Kysané zelí a zdraví
Zelí lidskou rasu doprovází už velice dlouho – pěstovalo se totiž už před čtyřmi tisíci lety. Původně pochází ze západního pobřeží Středozemního moře. Staří Egypťané zelí doslova uctívali – přikládali mu božskou moc a dokonce mu stavěli oltáře. Staří Řekové a Římané ho zase používali k léčbě všemožných neduhů – věřili, že vyléčí všechno od žaludečních vředů až po mor, a námořníkům ve středověku zas sloužilo jako prostředek pro prevenci proti nemocem způsobeným nedostatkem vitamínu C.
Staří Egypťané s vírou v nadpřirozené účinky této zeleniny ale nebyli tak daleko od pravdy. Zatímco o božské podstatě zelí by se dalo pochybovat, jeho prakticky zázračné blahodárné účinky na zdraví jsou zcela nesporné.
Lepší, než čerstvé: Kysané zelí prospívá zdraví a imunitě
Možná vás překvapí, že kysané zelí obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek, než zelí čerstvé. Je to hned z několika důvodů. Při procesu kvašení zelí vzniká kyselina mléčná, která mu nejen dodává typickou chuť, ale také podporuje trávení, pomáhá regenerovat poškozenou střevní sliznici a podporuje zdravou střevní mikroflóru. Kysané zelí je tedy mimořádně vhodné pro ty, kdo mají problémy s trávením nebo trpí žaludečními vředy.
Kromě toho má kysané zelí díky procesu kvašení mnohem více vitamínů, především vitamínu C, než čerstvé zelí. Pro naše předky bývalo kysané zelí jedním z hlavních zdrojů vitamínů v zimním období. Díky svému blahodárnému vlivu na zdraví bylo kysané zelí nazýváno „lékem chudých“. I dnes ho můžeme využít jako levný a snadno dostupný prostředek na podporu imunity a zdraví trávicího systému.
Kysané zelí a jeho zdraví prospěšné účinky
- Díky vysokému obsahu vitamínu C podporuje imunitu
- Probiotické bakterie v kysaném zelí udržují zdravou střevní mikroflóru
- Díky obsahu vitamínů B9 a B12 pomáhá správné funkci nervového systému, působí jako prevence proti depresím
- Obsahuje izotiokyanáty, které chrání před rakovinou, především rakovinou prsu, tlustého střeva a jater
- Kyselina mléčná podporuje trávení a kompenzuje případný nedostatek kyseliny solné v žaludku
- Nepasterované kysané zelí obsahuje enzymy s podobnou funkcí, jako enzymy, které produkuje slinivka, dokáže tedy zčásti nahradit jejich nedostatečnou produkci
- Kysané zelí snižuje výkyvy hladiny krevního cukru
- Obsahuje vlákninu, která podporuje správné trávení a pomáhá zdraví střev
- Kysané zelí funguje jako přírodní prostředek proti zácpě
- Je také bohaté na vitamín K, který zlepšuje srážlivost krve a díky tomu pomáhá snadnějšímu hojení ran
Pokud tedy chcete udělat něco pro svou imunitu, trávení a celkové zdraví organismu a nechcete přitom sáhnout příliš hluboko do kapsy, je kysané zelí výbornou „superpotravinou“, kterou můžete obohatit svou stravu.