Diabetická dieta není vhodná jen pro diabetiky

Diabetická dieta je základ léčby všech typů cukrovky. Pacienta příliš neomezuje a téměř žádné potraviny nezakazuje. Je ovšem vhodná také pro lidi s rizikem kardiovaskulárních onemocnění a jako prevence je v současné době využitelná při hrozbě civilizačních chorob.
Obsah
Důležité je nejen složení, ale i časový harmonogram
Dieta pro diabetiky je zárukou vhodné hmotnosti, příjmu dostatku energie, hlavně ale zajišťuje stabilní hladinu cukru v krvi a snižuje i riziko ischemické choroby srdce. Podstatou této diety je, vyloučit ze stravy potraviny, které obsahují koncentrovaný cukr a snížit příjem tuků. Také se při ní omezují potraviny, které obsahují složené cukry neboli polysacharidy. Jde hlavně o škrob a mouku. Snižuje se také přísun cukru, přítomného v mléce a ovoci. Při diabetické dietě je potřeba dodržovat správné časové rozestupy mezi jednotlivými jídly a hlídat si pitný režim. Vypít byste měli alespoň 1,5 litrů až 2 litry tekutin denně. Výživové zásady pro diabetiky typu 1, ale i 2 spočívají hlavně v racionální a pestré stravě, která obsahuje všechny základní živiny, vitamíny i minerály. Jíst se doporučuje šestkrát denně. Ve větším množství mohou diabetici jíst hlavně zeleninu – má mizivé množství cukru a kalorií, zato obsahuje hodně vlákniny. Přestože vláknina patří složením mezi cukry, je prospěšná, protože je nestravitelná a čistí střeva.
Vláknina diabetikům významně pomáhá
Vláknina je pro diabetiky důležitá, protože také dodává pocit sytosti, zpomaluje vyprázdnění žaludku a tím také vstřebávání živin, včetně cukrů. Díky tomu je vzestup i opadávání krevního cukru pozvolnější. Hodně vlákniny obsahují:
- Luštěniny
- Neloupaná rýže
- Celozrnné těstoviny
- Celozrnné pečivo
- Ovesné vločky
- Zelenina
- Ovoce
Potraviny, vhodné při diabetické dietě
Maso – zcela libové maso, kuřecí, krůtí a 1-2x týdně ryby Mléko – odstředěné, nízkotučné a polotučné, mléčné výrobky jako kefírové a jogurtové mléko, podmáslí, biokys, jogurt bílý, jogurt dia, nízkotučný tvaroh Sýry – tvarohové, tvarůžky, plísňové, tvrdé i zrající do 30 % tuku Tuky – spíše rostlinné Sacharidy – brambory, těstoviny, rýže, bramborová kaše, mouka hladká, hrubá, celozrnná, tmavé pečivo Ovoce – všechny druhy, pouze méně příliš sladkého nebo přezrálého Zelenina – zcela bez omezení Sacharidy jsou vlastně základním kamenem diabetické diety. Přesněji jejich množství a rozložení během dne. Jejich množství ovšem musí přesně určit lékař, u každého diabetika může být optimální množství trochu jiné. V praxi se používají diety s příjmem 175 g, 225 g a 275 g sacharidů za den.