Vitamín A nejen pro zdravý zrak

Každý asi někdy slyšel „Jez mrkev, budeš mít zdravé oči.“ Tahle průpovídka je založená na pravdivém základu. Mrkev totiž patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem betakarotenu, nebo také provitaminu A – a vitamín A je pro zdravý zrak velice důležitý.
Jak vitamín A prospívá očím?
Vitamín A pomáhá očím, aby se lépe přizpůsobovaly změnám světelných podmínek. Je důležitý pro tvorbu rhodopsinu, což je zrakový pigment, který nám umožňuje vidění za šera. Kromě toho tento vitamín pomáhá udržet oči zvlhčené a přispívá ke snížení rizika makulární degenerace. Nedostatek vitamínu A se může projevit šeroslepostí nebo zhoršením zraku. Kromě zraku je vitamín A důležitý i pro řadu dalších funkcí organismu:
- Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost organismu a zkracuje délku trvání nemocí. Zvyšuje aktivitu bílých krvinek a pomáhá udržet zvlhčené sliznice, což prospívá organismu v boji proti infekcím.
- Přispívá ke zdraví a pružnosti pokožky. Vitamín A pomáhá předcházet vysušení a zrohovatění pokožky. Při zevní aplikaci může usnadnit hojení jizev, působí proti vráskám a stařeckým skvrnám.
- Snižuje nadbytečnou tvorbu kožního mazu, čímž pomáhá předcházet vzniku akné a nadbytečnému maštění vlasů.
- Působí jako silný antioxidant, čímž chrání tělo před škodami způsobenými volnými radikály a v důsledku toho pomáhá předcházet některým druhům rakoviny.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, díky čemuž chrání cévy a pomáhá předejít mrtvici.
- Je nezbytný pro zdravé kosti, což je podstatné například pro zdravý vývoj svalstva u dětí. Díky tomu pomáhá předcházet svalové dystrofii.
Kde vitamín A najdete?
Vitamín A můžeme získat buď z potravin živočišného původu ve formě retinolu, nebo také v podobě karotenů, které najdeme především v zelenině a ovoci. Retinol má oproti karotenu až dvojnásobnou účinnost. Retinol najdeme především v játrech a rybím tuku, dále také ve vejcích a mléčných výrobcích – zejména těch plnotučných, protože vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.
Nejvíce betakarotenu pak obsahují žlutě či oranžově (až červeně) zbarvené druhy ovoce a zeleniny jako je už výše zmiňovaná mrkev ale i batáty, meruňky a broskve, dýně, rajčata, třešně, mango či papája, ale bohaté na betakaroten jsou například i brokolice, špenát, kapusta, petržel či ovesné vločky. Nejúčinnější je vitamín A v kombinaci s dalšími vitamíny, především vitamínem B, C, D a E. Jeho vstřebávání příznivě ovlivňuje především vápník, zinek, selen a fosfor.