Batáty: Recepty na úpravu
Pokud jste ještě do svého jídelníčku batáty nezařadili, určitě už neváhejte. Jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitamíny C, E, B6, víc betakarotenu než mrkev, ale i draslík a vlákninu. Kromě toho dokážou sytě oranžovou barvou každé jídlo ozvláštnit a hlavně chutnají skvěle.
Pocházejí z mexického poloostrova Yucatan a z ústí venezuelského Orinoka. Nejsou vůbec příbuzné s běžnými bramborami, přestože obě plodiny pocházejí ze Střední Ameriky. A možná se budete divit, ale batáty dorazily do Evropy zhruba o 100 let před bramborami. Jsou jich dva druhy: oranžové jsou báječné na vaření a zapékání, světlé hlízy zase na smažení, nebo do těsta.
Obsah
Pečené kuře s tymiánem a batáty
Suroviny: 4 kuřecí stehna, 500 g batátů, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 8 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, vývar (volitelné)
Postup: Rozčtvrcené batáty uvařte v osolené vodě, oloupejte a dejte vychladit. Pak je nakrájejte na hrubší plátky, vložte do vymazaného pekáče a obložte kuřecím. Osolte, opepřete, polijte rozpuštěným máslem, pokapejte olivovým olejem, posypte tymiánem a dejte péct.
Pečte asi hodinu a podle potřeby podlévejte trochou vody nebo vývaru. Před koncem pečení přidejte stroužky česneky nasekané na plátky.
Plněné grilované batáty
Suroviny: 4 velké batáty, 8 plátků anglické slaniny, 125 g čedaru, 1-2 červené chilli papričky, 4 ks jarní cibulky, olivový olej, mořská sůl, zakysaná smetana
Postup: Na grilu navršte žhavé uhlíky ke dvěma protilehlým stěnám tak, že mezi nimi vznikne prostor s nepřímým žárem, obklopený žárem přímým. Pak ho nechte rozehřát na 175 ˚C.
Omyté batáty potřete olejem a solí. Položte je doprostřed grilu, přiklopte a pečte asi hodinu, dokud nebudou uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Zatím si na pánvi osmažte slaninu do křupava a dejte stranou.
Upečené batáty rozkrojte, nadrobte na ně slaninu a nastrouhejte sýr. Vraťte na 5-10 minut do zaklopeného grilu, dokud se sýr neroztaví. Mezitím si nakrájejte cibulky a chilli papričky na jemné plátky. Posypte jimi batáty, přidejte na ně zakysanou smetanu a podávejte.
Dnes 11.12.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Batátové nočky se šalvějovou omáčkou
Suroviny: 2 velké batáty, 1,5 hrnku hladké mouky, 1 lžička soli, muškátový oříšek, 2 lžíce másla, 3 šalotky, 3 stroužky česneku, šalvěj, 100 ml bílého vína, 4 lžíce smetany na vaření, bílý pepř, sůl, parmezán
Postup: Batáty oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Povařte v osolené vodě asi 10 minut do měkka, a když vychladnou, rozmixujte je se solí, špetkou muškátového oříšku a hrnkem mouky. Hněťte těsto rukama a přidávejte mouku, dokud nebude těsto sice měkké, ale nelepivé.
Pak ho rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu z nich vyválejte asi 2 cm tlusté válečky, které rozkrájejte na nočky. Ty vsypte do vroucí vody a od chvíle, kdy vyplavou, je vařte ještě 30 vteřin.
Na másle si zpěňte šalotku, přidejte na drobno nasekaný česnek a šalvěj a chvíli opékejte. Podlijte vínem, nechte ho vyvařit a přidejte podle chuti sůl, pepř a smetanu. Touto omáčkou přelejte nočky a posypte je nastrouhaným parmezánem.
Pokud jsme u nás ještě nenasbírali dostatek inspirace, podívejte se na web styl-zivota.cz. Najdete tam další chutné recepty.