Vlašské ořechy a jejich zdraví prospěšné účinky
Vlašské ořechy a lidstvo mají dlouhou společnou historii. Tyto lahodné plody totiž patří mezi jedny z nejstarších konzumovaných potravin vůbec. Tyto plody mají nejen bohatou kalorickou hodnotu, ale také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a minerálů jako je hořčík, draslík, zinek nebo vápník. Kromě toho, že jsou chutné a výživné, vlašské ořechy také prospívají vašemu zdraví.
Obsah
Daleká cesta vlašského ořechu
Ořešák královský původně pochází ze střední Asie, do Evropy se dostal přes oblast Středomoří. Dnes je tento strom jednou z nejpěstovanějších dřevin na světě. Kromě plodů se využívá také jeho dřevo, často slouží také na okrasu. Listy ořešáku mají baktericidní a fungicidní účinky a odpuzují hmyz. Jeho plody – vlašské ořechy – tvoří jedlým jádrem obaleným dřevnatou skořápkou a mohou se vzhledem u různých odrůd lišit.
V čem může konzumace vlašských ořechů prospět vašemu zdraví?
- Nenasycené mastné kyseliny ve vlašských ořeších snižují hladinu cholesterolu a prospívají zdraví srdce a cév
- Vysoký obsah hořčíku podporuje správnou funkci svalů a nervového systému
- Hořčík také pomáhá předcházet křečím a zlepšuje stav zubní skloviny
- Vápník obsažený ve vlašských ořeších pro změnu prospívá kostem
- Zinek je důležitý pro správnou funkci imunitního systému a rychlé hojení ran
- Vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu B6, který je významný pro zdraví mozku a pomáhá zlepšit duševní výkonnost
- Díky obsahu vitamínů skupiny B, lecitinu a fosforu vlašské ořechy pomáhají při stresu, nervovém vyčerpání a depresích
- Vlašské ořechy obsahují podstatné množství mědi, která usnadňuje vstřebávání železa ve střevech a pomáhá tak předejít chudokrevnosti
- Díky vysoké nutriční hodnotě a zároveň malému obsahu cukru jsou vhodné pro diabetiky
Věděli jste, že vlašské ořechy…?
- Mají ze všech druhů ořechů nejnižší obsah cukrů
- Obsahují mnohem více zinku než jakýkoliv druh masa s výjimkou jater
- Jsou také zdrojem melatoninu, který podporuje zdravý spánkový cyklus a působí jako antioxidant
- Konzumace už 80 gramů vlašských ořechů (což je 5-8 jader) snižuje hladinu LDL cholesterolu o 16 procent
Jak ořechy správně skladovat
Pokud chcete, aby vám ořechy dlouho vydržely, je vhodné je skladovat na suchém a dobře větraném místě. Pokud je chcete skladovat vyloupané, je potřeba je dát do mrazáku, kde vydrží čerstvé zhruba jeden rok. Chutnou a zdravou variantou konzervace může také být naložit vyloupaná jádra vlašských ořechů do medu.