Aronie černý jeřáb – ovoce, které dokáže léčit civilizační choroby

Černé bobulky aronie vypadají docela nenápadně. Přitom tyhle drobné plody dokážou účinně bojovat s civilizačními chorobami, jako jsou srdeční potíže, oslabená imunita, vysoký tlak nebo cholesterol. Aronie černý jeřáb je totiž velmi silný antioxidant.
Obsah
Obsahuje spoustu vitamínů a důležitých prvků
Aronie neboli temnoplodec černoplodý je keř, který dokáže vyrůst až do tří metrů. Jeho plody vypadají jako černé jeřabiny a proto se mu také říká černý jeřáb. U nás se dobře daří třem druhům tohoto keře.
Černý jeřáb se k nám rozšířil z domova na východě Severní Ameriky, kde byl jako léčivka využíván Indiány. Do Evropy ho přivezl kolem roku 1900 ruský biolog Ivan Mičurin. Vzápětí se začal masově pěstovat na sovětském území, kde ho využívali jako potravinářské barvivo a léčivo.
Tyhle černé jeřabiny obsahují hlavně velké množství bioflavonoidů. Právě díky nim fungují jako mocný antioxidant a napomáhají správné funkci našeho organismu. Je v nich také hodně vitamínů, třeba C, B, nebo E. Specifickým vitamínem, který také obsahují, je rutin, který podporuje pružnost našich žil. Kromě těchto prvků obsahuje aronie také poměrně dost jódu, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek a fluor.
Rutin je vitamín, který najdete například také v pohance. Dovede zpevnit kapiláry a zvýšit jejich pružnost. Také snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, je to antioxidant a ještě umocňuje účinek vitamínu C. Pro plody aronie je vzájemná podpora účinků vitamínu C a antioxidantů typická.
Účinky, které má aronie černý jeřáb na náš organismus
- Zpomaluje stárnutí
- Posiluje imunitu
- Zpevňuje krevní kapiláry
- Zmírňuje křečové žíly
- Vyrovnává krevní tlak
- Snižuje cholesterol
- Upravuje krevní oběh
- Snižuje srážlivost krve
- Pomáhá správné funkci jater
- Je prevencí zubního kazu
- Má protizánětlivý účinek
- Potlačuje růst některých rakovinných buněk
- Zmírňuje problémy, spojené s menopauzou
- Čistí ledviny
- Působí proti stresu
Plody černého jeřábu jsou nepříjemně trpké
Černý jeřáb můžete doma pěstovat jako okrasný keř. Je nenáročný a přizpůsobivý. Sazeničku snadno koupíte na farmářském trhu nebo v prodejně sazenic. Ovšem pokud budete chtít bobule užívat jako lék nebo prevenci, mějte na paměti, že jsou velmi trpké a proto skoro nepojídatelné.
Pro tuto trpkost se bobule zpracovávají na sirupy, marmelády a další produkty. Je potřeba myslet na to, že při tomto zpracování přijdou o část svých vitamínů, ale stále zůstávají zdrojem mnoha prospěšných látek.
Recept na marmeládu z černého jeřábu
Suroviny: 2 l plodů černé jeřabiny, 1 kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, sklenka rumu, špetka Sorbanu
Černé jeřabiny otrháme ze stopek, očistíme a omyjeme. Okapané nasypeme do hrnce, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody podrtíme, přidáme koření a cukr a vaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a také rum. Vařící marmeládu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
Dnes 15.2.2025 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.