Jaterník podléška je tradiční lék na játra

Jaterník je bylinka s plazivými oddenky a má hluboce vykrojené listy, připomínající játra. Tomu odpovídá jeho české jméno a také léčivé účinky. Listy má tmavozelené a na spodu světlejší. Květy jaterníku jsou výrazně blankytně modré nebo fialové, občas mohou být i růžové nebo bílé.
Obsah
Je dobrý na játra i na žlučník
Jaterník podléška je velmi významným lékem při tvrdnutí jater, jejich zánětech, zvětšení, rozpadu i slabé funkci jater. Dá se používat samostatně, ale není od věci ho kombinovat s bylinkami s podobnými či podpůrnými účinky.
Jako valná většina bylinek na játra, i jaterník prospívá zároveň i žlučníku. Zastavuje tvorbu kamenů a písku ve žlučových cestách, je močopudný a pomáhá i při některých onemocněních močového měchýře.
Jaterník podléška je dobrý na:
- záněty jater
- cirhózu jater
- oslabená játra
- zvětšení jater
- žlučové kameny
- žlučový písek
- podrážděný žlučník
- podrážděnou slezina
- nemoci močového měchýře
- je močopudný
Sbírají se listy, ale i kvetoucí nať
Jaterník se sice neprodává v lékárnách, ale dá se nasbírat v přírodě, nejlépe koncem kvetení, kdy má už pořádné listy. Ty jsou hlavní léčivou částí, ačkoliv se dá sbírat i celá kvetoucí nať. V lidovém léčitelství se předepisuje léčba přikládáním listů jaterníku na rány.
Tato bylinka roste zejména v listnatých lesích nebo křovinách, nejčastěji v lískových. Daří se jí na výživnějších, mírně kyselých až mírně zásaditých půdách. Roste časně na jaře ještě před tím, než stromy získají listí. Po odkvětu nadzemní část umírá a do léta je úplně pryč.
Jaterník podléška nemá žádné nepříjemné vedlejší účinky, ani v sobě jeho užívání neskrývá nebezpečí nějaké nepříznivé fyzické reakce. Proto ho můžeme užívat i zcela samostatně, ale dáváme mu přednost spíše v čajových směsích s dalšími bylinkami na játra nebo žlučník, protože se jejich účinky navzájem potencují.
Čajová směs na potíže s játry
Suroviny: 5 dílů listů jaterníku, 5 dílů natě řepíku, 5 dílů kořenu pampelišky, 5 dílů kořene čekanky, 5 dílů natě benediktu, 4 díly natě třezalky, 4 díly květu heřmánku, 4 díly natě rozrazilu
Dvě lžíce této směsi zalijeme 500 ml vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2x-3x denně nalačno asi 30 minut před jídlem.