Babiččiny recepty prostě nic nepřekoná

Taky si z dětství pamatujete, že všechno, co vám babička uvařila, chutnalo úplně jinak? Není na tom nic divného, nemění se jen móda, ale také tradiční gastronomie. Dnes se vaří zkrátka jinak než před 50 lety. Ale pokud se vám po babiččiných dobrotách stýská, zkuste si je připomenout s námi.
Kynutá vánočka
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, lžička kypřicího prášku, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 ml teplého mléka, 50 g mandlí, 60 g rozinek, 30 g droždí, 4 žloutky, 1 celé vejce, sůl
Příprava: Do mouky přidejte kypřící prášek a špetku soli. V míse utřete změklé máslo, moučkový cukr (jen 2 lžíce nechte na kvásek) a žloutky. Do trošky teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte tam 2 lžíce cukru a trochu mouky tak, abyste měli řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout na teplém místě, až se na něm objeví bublinky.
Máslo se žloutky, zbytek mléka, kvásek a rozinky vmíchejte do mouky a zpracovávejte (můžete elektrickým hnětačem), dokud nebudete mít hladké tužší těsto. To posypejte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
Mezitím zalijte mandle vařící vodou, nechte chvíli odstát, slijte a mandle oloupejte. Jakmile budete mít vykynuté těsto, rozdělte ho na 4 části, z nich vytvořte válečky a upleťte vánočku. Potřete ji rozšlehaným vejcem, zapíchejte do ní mandle a pečte na vymazaném plechu při 200 stupních 15 min a při teplotě 170 stupňů dopékejte asi 15 minut do zlatova.
Špenátová polévka
Suroviny: čerstvý špenát, mléko, vejce, jíška, sůl, pepř
Příprava: Špenát dobře propláchněte a nechte převařit ve vodě, pak ho sceďte a umelte či nasekejte. Vodu zahustěte světlou jíškou, přidejte špenát a chvilku povařte. Pak ochuťte solí a pepřem. Před podáváním můžete polévku zahustit troškou mléka a žloutkem.
Podávejte s osmaženým chlebem.
Koprová omáčka s hovězím masem
Suroviny: 200 g másla, 1 kg zadního hovězího, 1 cibule, zeleninový vývar, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 l mléka, 1 smetana na vaření, 1 lžíce cukru krystal, sůl, citron, svazek čerstvého kopru
Dnes 21.9.2023 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Příprava: Očištěné maso nakrájejte na silnější plátky a z obou stran opečte na půlce másla. Na výpeku pak nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Do hrnce k cibulce vraťte maso, osolte ho a zalejte vývarem, aby bylo ponořené. Vařte hodinu a víc, až do změknutí.
Zatímco se maso vaří, připravte si omáčku. Zbytek másla rozehřejte, zasypte moukou a za stálého míchání ji opečte do zlatova. Pak ji zalejte mlékem, osolte a přidejte nasekaný kopr. Povařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne, přidejte citron, trošku cukru, smetanu a podle chuti sůl.
Klasická sekaná
Suroviny: 300 g mletého vepřového masa, 1 vejce, mléko, starší pečivo nebo strouhanka, slanina, 1 cibule, sůl, majoránka
Příprava: V míse smíchejte mleté maso, vejce, na jemno nasekanou cibuli a lehce osmahnutou slaninu. Pečivo nebo strouhanku rozmíchejte s mlékem a přidejte do směsi. Pak přisypte majoránku, osolte a promíchejte. Vytvarujte šišku, kterou můžete obalit i plátky slaniny.
Dejte do pečící misky a trochu podlijte. Pečte v troubě asi 45 až 60 minut a občas podle potřeby podlijte.