Bramboračka s houbami: Recept
Letos se houbám docela daří a možná už nevíte, co s nimi. Zkuste si uvařit bramboračku s houbami. Tato polévka patří k základům staročeské kuchyně, a i když to není francouzská delikatesa, když je dobře uvařená, bude se olizovat každý. Vůně i chuť sušených hříbků s majoránkou je totiž neodolatelná.
Suroviny
- 500 g brambor
- 100 g čerstvých hub (stačí i sušené)
- 60 g mrkve
- 1 malá cibule
- 50 g másla, nebo oleje
- 50 g hladké pšeničné mouky
- 50 g celeru
- 50 g řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- Lžička majoránky
- ½ lžičky kmínu
- Mletý pepř
- Sůl
- Na ozdobu petržel nebo pažitka
Příprava bramboračky
V hrnci rozehřejte máslo a zasypte moukou. Za stálého míchání připravte tmavší jíšku a nechejte ji vychladnout.
Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky a ještě na plátky. Pak je vložte do hrnce do litru vařící vody a nechte začít vřít. Po dvou minutách odeberte dvě naběračky vody z brambor a rozmíchejte ji s jíškou, abyste ji mohli opatrně vmíchat do vařících se brambor.
Do hrnce přidejte na plátky nakrájenou zeleninu: očištěnou mrkev, oba celery, oloupanou cibuli a česnek. Stejně tak očištěné a pokrájené houby. Okořeňte majoránkou, kmínem a pepřem. Osolte a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Nakonec polévku dochuťte solí a klidně přidejte i majoránku, kmín nebo pepř, vše podle chuti. Na talíři polévku ozdobte nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Pokud chcete mít svou polévku ještě lahodnější, neprohloupíte, když ji před podáváním na talíři ještě dochutíte kopečkem zakysané smetany.
Co možná nevíte
Pokud nemáte zrovna čerstvé houby, nevadí. Stejně dobrou bramboračku můžete uvařit i z hub sušených. Stačí je předem namočit asi na hodinu do studené vody, až nabobtnají. Pak je slijte, nakrájejte a do polévky přidejte zároveň s ostatní zeleninou.
Víte, proč se brambory při vaření mají vkládat až do vařící vody? Luhování ve vodě je totiž připravuje o převážnou část vitamínu C, jehož jsou brambory docela bohatým zdrojem. Pokud chcete nutriční potenciál brambor využít naplno, tak je nikdy nedávejte na právě zapnutý sporák, ale vydržte, až začne voda vřít.