Šetřící dieta vám pomůže srovnat trávení
Šetřící dieta není primárně určena k hubnutí, ani se neváže na jednu určitou chorobu, ale pomáhá napravovat potíže s trávením, jako je nadýmání, nevolnost nebo tlak v břiše. Tělo nám tak dává signál, že něco děláme špatně a je třeba to napravit, abychom nepřišli k trvalé úhoně.
Obsah
Tělo má čas se vzpamatovat
Při problémech s trávením je třeba organismu odlehčit vhodnou stravou, což zajistí lehké a snadno stravitelné pokrmy. Díky šetřící dietě dostane tělo příležitost dát se opět do pořádku, zatímco není zatěžován těžkými a obtížně stravitelnými pokrmy.
Šetřící dieta je vhodná při:
- Chronických zánětech žlučníku
- Chronických zánětech jater
- Chronických zánětech žaludku
- Chronických zánětech slinivky
- Žaludečních vředech
- Dvanáctníkových vředech
- Přejídání nevhodnou stravou
- Poruchách trávení jako jsou průjmy či zácpy
Vyhýbejte se ostrému a nadýmavému
Při šetřící dietě je tedy třeba se vyhýbat takovým potravinám, jako je tučné maso, příliš kořeněná jídla, pokrmy příliš výrazné chuti, nadýmavé druhy zeleniny a ovoce a podobným jídlům. Kromě toho je také zapovězen alkohol, hlavně destiláty a zrnková káva.
Tuto dietu je ovšem třeba dodržovat delší dobu, není nárazová jako při pouhé nevolnosti nebo při záchvatech. Někteří pacienti ji musí držet dlouhodobě, a proto je třeba dbát i na to, aby byla strava při šetřící dietě nutričně vyvážená. Zapovězené potraviny se mohou trochu lišit podle individuálního nastavení pacienta, nebo podle jeho choroby.
Potraviny, zapovězené při šetřící dietě
- Maso – tuhé nebo tučné
- Uzeniny – tučné a kořeněné, jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka, zavináče, očka, kaviár, nebo uzené maso
- Tuky – slanina, sádlo, škvarky, nebo lůj
- Plísňové sýry
- Pečivo – čerstvé kynuté, tučná těsta a moučníky, nebo pečivo s droždím
- Vejce – připravovaná na tuku
- Zelenina – nadýmavá jako je kapusta, zelí, cibule, okurky, ředkvičky, paprika, česnek, luštěniny, či tvrdá zelenina
- Ovoce – nadýmavé, tuhé, kyselé, s tuhými slupkami a větším množstvím zrníček, mák, ořechy
- Koření – dráždivé jako je pepř, paprika, nebo ostré směsi
- Pochutiny – hořčice, kořeněný kečup, majonéza, tatarská omáčka, ostré zálivky
- Nápoje – alkohol, destiláty, zrnková káva