Kolagen v potravinách

Kolagen se také někdy nazývá elixírem mládí. Není divu – vypíná nám pleť, hydratuje ji a udržuje pružnou. Také nám vyhlazuje vrásky, udržuje pevné šlachy a kosti i funkční klouby. Stejně tak se stará o kvalitu vlasů a nehtů. Bohužel, jak stárneme, produkuje ho naše tělo méně a méně. Proto rozhodně není od věci si nějaký kolagen doplnit z potravy.
Obsah
Kolagen z hovězích a vepřových kůží není moc kvalitní
Vhodná strava, ve které je přítomen mimo jiné také kolagen, nám pomůže udržet si dlouho mladistvý vzhled a pleť bez vrásek, stejně jako zpomalí opotřebení pohybového aparátu. Aby se nám v organismu tvořil kolagen, potřebujeme dostatek aminokyselin.
Náš běžný jídelníček, obzvláště pokud se stravujeme podle zdravých trendů, moc kolagenu neobsahuje. Můžeme však naši stravu obohatit například o želatinu, která se připravuje z hovězích a vepřových kůží, šlach a kostí. Je to hmota, která se při zahřátí rozpouští a při zchladnutí tuhne.
Tato želatina obsahuje velké množství aminokyselin a je to výchozí produkt pro tlačenky, huspeniny, nebo dezerty. Pokud začínáte mít strach o svou linii, tak žádnou paniku, kolagen můžeme získat i ze zdravějších potravin. Tento typ želatiny navíc není tím nejkvalitnějším zdrojem kolagenu.
Mnohem lepší je pro nás kolagen z ryb
Kolagen v želatině totiž není hydrolyzovaný, proto je v našem organismu špatně vstřebatelný. Pokud je kolagen extrahovaný z ryb, je pro nás lépe využitelný, protože je ve vstřebatelnější formě. Obsahuje také polypeptidy a aminokyseliny, což přispívá k jeho účinnosti.
Tvorbu kolagenu však nepovzbudí pouze živočišné produkty, ale i některé rostlinné. Totéž dokážou také červené mořské řasy ruduchy, nebo pupečník asijský. Ten obsahuje triterpeny, které stimulují tvorbu kolagenu jak v kostech tak chrupavkách a také zlepšují krevní oběh v periferních cévách.
Kolagen najdete v těchto potravinách
- V tuňákovi
- V lososovi
- V krůtím mase
- V želatině
- V telecích játrech
Kromě kolagenu, dodávaného do organismu, pomáhají stimulovat jeho tvorbu i jiné prvky v potravě. Produkci kolagenu podporují potraviny bohaté na vitamín C, jako je třeba paprika, černý rybíz, nebo brokolice a další. Stejně tak působí i potraviny s vitamínem B3, například tuňák, játra, krůtí maso, fazole, hrách, vejce apod., nebo ty s vysokým obsahem mědi.
Kde koupíte kvalitní potravinové doplňky s kolagenem?
Kolagen může váš organismus získat také z kvalitních potravinových doplňků. Takový je například Geladrink Perpetuum, který obsahuje nejen kolagenní peptidy, glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, ale také výtažky z léčivých bylin a vitamíny. Tento produkt je přizpůsoben velké fyzické zátěži, například u sportovců.
Mužům a ženám zralého věku je určen Fin VI-vA HA collagen, který obsahuje hydrolyzovaný rybí kolagen, kyselinu hyaluronovou a vitamín C. Je ideální pro organismus, který už ztrácí postupně schopnost produkovat kolagen sám.