Zdravé oči v každém věku

Stejně jako ostatní orgány, naše oči ke správné funkci potřebují správnou výživu. Tím, co jíte, můžete podstatně ovlivnit stav svého zraku. Víte, které vitamíny a další látky mají na zdraví očí největší vliv?
Obsah
Vitamín A
To, že je tento vitamín důležitý pro zrak, je poměrně dobře známé. Velké množství vitamínu A v podobě betakarotenu totiž najdeme v mrkvi, a kdo někdy neslyšel, že mrkev je dobrá pro zrak? Vitamín A je nepostradatelný pro správné vidění za šera. Jedna z jeho forem, retinol, je totiž součástí světločivného pigmentu v sítnici oka, který má na starost přepínání mezi denním a nočním viděním. Nedostatek vitamínu A tudíž může kromě zhoršení zraku způsobovat i šeroslepost.
Doporučená denní dávka vitamínu A je 0,9 mg pro ženy a 1 mg pro muže. Ale pozor, tento vitamín je jedním z mála, u kterých může dojít k předávkování.
Vitamín B-komplex
Tato skupina vitamínů je nezbytná pro správnou funkci zrakového nervu. Nedostatek vitamínu B může v extrémních případech vést až k oční neuropatii, čili poškození funkce tohoto nervu. Nedostatek vitamínu B1 se často vyskytuje u pacientů s glaukomem. Vitamín B6 pomáhá snižovat nitrooční tlak, zlepšuje absorpci hořčíku a pomáhá na syndrom suchých očí. U lidí, kteří mají vitamínu B6 nedostatek, se zvyšuje riziko makulární degenerace.
Vitamín C
Tento vitamín pomáhá předcházet vzniku šedého zákalu. Při konzumaci 400 – 700 mg vitamínu C denně je riziko vzniku tohoto onemocnění téměř o polovinu nižší. Dostatek vitamínu C je důležitý i pro pacienty se zeleným zákalem, protože pomáhá snižovat nitrooční tlak.
Vitamín E
Vitamín E je silným antioxidantem. Na oči má příznivý vliv v podobě jejich ochrany před působením volných radikálů. Pomáhá také stabilizovat nitrooční tlak.
Hořčík
Tento minerál je nezbytný pro správnou produkci slz, které oko zvlhčují. Kromě toho také napomáhá relaxaci očních svalů.
Lutein a zeaxanthin
Tyto karotenoidy jsou důležité pro tvorbu očních pigmentů. Mají také antioxidační účinky. Tyto dva karotenoidy se nachází v buňkách makuly, což je důležitá část sítnice, která obsahuje největší hustotu čípků, a tedy i umožňuje nejostřejší vidění. Lutein a zeaxanthin zde vytvářejí ochrannou vrstvu pohlcující škodlivé UV záření.
Omega-3-nenasycené kyseliny
Podle nejnovějších zjištění nedostatek Omega-3-nenasycených kyselin vede ke snížení ostrosti vidění. Jsou důležité pro krevní zásobení a regeneraci sítnice. Omega-6-nenasycené mastné kyseliny zas snižují nitrooční tlak a mírní záněty.
Dobrý den,
jsem po operaci očí – katarakty a opakovaně se stává, že vidím zamlženě. Je na to vysvětlení?
Děkuji.
A.Kovářová