Recepty na báječné dýňové rizoto
Podzim je období dýní. Vzhledem k tomu, jak jsou zdravé by byla ale velká škoda je nechat sedět přede dveřmi jako sezónní ozdobu. Pokud máte náročné zaměstnání, nebo se staráte o početnou rodinu, zkuste dýni zakomponovat do chutného a rychlého rizota.
Když se řekne rizoto, většina z nás si představí spoustu rýže, která se smíchá se zbytky od nedělního oběda. To je ale velká chyba, protože pravé rizoto má úplně jinou konzistenci a podobu, než na jakou jsme zvyklí od nás z domova.
Ačkoliv jde o rychlý pokrm z rýže, kterého lze udělat libovolné množství, od toho našeho českého se značně odlišuje svojí texturou. Ta je krémová a hutná. (Kromě vývaru se do něj přidává i trocha bílého vína a občas také sýr.)
Dnes spojíme příjemné s užitečným, protože si řekneme, jak se má pravé rizoto vařit a zároveň do něj zakomponujeme sezónní dýni.
Dýňové rizoto
Budete potřebovat: 570 ml zeleninového vývaru, 1 menší cibuli, 12 lístků čerstvé šalvěje, 2 lžíce olivového oleje, 170 g rýže, 250 g dýně, 50 g másla, sůl, pepř, parmazán
Nalijte zeleninový vývar do hrnce a těsně před bodem varu snižte sílu plamene. V jiné pánvi mezitím na oleji osmažte najemno nakrájenou cibulku. K cibuli přidejte nakrájenou šalvěj, zamíchejte a ještě několik minut restujte.
Do pánve přidejte rýži a pořádně ji zamíchejte, tak, aby byla důkladně pokrytá bylinkami a olejem. Vezměte si naběračku a do pánve nalijte zhruba třetinu vývaru. Rýže se začne vařit a absorbuje vývar do sebe. Jakmile se tak stane, přidejte k ní dýni a další část vývaru. Opět vařte do doby, dokud se vývar zcela nevstřebá. Jakmile bude i druhá várka vývaru zcela pryč, přidávejte trochu vývaru až do doby, dokud nebude dýně zcela měkká a rýže uvařená na způsob al dente. (Pozor! Není nutné do pánve nalít veškerý vývar, který máte. Jde jen o to, aby mělo rizoto správnou krémovitou texturu.)
Pokud budete chtít, před servírováním rizota můžete na pánvi osmažit několik lístků šalvěje. Nakonec do rizota vmíchejte máslo, dochuťte ho solí a pepřem a nastrouhejte do něj parmazán.
Krémové zapečené rizoto s dýní
Budete potřebovat: 50 g másla, 1 a ½ hrnku rýže, 1 cibuli, 600 g dýně, 3 stroužky česneku, ¼ hrnku suchého bílého vína, 3 a ½ hrnku zeleninového vývaru, 2 lžíce nakrájené čerstvé šalvěje, ½ hrnku strouhaného parmazánu (+ na posypání), sůl a pepř
Dnes 20.9.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180° C. V dostatečně velké a žáruvzdorné nádobě rozpusťte přibližně 20 g másla. Na něm osmahněte nakrájenou cibuli a rozlisovaný česnek. Jakmile jsou obě ingredience dostatečně tepelně upravené, přidejte k nim najemno nakrájenou šalvěj. Následně restujte asi 1 minutu.
Stejně, jako v předchozím případě dejte do nádoby rýži a opět se postarejte o to, aby byla dostatečně obalená olejem. Přilijte k rýži víno a nechejte ho redukovat. Opět to zabere asi 1 minutu. Jakmile se tak stane, dejte k rýži nakrájenou a očištěnou dýni a vývar. Nechte obsah nádoby zahřát, ale dejte si dobrý pozor, aby nepřekročil bod varu. Nádobu přikryjte pokličkou a dejte ji péct na 25 minut do trouby. (V případě, že rýže ještě není dostatečně měkká, pečte dalších 5 minut.)
Po vytažení z trouby do rizota zamíchejte máslo a nastrouhaný parmazán. V případě, že dýně ještě není úplně měkká a nestane se z ní při míchání pyré, přidejte do rizota trochu teplé vody. Jídlo servírujte ozdobené další dávkou nastrouhaného parmazánu.
Veganské dýňové rizoto
Budete potřebovat: 1 cibuli, 1 lžíci olivového oleje, 2 hrnky rýže, 1 hrnek bílého vína, 4 hrnky zeleninového vývaru, 1 hrnek dýně (aby to bylo jednodušší, uvařte ji a rozmixujte na pyré), 1 lžičku čerstvého zázvoru, 1 lžičku muškátového oříšku, 1 lžíci čerstvé bazalky, 1 lžíci veganského másla, sůl a pepř
V pánvi nechte rozehřát olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile bude zesklovatělá a měkká, přidejte k ní rýži a nechte ji pořádně pokrýt olejem. K rýži přilijte bílé víno a nechte ho, ať se zredukuje.
Až se tak stane, začněte do rýže postupně přilévat půl hrnku vývaru. Než přidáte další, měla by ho rýže celý absorbovat do sebe. Následně přidejte k rýži pyré z dýně, muškátový oříšek, zázvor, bazalku a veganské máslo. Vše pořádně zamíchejte a nechte společně prohřát. Rizoto dochuťte solí a pepřem podle chuti a můžete podávat.
Zkoušeli jste někdy vařit opravdové rizoto? Pokud ano, jak to dopadlo?
Zdroje informací
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/pumpkinrisottowithcr_13723 – Recept (anglicky)
https://www.recipetineats.com/baked-pumpkin-risotto/ – Recept (anglicky)
https://www.thespruceeats.com/vegan-pumpkin-risotto-recipe-3377136 – Recept (anglicky)