hnědou barvu a nasládlou až karamelovou příchuť s oříškovými tóny. Během pražení vzniká v čaji chemická reakce, která snižuje úroveň kofeinu na minimum, přesto se vám možná na první ochutnání vybaví káva.
Kde si můžete tento čaj koupit?
U nás není hojicha ještě příliš zažitý, kvalitní čaj tohoto jména zatím není k dostání úplně běžně. Jedním z míst, kde si ho můžete koupit, je e-shop gringostea.cz. Nabízí hojichu z těch nejkvalitnějších lístků Senchy z ostrova Kjúšů, namletých velmi jemně na kamenech. Obdobně se připravuje již zmiňovaná matcha.
Majitel obchůdku, pan Josef, je poháněn touhou dozvědět se více jak o čaji, tak o všem, co s čajovou kulturou souvisí. Díky tomu nám neposkytuje pouze výběrové čaje a vše, co potřebujeme k jejich stylové přípravě. Tyto sypané čaje nám totiž team z Gringos Tea vozí pod značkou Gringos & Tea a většinu z nich pro nás také v tomto obchůdku míchají.
Pokud se chcete o kvalitách čajů GringosTea přesvědčit, přijďte se podívat na jednu z jejich akcí, kde vám zkušení teatendeři namíchají z tradičních čajů velmi moderní drinky. Na tyto akce se můžete těšit během léta a sledovat je můžete na Facebooku Gringos Tea on Tour.
V Gringos Tea si na kvalitu svých čajů velmi potrpí a proto spolupracují i s čajovým sommelierem ve Španělsku.
Tak ochutnejte s nimi.
Na vaše zdraví.