Piškotová buchta – poradíme vám jak na ní

Přinášíme vám recept na piškotové těsto, z něj vyrobené moučníky i dortu z klasických piškotů pro případ, kdyby na těsto nezbyl čas.
Piškotové těsto
Piškotové těsto je dobré lehký dort, roládu i bublaninu. Zejména je výborně stravitelné pro děti. Piškotová buchta je oblíbená a snadní na přípravu. Můžete jej použít na všechny možné způsoby. Na některé recepty se podíváme.
Suroviny
- 200 g cukru krystal
- 1 dcl vody
- 4 ks vajec
- 1 dcl oleje
- 200 g hladké mouky
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks prášku do pečiva
Postup přípravy
Čtyři žloutky utřeme s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vodu a olej a dobře promícháme. Pak připravuje podle toho, co z tohoto těsta chceme vytvořit.
Piškotová bábovka
Suroviny
- 4 ks vajec
- 200 g
- cukr práškový
- 1 balené vanilkového cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 200 g hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- máslo na vymazání formy
- krupice na vysypání formy
Postup přípravy
Oddělíme si žloutky od bílků a bílky vyšleháme do pěny. Ke žloutkům přisypeme cukr a vyšleháme. Přidáme vodu a olej a zase vyšleháme.
Odvážíme si mouku a přidáme do ní kypřící prášek a vanilkový cukr, vysypeme s rozšlehaným žloutkem a opět šleháme.
Dnes 8.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Vymažeme si formu a vysypeme ji hrubou moukou. Potom přidáme k rozšlehaným žloutkům s moukou sníh z bílků. Opatrně ho zapracujeme do těsta tak, že těsto mícháme vařečkou v jednom směru a nadzvedáváme jej.
Vylijeme jej do formy na bábovku. Pokud chceme zajímavější barvu, necháme si trošku těsta, zamícháme do něj lžíci kakaa a pak těsto vylijeme do formy na těsto a lžící trošku vmícháme. Budeme tak mít mramorovou bábovku.
Pečeme v troubě na 200 °C 30 až 40 minut. Těsto se nadzvedne a začne červenat. Zda je bábovka upečená nejlépe zjistíme párátkem, které vpíchneme do těsta a pokud se těsto na párátko nepřichytí, je hotovo.
Piškotová roláda
Suroviny
- 4 ks vajec
- 120 g cukru
- 120 g polohrubé mouky
- marmeláda
- 1 ks vanilkového cukru
- citrónová kůra na posypání
- práškový cukr
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme 2 lžíce vody, citronovou kůrou a půl balíčku vanilkového cukru. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
Do utřených žloutků postupně přidáváme prosátou mouku a ušlehaný sníh. Sníh jemně zapracujeme a přimícháme do těsta. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 15 až 20 minut na 180 ° C.
Upečené těsto položíme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku. Chvilku necháme na utěrce, těsto zlehka povolíme od papíru a zakulatíme do rolády i s papírem. Těsto odrolujeme zpět a natřeme marmeládou podle chuti. Můžete použít třeba domácí malinový nebo jahodový džem či marmeládu.
Těsto s marmeládou srolujeme na roládu už bez papíru. Posypeme vanilkovým cukrem a pak přes sítko práškovým cukrem pocukrujeme. Roládu necháme odstát alespoň půl hodinky, aby se marmeláda nasákl do těsta.
Smetanovo-piškotový dort
Suroviny
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 balení nebo 120 g kulatých piškotů
- 1 balení šlehačky v prášku
- mléko
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce cukru
Postup přípravy
Vyšleháme šlehačku, smetanu vyklopíme do misky a smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, pomalu přimícháme šlehačku. Ochutnáme a přidáme vanilkový cukr podle chuti.
Připravíme si dortovou formu. Vyložíme dortové dno piškoty. Na piškoty natřeme krém. Takto střídáme, dokud budeme mít piškoty a vršek natřeme krémem.
Nakonec dort posypeme grankem a dáme do lednice odležet do druhého dne.