3+1 recepty z kapusty. Nemusíte se jí bát.
Máte rádi kapustu? Jde o velmi zdravou zeleninu. A také existuje spousta způsobů její úpravy. Kapusta je jednou z nejzdravějších potravin rostlinného původu. Je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů a mnoha dalších zdraví prospěšných látek. Kapusta vám může pomoci zhubnout.
Obsahuje:
- vitamín A – beta-karoten
- vitamín K
- vitamín C
- vitamín B6
- vitamínu B1 – thiamin
- vitamín B2 – riboflavin
- vitamín B3 – niacin
- mangan
- vápník
- měď
- draslík
- hořčík
- železo
- fosfor
- antioxidanty, jako kvercetin a kaempferol
- flavonoidy i polyfenoly
- lutein a zeaxatin
- omega-3 mastné kyseliny
Má málo kalorií, sacharidy, vlákninu i proteiny. Kapusta obsahuje malé množství tuku, zejména omega-3 mastných kyselin a kyseliny alfa-linolenové. Kapusta je jednou z nejzdravějších potravin a významně zvyšuje podíl důležitých živin. Antioxidanty jsou látky, které tělu pomáhají vypořádat se s volnými radikály. Oxidací ničí buňky těla a narušují různé metabolické dráhy. Kapusta snižuje cholesterol a tím riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu K. Některé látky v kapustě působí proti rakovině, lutein a zeaxatin, látky chránící oči a zrak.
Kapustové karbanátky
Suroviny
- 350 g předvařené kapusty v osolené vodě
- 100 g jemně pokrájené anglické slaniny
- 1 ks vejce
- větší stroužek česneku
- mletý pepř
- na špičku lžičky muškátového květu
- 1 lžíce hladké mouky
- 80 g strouhanky
- olej na smažení
- strouhanka na obalení
Kapustu předvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a necháme okapat. Po vychladnutí pokrájíme na menší kousky, dáme do mísy, přidáme vejce, slaninu, strouhaný česnek, muškátový květ, sůl, pepř a hladkou mouku. Vše promícháme a dle potřeby přidáme tolik strouhanky, aby se ze směsi tvořily snadno malé placičky. Můžeme je rovnou smažit v rozpálené pánvi s olejem nebo je před smažením můžeme obalit ve strouhance. Smažíme z obou stran dozlatova a odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej. Podáváme s bramborovou kaší či bramborem, domácí tatarkou či dipem a zeleninovým salátem. Můžeme slaninu vynechat a udělat karbanátky jako bezmasý pokrm.
Dušená kapusta
Suroviny
- 1 ks cibule
- kousek másla
- sůl
- česnek
- lžíce hladké mouky
- rostlinný olej
- 1 ks kapusta
- 1 špekáček
Na oleji zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou kapustu na proužky, osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou kapustu zaprášíme hladkou moukou, dusíme a nakonec přidáme kousek másla.
Kapustová polévka
Suroviny
Dnes 8.10.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
- 600 g kapusty
- 40 g másla
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- muškátový květ podle chuti
- sůl
- mletý pepř
Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky a orestujeme v hrnci s rozehřátým máslem a olejem. Až kapusta restováním mírně povadne, zaprášíme ji moukou a za stálého míchání necháme ještě trochu osmažit. Přilijeme vodu, osolíme, opepříme a muškátovým květem dochutíme. Vaříme do změknutí a podáváme dozdobenou nasekanými bylinkami.
Růžičková kapusta recepty
Suroviny
- 0,5 kg růžičkové kapusty
- 100 g anglické slaniny
- 1 ks cibule
- sůl
Kapustičky nejdříve uvaříme do polo-měkka ve slané vodě. Orestujeme cibuli s anglickou slaninou nakrájenou na kostičky, přidáme vařené kapustičky, vše promícháme a dochutíme solí. Podáváme s bramborem či bramborovou kaší.