Čína z vepřového: Nejlepší recepty
Čína je veliká země, a proto se její kuchyně vyznačuje velkou různorodostí. Panují tam velké rozdíly mezi kuchařskými obyčeji jednotlivých regionů a také mezi používanými surovinami a způsoby přípravy. Tuto už tak dost pestrou kuchyni ještě ozvláštňují čínské národnostní menšiny jako jsou třeba Tibeťané, nebo Mongolové.
Obsah
Nejlepší pro přípravu vepřové číny je pánev wok
Způsobů přípravy jídla je v Číně mnoho, ale velmi časté je smažení na wok pánvi. Takto se připravuje hlavně maso, tofu, zelenina, houby, předvařené nudle nebo rýže. Také tam rádi vaří v páře, ve vodě, ve vývaru, dusí, vaří v otevřeném kotlíku, udí či grilují. Přísady se většinou upravují nakrájené na nudličky, či kostky, jen zřídka na plátky či v celku.
U nás nazýváme čínou směs masa a zeleniny, inspirovanou právě čínskou kuchyní. Většinou ji vaříme z vepřových nebo kuřecích nudliček, zeleniny, oříšků či hub a sójové omáčky. Někdy ji zahušťujeme solamylem.
Pravá čína se vaří na wok pánvi z kuřecího masa okořeněného kvalitní sójovou omáčkou a pepřem. Maso se rychle osmahne v oleji, nechá okapat a pak se restuje s nudličkami papriky, bambusovými výhonky, česnekem, pórkem, cibulí a zázvorem. Dochucuje se solí, cukrem, chilli a kuřecím vývarem.
Poctivá čína z vepřového masa
Suroviny: vepřová kýta, olej (slunečnicový, sezamový nebo arašídový), kvalitní sójová omáčka, čínské houby, mrkev, zelí, bambusové výhonky, paprika, pórek, solamyl, sůl, koření na čínu, podle chuti arašídy, nebo chilli
Příprava: Maso nakrájejte na nudličky a nechte alespoň přes noc odpočinout v lednici v marinádě z oleje (nebo více druhů olejů), sójové omáčky, solamylu a koření do číny.
Před přípravou si namočte čínské houby a oloupejte si mrkev. Papriku očistěte od zrníček a zelí a pórek zbavte vrchních nepěkných a špinavých listů. Abyste nerestovali zeleninu příliš dlouho, zatímco budete některou ještě krájet, raději si všechnu nakrájejte předem. Zelí na kostky, mrkev na plátky, papriku a pórek na nudličky.
Pak si do rozehřáté wok pánve dejte restovat maso a po chvilce přidejte houby. Za chvíli přihoďte zelí a mrkev. Když je mrkve měkčí na skus, přidejte bambus a papriku. Ochutnejte, zda není třeba pokrm trochu dochutit sójovou omáčkou nebo solí. Pokud to máte rádi, můžete také do směsi přidat arašídy, nebo třeba i chilli. Téměř před sundáním z plotny přidejte pórek.
Jako příloha k vepřové číně je ideální kvalitní, lepivá rýže.
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Čína z vepřového – recept z plecka
Suroviny: vepřové plecko, solamyl, olej, vejce (1 na kg masa), sójová omáčka, čínské zelí
Příprava: Plecko nakrájejte na nudličky, pokapejte sójovou omáčkou a nechte odležet. Pak obalte trochu v solamylu, vejci a opečte do zlatova na rozpáleném oleji. Pak přidejte jemně nakrájené zelí, mírně podlijte sójovou omáčkou a míchejte a duste, dokud zelí nezmenší svůj objem asi na čtvrtinu a nezměkne.
Podávejte s rýží.
Vepřová čína s kari a sladkou paprikou
Suroviny: 500 gramů vepřové kýty, olej, cibule, červená paprika, pórek, zelená paprika, sůl, mletý černý pepř, sladká mletá paprika, solamyl, sójová omáčka, worcestrová omáčka, kari
Příprava: Maso si nakrájejte na nudličky, dejte do mísy, zasypte sladkou paprikou, solamylem a kari. Osolte, opepřete, přidejte olej, sójovou a worcestrovou omáčku. Pořádně promíchejte, přikryjte a dejte odpočinout do lednice.
Zatím si umyjte a očistěte zeleninu a nakrájejte ji na nudličky. Maso pak dejte na pánev s rozehřátým olejem a krátce orestujte. Přidejte zeleninu kromě pórku a vše restujte do změknutí. Těsně před koncem přidejte do pánve i pórek.
Čína z vepřového masa je nejlepší s rýží, ale hodí se k ní i brambory či hranolky, ale i nudle.