Chlorofyl – způsobuje zelené zbarvení rostlin

V současné době mnoho lidí trápí obezita a civilizační choroby, které pramení zejména z nezdravého stravování a nedostatku pohybu. Mluví se také o zelených potravinách a chlorofylu. K čemu je vlastně dobrý chlorofyl?
Opravdovými pomocníky při snaze žít a jíst více zdravě jsou takzvané zelené superpotraviny. Jedná se o skupinu zelených rostlin, které získávají svou zelenou barvu díky obsahu chlorofylu, který způsobuje u rostlin jejich typické zelené zbarvení. Umožňuje jim žít a dýchat, blahodárně také působí i na lidské tělo, což v dnešní době dokládají i vědecké výzkumy.
Obsah
Co je chlorofyl
Chlorofyl je pigment absorbující světelné záření v zelených rostlinách a najdeme jej na membránách chloroplastů. Je to molekula složená z vodíku, uhlíku, kyslíku, dusíku a hořčíku. Iniciuje fotosyntézu, tedy komplexní biochemický proces, kdy přetváří za pomoci sluneční energie vodu a oxid uhličitý – CO2 na sacharidy a kyslík. Pigmenty pak působí jako receptory a transformátory světelných kvant.
Základní strukturu chlorofylu tvoří porfyrinový prstenec uspořádaný na centrální atom, tedy hořčík. Struktura se téměř shoduje se strukturou hemoglobinu jen s tím rozdílem, že centrálním atomem je v případě hemoglobinu železo. Hemoglobin je krevní barvivo, které je součástí červených krvinek a uskutečňuje přenos kyslíku v těle.
Účinky chlorofylu při konzumaci
Konzumace chlorofylu tedy zvyšuje schopnost organismu produkovat hemoglobin a zvyšuje efektivitu přenosu kyslíku. Chlorofyl podporuje regeneraci a tvorbu krve. Enzymy v chlorofylu rozkládají a neutralizují volné radikály a zpomalují proces stárnutí. Hořečnatý kationt podporuje aktivitu enzymů a srdeční činnost. Chlorofyl je nejlepším zdrojem minerálů, hlavně draslíku, hořčíku, vápníku a železa, ale i vitamínů, zejména A, B, C či E. Alkalizuje tělo, zvyšuje elektrický náboj krve a způsobuje lepší rozpustnost krve, díky čemuž se lépe vylučují odpadní látky z těla, včetně těžkých kovů a chemikálií.
Zelené potraviny
Zelený ječmen tvoří ještě nedozrálé lístky, z nichž by jinak vznikl klasický zlatavý ječmen. Proto se často označuje jako mladý ječmen. Konzumoval s již před tisíci lety a má mnoho pozitivních účinků. Obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, enzymů a živin. Pomáhá nám zejména se správným okysličením krve, posiluje imunitu, dodává nám energii, svěžest a vitalitu. Podobně je na tom i zelená pšenice.
Další zelenou superpotravinou je chlorella pyrenoidosa. Mořská řasa obsahuje celou řadu vitaminů i minerálů, zejména vysoký obsah hořčíku. Má charakteristické tmavě zelené zbarvení. Pomáhá při problémech se zažíváním, detoxikuje a odkyseluje naše tělo. Chlorella je navíc silný antioxidant.
Další zelenou superpotravinou je spirulina. Sladkovodní sinice (někdy označovaná jako sladkovodní řasa) má podobně jako chlorella velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. I ona pozitivně působí na trávení, posiluje paměť, myšlení i imunitní systém, očisťuje tělo a působí proti jeho překyselení.
Dnes 8.6.2023 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Další zdroje chlorofylu
K běžným zdrojům patří zelenina se zelenými listy, jako je špenát, všechny druhy listových salátů, kapusty, zelí, brokolice, petrželová nať, pažitka, řapíkatý celer a další bylinky, které hojně konzumujeme i kvůli kyselině listové či doplnění vitamínu B12.
Chlorofyl a dermatologické potíže
Chlorofyl má výbornou schopnost obnovovat poškozené tkáně a zpomaluje růst choroboplodných bakterií. Používá se k léčbě dermatologických problémů a pro své deodorační a antibakteriální účinky se používá i do deodorantů. Objevuje se i v ústních vodách, zubních pastách či pleťových maskách. Hojí drobné popáleniny od chemikálií i slunečního záření. Má zklidňující účinky na krk a nosohltan, zmírňuje svědění a pozitivně působí i na bércové vředy. Chlorofyl lze zakoupit ve formě spreje či gelu.