4 zaručeně zdravé recepty na vánoční cukroví
Vánoce bez voňavého vánočního cukroví na stole prostě nejsou ono. Pokud se nechcete vzdát klasických druhů vánočního cukroví, zkuste si vyrobit jejich zdravou variantu. Víme, jak na to a přinášíme recepty na vánoční cukroví s notnou dávkou zdravé chuti.
Obsah
Mouka vyrobená z celého zrna
Mouka by měla obsahovat povrchovou vrstvu otruby, které jsou obalem zrnka. Aleuronová vrstva obsahuje nejvíce bílkovin právě na vnitřní straně slupky a je nejbohatším zdrojem živin. Je plná vitaminů skupiny B, hlavně thiaminu B1, potřebného na syntézu energie z bílkovin, tuků a cukrů. Je důležitý pro správnou funkci srdce. Zrno obsahuje obilný klíček, který poskytuje cenné enzymy a vlákninu, důležitou pro správnou činnost trávicí soustavy. Bílá mouka je umletá vnitřní část zrna, které chybí všechny cenné látky, jako jsou vitaminy, minerály, fytáty, polyfenoly, lignany či bílkoviny, které jsou komplexně obsažené v zrnu.
Linecká kolečka jako zdravé vánoční cukroví
Použijete-li celozrnnou pšeničnou mouku, neochudíte se o mnoho blahodárných látek, které vám bílá pšeničná mouka nikdy nedopřeje. Pokud netrpíte alergií na sójovou mouku, použijte ji klidně i na zahuštění, nebo jako kvalitní náhradu vajec. Jedno vejce nahradíte jednou lžící sójové mouky rozmíchanou v lžíci vody. Luštěninovou chuť potlačíte promícháním s amarantovou moukou. Sójová mouka je bohatá na vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo a především na bílkoviny.
Na vánoční linecká kolečka potřebujete tyto ingredience:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké sójové mouky
- 100 g sezamového oleje
- 60 g agávového sirupu
- Citrónovou kůru
- Pár lžiček vody
Všechny suroviny smíchejte v těsto a pořádně uhnětené jej dejte na ½ hodiny uležet do ledničky v mikroténovém sáčku pro získání správné konzistence. Pak jej vyndejte z lednice, vyválejte na 5 mm tlustý plát těsta a vykrajujte z něj linecká kolečka nebo tvary podle libosti. Vždy je dělejte v páru a do jednoho z nich udělejte uprostřed malý otvor ve tvaru kolečka. Vložte na suchý plech a pečte na 160 °C. Jakmile upečené vychladnou, slepujte je vámi oblíbeným druhem marmelády.
Celozrnné vanilkové rohlíčky, zdravá varianta vánočního cukroví
Špaldová mouka má vysoký podíl lepku a je vhodná do koláčů a na pečení. Tato celozrnná mouka je velmi zdravá. Neobsahuje žádné chemické látky, je snadno stravitelná a má jemnou oříškovou chuť. Dodává tělu hořčík, vitaminy skupiny B, zinek, mangan, vápník i draslík. Má trochu odlišnou konzistenci a schopnost vázat tekutinu, proto jí při nahrazování bílé mouky budete muset přidat více, než je uvedeno v běžných receptech. Je vynikající na pečen a zahušťování omáček a polévek.
Na vanilkové rohlíčky potřebujeme tyto ingredience:
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g jemného třtinového cukru, agávového sirupu nebo medu
- 100 g jemně mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- 200 g másla
- Na špičku nože mleté vanilky
- Citronovou šťávu podle potřeby
- Moučkový a vanilkový cukr na obalení
Z obou druhů mouky, cukru, ořechů či mandlí, vanilky a vychlazeného másla nakrájeného na kousky vypracujeme a uhněteme těsto. Postupně do něj přiléváme citronovou šťávu, kterou lze mírně naředit vodou tak, aby vzniklo trošku řidší těsto. Celozrnná mouka do sebe část tekutiny vsákne. Hotové těsto zabalíme do fólie či mikrotenového sáčku a dáme přes noc odležet do lednice. Pak z těsta vyválíme rohlíčky a pečeme dozlatova asi 8 minut při 180 °C. Po mírném vychladnutí obalujeme rohlíčky ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Dnes 9.11.2024 navíc sleva 150 Kč na celý nákup na Proslim.cz při použití
slevového kódu "TAJEMSTVIZDRAVI". Kód vložte u pokladny, sleva se vám ihned odečte.
Pracny ze špaldové mouky ve zdravé formě vánočního cukroví
Třtinový cukr obsahuje zdraví prospěšnou melasu, která tam není nijak dodatečně přidávána. Všeho ale s mírou. Jak u bílého, hnědého i třtinového cukru platí pravidlo střídmosti. Množství melasy v něm ovlivní barvu, tedy čím tmavší, tím víc jí v cukru je. Melasa obsahuje vitaminy a minerály jako vápník, železo, sodík, draslík, chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a aminokyseliny.
Na zdravé pracny potřebujeme tyto ingredience:
- 200 g jemně mleté špaldové mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 20 g kakaa
- 1 vejce
- 1/2 lžičky skořice
- 7 hřebíčků rozdrceného v hmoždíři
Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto, které pořádně uhněteme na válu. Těsto uložte v mikrotenovém sáčku alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice, lepší je nechat jej tam uležet přes noc. Z těsta oddělujeme kousky, které napěchujeme do připravených máslem vymazaných formiček pro snadnější vyklopení. Je také dobré kousky těsta před plněním formiček obalit trochou mouky. Pracny pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 12 až 15 minut. Po upečení pracny, někdy zvané jako medvědí tlapky, vyklopte z formiček, podle chuti můžete obalovat v mletém cukru.
Makovo-sezamové kuličky, velmi chutné a zdravé vánoční cukroví
Maková semena jsou významným zdrojem vápníku, kterého obsahují více než mléko a mléční výrobky. Jsou důležitá pro naše kosti a zuby a předchází osteoporóze a zubnímu kazu. Pozitivně působí na svalovou a nervovou soustavu a pomáhají ke zlepšení naší paměti. Makový olej s omega-3 a omega-6 mastným kyselinám je nutričně podobný konopnému i lněnému oleji a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá při stresu, depresích i problémech s nespavostí. V masážních směsích pomáhá uvolnit svalstvo a tlumit bolesti.
Obsahuje asi 60 % tuku, zejména mastné kyseliny stearovou, plamitovou a linolovou, je zdrojem energie a vhodný pro výrobu makového mléka, kdy jej stačí louhovat 4 hodiny ve vodě, občas promíchávat a pak rozmixovat do jemné konzistence. Makové mléko je velmi zdravé, zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Neobsahuje mléčný cukr laktózu a může nahradit pro někoho těžce stravitelné kravské mléko. Vitaminy a minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, železo a antioxidant vitamin E. Má vliv na kvalitu pleti, nehtů i vlasů, je prevencí proti rakovině, snížení krevního tlaku a má tlumící účinky na dýchací systém, proto léčí respirační onemocnění.
Na vánoční makovo sezamové kuličky potřebujeme tyto ingredience:
- 100 g máku
- 100 g sezamu nebo tahini
- 3 až 4 lžíce agávového sirupu
Všechny ingredience najemno rozmixujte a rukama vytvořte kuličky. Pokud nemáte kuchyňského robota, mák předem umelte v klasickém mlýnku na mák a použijte tahini, hotovou sezamovou pastu. Kuličky můžete nakonec obalit v kokosovém cukru.