Kešu ořechy – hořčíková bomba pro zdraví a energii
Pokud vás trápí stres, nervozita, deprese či únava, může vám chybět hořčík. Jak to napravit? Dejte si kešu ořechy. Tyto oříšky patří mezi pokrmy s nejvyšším obsahem hořčíku v rostlinné říši – více ho najdete jenom ve slunečnicových semíncích. (Pro srovnání: sto gramů kešu ořechů obsahuje 260 mg hořčíku, zatímco 100g masa v průměru jen 24 mg.) Díky tomu, že v kešu najdete i velké množství vitamínu B a dalších zdraví prospěšných látek, mají tyto ořechy příznivý vliv na zdraví nervové soustavy.
Tyto bílé, nasládlé ořechy původně pocházejí z Amazonie. Odtud se v průběhu času dostaly do Indie a východní Afriky, která je dnes jejich největším vývozcem. Zajímavé je, že skořápka kešu ořechů obsahuje nebezpečné látky, a proto se kešu prodávají vždycky už vyloupané.
Obsah
Sladké ořechy jako zdroj energie
Kešu oproti jiným ořechům obsahují menší množství tuku, zato více sacharidů, což jim dodává jejich charakteristickou, nasládlou chuť. Díky vysokému obsahu cukru jsou kešu rychlým zdrojem energie vhodným například pro sportovce. Kromě toho jsou tyto ořechy i dobrým zdrojem bílkovin.
Kešu proti depresím – chutnají a přitom prospívají psychickému zdraví
Díky vysokému obsahu hořčíku a vitamínu B oříšky kešu prospívají zdraví nervové soustavy a jsou přirozeným antidepresivem. Množství nenasycených mastných kyselin zas pomáhá předcházet vysokému tlaku a cévním chorobám, a díky tomu, že jsou kešu bohaté i na železo, pomáhají předejít i únavě a chudokrevnosti. Dále kešu obsahují také zinek, vápník, měď, mangan, draslík, selen a fosfor.
Jak kešu oříšky příznivě ovlivňují náladu a zdraví:
- Posilují nervovou soustavu
- Pomáhají zklidnit nervozitu a podrážděnost
- Zmírňují deprese
- Snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu
- Posilují organismus při vyčerpání a únavě
- Zmírňují projevy bolestivé menstruace
- Zlepšují kvalitu pokožky, vlasů a nehtů
- Pomáhají předejít chudokrevnosti
- Jako antioxidanty chrání organismus před škodlivými vlivy a zpomalují stárnutí
Kešu se dají chroupat samostatně nebo využít na mnoho různých způsobů při vaření. Není proto divu, že hned po mandlích jsou kešu druhými nejčastěji kupovanými ořechy. Pro podporu vašeho zdraví se doporučuje denně sníst asi 40 – 50 gramů těchto ořechů. Chutnou a praktickou variantou může být kešu máslo, které se z těchto ořechů vyrábí a neobsahuje žádné další přidané látky. Dá se namazat na chleba i využít v kuchyni, kde dodá pokrmům zajímavou chuť. Polévková lžíce kešu másla několikrát týdně vám dodá potřebnou dávku hořčíku – a přitom si i pochutnáte.